Powered By Blogger

12.4.12

Αυγά για στόλισμα!

Κι όμως! Με τις φόδρες βάφονται αυγά εμπριμέ …

Τα κόκκινα αυγά θα τα βάψουμε τη Μεγάλη Πέμπτη. Έτσι λέει το έθιμο, έτσι κάνουν σ’ όλη την Ελλάδα κι έτσι κάνουμε κι εμείς στην Κρήτη.Θα τα στολίσουμε με φύλλα από λουλουδάκια και μαϊντανό και θα πούμε "κόκκινο άσπρο σαν τα αυγό" σταυρώνοντας τα παιδάκια της οικογένειας (αυτό είναι μακεδονίτικο δάνειο, δεν το λέγαμε στην Κρήτη...).
Για να σπάσει όμως λίγο η μαυρίλα και το σφίξιμο της καρδιάς μας –ένα καλό δεν ακούς από Ανατολή ως Δύση- ας χρωματίσουμε έστω λίγα αυγουλάκια για να στολίσουμε πασχαλιάτικα το χώρο μας. Άλλωστε το Σαββάτο του Λαζάρου είναι μέρα σκόλης και δεν κάνουμε πολλές δουλειές.
Στην Κρήτη τιμούσανε πολύ την Ανάσταση του φίλου του Χριστού, με κάλαντα (όπως σ' όλη την Ελλάδα) και αργία. Χαρακτηριστική είναι η παροιμία : «Πότε πιάνει η νύφη μας καματερό; Τ’ Αγιού Λαζάρου το σπερνό!» που χρησιμοποιούμε - και με το κατάλληλο ύφος παρακαλώ- όταν θέλουμε να ειρωνευτούμε κάποιον που δουλεύει όταν δεν πρέπειενώ στην πραγματικότητα είναι τεμπέλης. Γιατί άραγε αναφέρεται σε νύφη κι όχι σε κόρη; Ξέρει κανείς;

Τα κάλαντα του Λαζάρου δεν τα θυμόμουν ολόκληρα. Μόνο σκόρπια στιχάκια και φυσικά τη φράση «Δεύρο έξω Λάζαρέ μου» που ακόμη τη χρησιμοποιούμε … Μπορείτε να τα βρείτε εδώ
...............................
................................

Σήμερον έρχεται ο Χριστός,
ο επουράνιος Θεός,
εν τη πόλει Βιθανία.
Μάρθα κλαίει και η Μαρία
Λάζαρο τον αδερφό τους,
το γλυκύ και καρδιακό τους.
………………………………………….
………………………………………….
-Αν εδώ ήσουν, Χριστέ μου,
δεν θ` απέθνησκε ο αδελφός μου
Πλην! Και τώρα ‘γω πιστεύω
και καλότατα ηξεύρω
ότι δύνασ’ αν θελήσεις
και νεκρούς να αναστήσεις.
................................
................................
-Δεύρο έξω Λάζαρέ μου


φίλε και αγαπητέ μου.
……………………..........
………………………............
-Πες μας, Λάζαρε, τι είδες
εις τον Άδη, που επήγες;


-Είδα φόβους, είδα τρόμους,
είδα βάσανα και πόνους.
Δώστε μου λίγο νεράκι,
να ξεπλύνω το φαρμάκι
της καρδιάς και των χειλέων
και μη με ρωτάτε πλέον.

Τα περυσινά μου...
Η μέθοδος της …φόδρας είναι ανέξοδη και δίνει μοναδικά κομμάτια! Ποτέ δεν βγαίνουν δύο πανομοιότυπα αυγά.


Υλικά:Αυγά
Κουρελάκια από χρωματιστές φόδρες
Ξύδι
Κλωστή (καρουλάκι ή κλωστή τρυπώματος)
Επί το έργον:
Πλένουμε καλά τα αυγά. Κόβουμε τις φόδρες σε κουρελάκια με μήκος γύρω στα 10 εκατοστά και πλάτος 1,5- 2 εκατοστά. Τυλίγουμε τα αυγά μας πριν στεγνώσουν από το πλύσιμο με τα κουρελάκια που τα συγκρατούμε με την κλωστή πάνω στο αυγό.


Φροντίζουμε να μη μείνει ακάλυπτη καμιά περιοχή του αυγού, και κάθε χρώμα να «πατά» έστω και λίγο πάνω στην επιφάνειά του. Στερεώνουμε την κλωστή δένοντάς την. Ας επικαλύπτονται τα κουρελάκια στο μεγαλύτερο μέρος τους.
Εναλλακτικά, βρέχουμε ένα ένα τα κουρελάκια και τα τυλίγουμε στο αυγό. Έτσι κολλάνε ευκολότερα , αλλά δεν πρέπει να τα βρέξουμε μαζεμένα να μη ξεβάψουν. Στο τέλος τα στερεώνουμε τυλίγοντάς τα με την κλωστή.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει, και λίγο ξύδι. Εγώ σήμερα που έφτιαξα μόνο 4 έβαλα μισό ποτηράκι του κρασιού ξύδι. Το νερό ήταν 6 ποτηράκια του κρασιού. Στην κατσαρολίτσα μου χωρούσαν τουλάχιστον άλλα 2 αυγά, αλλά επειδή έχω πολλά από πέρυσι δεν έφτιαξα άλλα.
Μόλις πάρουν βράση , χαμηλώνουμε το μάτι και τα σιγοβράζουμε για μισή περίπου ώρα. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε χαρτί κουζίνας χωρίς να τα ξετυλίξουμε.
Κόβουμε τις κλωστές , βγάζουμε τις φόδρες και τα αυγά μας είναι έτοιμα για στόλισμα!Αν θέλουμε τα γυαλίζουμε με λάδι, αλλά και ματ είναι πολύ όμορφα....


Δεν είναι βέβαια Faberge, αλλά και τα δικά μας είναι μοναδικά. Το καθένα πιο όμορφο από το άλλο.

Αν ακουμπούν και οι κλωστές του τυλίγματος στο αυγό έχουμε πρόσθετα σχέδια!
Παρατήρηση:

Οι φόδρες γι αυτή τη δουλειά δεν χρειάζεται να είναι ακριβές. Μάλλον οι φτηνές είναι καλύτερες γιατί ξεβάφουν στα σίγουρα! Εγώ πήρα κάποια χρονιά 20 πόντους από διάφορα χρώματα και έχω φτιάξει αμέτρητα αυγά δικά μου και για φίλες.

2 σχόλια:

  1. Τα κόκκινα αυγά θα τα βάψουμε τη Μεγάλη Πέμπτη. Έτσι λέει το έθιμο, έτσι κάνουν σ’ όλη την Ελλάδα κι έτσι κάνουμε κι εμείς στην Κρήτη.Θα τα στολίσουμε με φύλλα από λουλουδάκια και μαϊντανό και θα πούμε "κόκκινο άσπρο σαν τα αυγό" σταυρώνοντας τα παιδάκια της οικογένειας (αυτό είναι μακεδονίτικο δάνειο, δεν το λέγαμε στην Κρήτη...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είδα φόβους, είδα τρόμους,
    είδα βάσανα και πόνους.
    Δώστε μου λίγο νεράκι,
    να ξεπλύνω το φαρμάκι
    της καρδιάς και των χειλέων
    και μη με ρωτάτε πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή