Powered By Blogger

1.5.12

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ...


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ
Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, στην Ελλάδα καταγράφεται ένας πολιτικός σεισμός, γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα, καθώς τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας χάνουν με δραματικό τρόπο το έρεισμά τους λόγω της κρίσης. Στον αντίποδα, τα κόμματα των άκρων με αντιευρωπαϊκές θέσεις ενισχύονται, καθώς η κρίση «πολώνει» την ελληνική κοινωνία. Με την πιο μακρόχρονη και βαθύτερη ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο, την ανεργία σε ιστορικά υψηλά και κανένα φως στο βάθος του τούνελ, οι πολίτες είναι σε σύγχυση και απελπίζονται, κάτι που εκμεταλλεύονται οι ακραίες φωνές.
Ο Ηλίας Κασιδιάδης, που (κατά τις δημοσκοπήσεις) αναμένεται να εκλεγεί με την Χρυσή Αυγή, ξέρει τι θέλει να ακούσει το ακροατήριό του: «κάθε ξένος εργάτης παίρνει τη δουλειά ενός Ελληνας», φωνάζει στο μικρόφωνο. «Το θέμα της μετανάστευσης θα κρίνει την εθνική μας επιβίωσης», υποστηρίζει ο νεαρός που προσπαθεί να δείξει σοβαρός, μέσα στο σκούρο κουστούμι του.
Οι θέσεις του προκαλούν αίσθηση: «Εξω οι ξένοι», λέει, ξεσηκώνοντας το κοινό του σε ομιλία στα Μέγαρα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ήθελαν τους Ελληνες νεοναζί, με το σύμβολο που θυμίζει την χιτλερική σβάστικα, να συγκεντρώνουν μεταξύ 5% και 6%.
Πέρα από την ύφεση και την απώλεια εισοδήματος, η κρίση χρέους διέλυσε το πολιτικό τοπίο, όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, «ιχνογραφώντας» μία προβληματισμένη χώρα, ένα Εθνος σε κομμάτια.
Τα δύο παραδοσιακά κόμματα του πολιτικού κέντρου και της μεσαίας τάξης, η συντηρητική ΝΔ και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, εναλλάσσονταν στην εξουσία από την πτώση της χούντας το 1974 μέχρι και τις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, συγκεντρώνοντας μέχρι και το 80% των ψήφων των Ελλήνων. Σήμερα, φαίνεται με δυσκολία να φτάνουν το 35%.
Η κρίση δημιούργησε φυγόκεντρες τάσεις και Αριστερά και άκρα Δεξιά, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις διαρροές, απορρίπτουν κατηγορηματικά τη λιτότητα, ενώ κάποιοι ζητούν ακόμη και να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη και την ΕΕ, όπως οι νεοναζί ή οι σταλινικοί κουμουνιστές.
Πολλοί Ελληνες περιμένουν την Κυριακή για να «καθαρίσουν» με τα κόμματα που έφεραν την χώρα με την πλάτη στον τοίχο: το 44% δηλώνει ότι θα ψηφίσει με στόχο «διαμαρτυρία και τιμωρία».
Ταυτόχρονα υπάρχει οργή και αγωνία, ότι τίποτε καλό δεν μπορεί να αναμένει κανένας από τις εκλογές, όπου δεν κρίνεται μόνο η σύνθεση του Κοινοβουλίου αλλά «ο δρόμος που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες», όπως προειδοποίησε και ο Λουκάς Παπαδήμος, ζητώντας από τους πολίτες να ψηφίσουν «όχι με βάση το χτες, αλλά με το βλέμμα στο αύριο».
Με τον εκτός κομμάτων πρώην κεντρικό τραπεζίτη στο τιμόνι, το ελληνικό κράτος πέρασε με επιτυχία από άγριες θύελλες το περασμένο πεντάμηνο, αποφεύγοντας την χρεοκοπία, επιβάλλοντας μεταρρυθμίσεις και «κουρεύοντας» το μεγαλύτερο ποσό δημόσιου χρέους στην ιστορία του πλανήτη, εξασφαλίζοντας παράλληλα 130 δισ. ευρώ στο δεύτερο πακέτο στήριξης.
Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη πιάσει ασφαλές λιμάνι και η τρόικα θα προτιμούσε ο Παπαδήμος να παρέμενε στη θέση του μέχρι το νόμιμο τέλος της θητείας του, δηλαδή ως τον Οκτώβριο του 2013. Τους επόμενους μήνες έρχονται κρίσιμες δοκιμασίες, όπως τα μέτρα 12 δισ. ευρώ της διετίας 2013-2014 ή η φορολογική μεταρρύθμιση.
Κάτι τέτοιο ωστόσο κατέστη αδύνατο, καθώς ο ηγέτης της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, με τις δημοσκοπήσεις να τον φέρνουν στην πρώτη θέση, απαίτησε εκλογές. Στο κόμμα του ονειρεύονται την αυτοδυναμία και ο Σαμαράς «διανέμει δώρα» σαν να μην βρίσκεται η Ελλάδα σε κρίση: μείωση φορολογίας κατά 4%, μείωση της φορολόγησης επιχειρήσεων από το 25% στο 15%, το μεγαλύτερο κλιμάκιο φορολογίας να επιστρέψει στο 32% από 45%. Πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτά, δεν το έχει αποκαλύψει.
Εάν οι ψηφοφόροι την Κυριακή δεν του δώσουν την αυτοδυναμία, θα επιδιώξει νέες εκλογές, μέχρι να τα καταφέρει. Οι ξένοι δανειστές ωστόσο δεν αρέσκονται σε μαραθωνίους, σημειώνει η Handelsblatt.

ΠΗΓΗ
Πηγή: ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ - RAMNOUSIA

1 σχόλιο: