Powered By Blogger

22.1.13

Αλλαγή του Συντάγματος η μόνη σωτηρία από τον εφιάλτη που ζούμε...

Εξουσία

protovoulia_gia_riziki_syntagmatiki_allagi
Μετά την πρόσφατη καταψήφιση από τη Βουλή της πρότασης για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση των συνθηκών της υπαγωγής της χώρας μας στο πρώτο Μνημόνιo, όλο και περισσότερες γίνονται οι φωνές που ζητούν την αλλαγή του Συντάγματος ως μόνη σωτηρία από τον εφιάλτη που ζούμε.
Petros_HasapisΑρκετοί όμως δεν γνωρίζουν ότι για το σκοπό αυτό έχει ιδρυθεί εδώ και περίπου ένα χρόνο η «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή», της οποίας σκοπός ειναι η θέσπιση ενός νέου Συντάγματος σύμφωνα με τους έξι (6) άξονες της Διακήρυξής της, το οποίο θα προκύψει κατόπιν Λαϊκής Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης.
Ένα χρόνο μετά τα μέλη της Πρωτοβουλίας αυτής έχουν αυξηθεί σημαντικά ενισχύοντας έτσι το συλλογικό αίτημα για ένα νέο Σύνταγμα για την Ελλάδα, διαμορφωμένο μέσα από ανοιχτές, σύγχρονες, συμμετοχικές διαδικασίες.
Ο Πέτρος Χασάπης , ο οποίος μιλά σήμερα στο CretaBlog.gr και στην Ρίκη Ματαλλιωτάκη, είναι ένας από τους πρωτεργάτες της κίνησης αυτής
Γιατί πιστεύετε ότι το Σύνταγμά μας χρειάζεται αλλαγή;
Σήμερα όλοι ζούμε στο πετσί μας τα αποτελέσματα της δράσης ενός σάπιου πολιτικού συστήματος που κυριάρχησε μεταπολιτευτικά. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό το πολιτικό σύστημα έχει ήδη καταρρεύσει στις συνειδήσεις το λαού και οι ερωτώμενοι σε ποσοστά πάνω από το 90% θέλουν την αλλαγή του. Για να αλλάξει όμως αυτό το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να επέμβουμε στην καρδιά του που το κρατά στη ζωή και αυτή είναι το Σύνταγμα.
Προτείνετε αλλαγή ή αναθεώρηση και γιατί;
Προτείνουμε ριζική αλλαγή του ισχύοντος συγκεντρωτικού και ολιγαρχικού Συντάγματος που αποκλείει τον πολίτη από την εξουσία και προάγει τα κομματικά συμφέροντα, γιατί μόνο έτσι θα δοθεί η ελευθερία να επέλθουν εκείνες οι αλλαγές που θα πραγματώνουν την ουσία της δημοκρατίας και θα ανοίγουν τους λαϊκούς ορίζοντες.
Ξέρετε, όταν είχε έρθει ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα, στην πρώτη του ομιλία ο λαός φώναζε για συντακτική εθνοσυνέλευση. Όμως ο Βενιζέλος, θέλοντας να μην ερεθίσει το παλάτι και το πολιτικό κατεστημένο, έκανε αναθεωρητική βουλή. Ίσως αν είχε τότε ακούσει το λαό, σήμερα να υπήρχαν Έλληνες στα μικρασιατικά παράλια και στην Κωνσταντινούπολη. Τόσο πολύ μπορεί να αλλάξει τη μοίρα ενός λαού αυτό που στα μάτια του απλού κόσμου μπορεί να φαίνεται άνευ πολιτικής αξίας.
Λέτε ότι δεν έχουμε αληθινή δημοκρατία. Ποιο πρότυπο διακυβέρνησηςθεωρείτε δημοκρατικό;
Αληθινή δημοκρατία υπάρχει μόνον όταν ο πολίτης συμμετέχει ο ίδιος άμεσα στη λήψη και στην υλοποίηση των πολιτικών αποφάσεων και όχι μέσω αντιπροσώπων. Δηλαδή η ιδιότητα του πολίτη στην αληθινή δημοκρατία είναι πολιτικό αξίωμα και όχι απλά ιδιότητα ψηφοφόρου. Αυτό τουλάχιστον οφείλουμε να το αποδεχτούμε όλοι. Κάτι τέτοιο φυσικά σήμερα δεν το έχουμε. Από το άλλο μέρος οι υποστηρικτές της αντιπροσωπευτικής (αποκλειστικά μέσω κομμάτων) δημοκρατίας, λένε πως υπάρχει πρόβλημα με το μεγάλο μέγεθος των σημερινών κοινωνιών.
Εμείς λοιπόν λέμε τρία πράγματα:
1) Ο λαός θα πρέπει οπωσδήποτε να συμμετέχει στις συνταγματικές αλλαγές (δημόσια διαβούλευση, έγκριση με δημοψήφισμα κ.λ.π.) και όχι να τις αφήνει στους πολιτικούς και σε αδιαφανή συμφέροντα που είναι πίσω τους,
2) Θα πρέπει ο πολίτης να κρατά ένα μέρος της πολιτικής εξουσίας που του δίνει η δημοκρατία συνεχώς στα χέρια του, ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεμβαίνει και όχι να την καταθέτει όλη την εξουσία του την ώρα της κάλπης σε έναν επαγγελματία εξουσιαστή, π.χ. δημοψηφίσματα ή προτάσεις νόμων με λαϊκή πρωτοβουλία κ.λ.π. και
3) Θα πρέπει να αναδεικνύεται η ανθρώπινη προσωπικότητα, καθόσον η Ελλάδα έχει πληθώρα ικανότατων ανθρώπων και όχι να γίνεται η ανθρώπινη προσωπικότητα του Έλληνα «κιμάς» μέσα από τις κομματικές «κρεατομηχανές», π.χ. εκλογή σε πολιτικές θέσεις ακόμα και έξω από κομματικούς μηχανισμούς κ.λ.π..
Πως μπορεί να συμμετέχει ο πολίτης;
Ο πολίτης μπορεί να συμμετέχει ουσιαστικά με πολλές μορφές και σε πολλά επίπεδα. Όπως είπαμε και πριν θα πρέπει να μπορεί να αναπτύξει πρωτοβουλία δεσμευτική για την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και προτάσεων νόμων. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως αν ίσχυε κάτι τέτοιο ουδέποτε θα είχαν περάσει τα μνημόνια και όλα αυτά τα μέτρα που εξαθλιώνουν αυτόν τον υπερήφανο λαό. Εξάλλου εμείς αυτή τη στιγμή θα συζητούσαμε για άλλα πράγματα που θα μας οδηγούσαν μπροστά και όχι γι’ αυτά που συζητάμε τώρα.
Έπειτα θα πρέπει να υπάρξει συνταγματική πρόβλεψη για ένα ελάχιστο δημοκρατικής οργάνωσης και οικονομικής διαφάνειας των κομμάτων, ώστε όλες οι κομματικές υποψηφιότητες για όλα τα πολιτικά αξιώματα να εγκρίνονται με προκριματικές εκλογές από τα απλά μέλη των κομμάτων, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να κατοχυρώνεται η ελευθερία έκφρασης και ολοκλήρωσης του ανθρώπου μέσα στα κόμματα και όχι να διαγράφονται οι ελεύθερες φωνές από τους κομματικούς αρχηγούς.
Ακόμα μπορεί να προβλεφθεί η μεγαλύτερη ανάμιξη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και όχι μόνο στα μικτά ορκωτά δικαστήρια.
Θα μπορούσε ακόμα και να εκλέγεται ο επικεφαλής της εισαγγελίας του κάθε νομού, καθώς και ο επικεφαλής της αστυνομίας κάθε νομού κ.λ.π.
Επίσης θα μπορούσε να αναπτυχθεί η ψηφιακή δημοκρατία, δηλαδή η δημόσια διαβούλευση και η λήψη αποφάσεων ψηφιακά on line. Δεν νοείται να κάνουμε οικονομικές συναλλαγές on line και να μην μπορούμε να πούμε ένα «ΝΑΙ» ή ένα «ΟΧΙ» για κάποιον σημαντικό νόμο.
Γιατί να μην γίνει αλλαγή από τη Βουλή και από τους νόμιμα εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού;
Γιατί απλά οι αλλαγές που είπαμε πιο πριν ακυρώνουν τους ίδιους τους παλαιοκομματικούς πολιτικούς και τα πολιτικά τζάκια και τους στέλνουν στα σπίτια τους αναδεικνύοντας νέες λαϊκές δυνάμεις. Πιστεύετε λοιπόν ότι θα κάνουν οι ίδιοι οι πολιτικοί αυτές τις αλλαγές για να αυτοακυρωθούν; Εδώ ακριβώς εντοπίζεται η κακοδαιμονία της χώρας μας. Έπειτα υπάρχει το ενδεχόμενο, αν γίνει αλλαγή του Συντάγματος, κάτι που ακυρώνει τις παντός είδους παραγραφές, να αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες για όλα τα προηγούμενα χρόνια από τα πολιτικά πρόσωπα. Αυτό τα πολιτικά πρόσωπα δεν πρόκειται να το κάνουν. Επομένως μόνο ο λαός είναι εκείνος που πρέπει να πάρει την τύχη του στα χέρια του. Αυτό εξάλλου επιτάσσει η ίδια η έννοια της δημοκρατίας και αυτό είναι απόλυτα νόμιμο. Ο λαός ο ίδιος φτιάχνει τα Συντάγματα και επομένως αυτός ο ίδιος μπορεί και να τα αντικαθιστά. Κανένα συνταγματικό κείμενο δεν μπορεί να είναι πάνω από τη βούληση του λαού.
Ποια άρθρα πιστεύετε ότι θέλουν αλλαγή και γιατί;
Στο site της δημόσιας διαβούλευσης που έχουμε http://dimosiadiavoulefsi.wordpress.com/ και όπου ο κάθε πολίτης μπορεί και να κάνει τις δικές του προτάσεις σε κάθε άρθρο του Συντάγματος, η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ κάνει τις δικές της προτάσεις για αλλαγές σε όλα τα άρθρα. Έτσι μπορεί κανείς να μπει και να τις διαβάσει όλες. Αν όμως ξεχώριζα κάποιες σημαντικές αλλαγές οι οποίες περιέχονται και στους έξι άξονες της Διακήρυξής μας, αυτές μεταξύ των άλλων είναι: η διάκριση των εξουσιών, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του υπουργού, η εκλογή άμεσα της κυβέρνησης από το λαό με 50%+ και όχι από τη Βουλή, περιορισμένη θητεία στα πολιτικά αξιώματα, σταθερή τετραετία, απλή αναλογική για την εκλογή των βουλευτών, Συνταγματικό Δικαστήριο, ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, δημοψηφίσματα και προτάσεις νόμων με λαϊκή πρωτοβουλία, δημοκρατική οργάνωση και οικονομική διαφάνεια των κομμάτων, κοινωνικός έλεγχος στα ΜΜΕ κ.λ.π.
Πως θα μπορούσε να γίνει η αλλαγή;
Η αλλαγή θα μπορούσε να γίνει με δύο τρόπους.
Ο ένας τρόπος είναι αυτός που έγινε στην Ισλανδία. Δηλαδή η ίδια η πολιτική ηγεσία (εκεί το έκανε ο ΠτΔ), να ζητήσει από το λαό να φτιάξει εκείνος μόνος του το Σύνταγμά του με δημόσια διαβούλευση και μετά να εγκριθεί με δημοψήφισμα.
Επειδή όμως το ολιγαρχικό ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν πρόκειται να το κάνει αυτό ποτέ όσο και αν καταστραφούμε αν δεν εξαναγκαστεί, γι’ αυτό θα πρέπει να πειστεί ο λαός να ζητήσει δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσει μόνος του αν θέλει να αλλάξει το Σύνταγμά του, πάλι με δημόσια διαβούλευση και μετά νέο δημοψήφισμα για έγκριση.
Έχετε απευθυνθεί σε αρχηγούς κομμάτων και ποια είναι η θέση τους;
Στην εποχή του διαδικτύου σήμερα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει. Εξάλλου είμαστε σε θέση να ξέρουμε ότι όλα τα κόμματα και πολλοί κομματικοί αρχηγοί, από τον πρωθυπουργό μέχρι κάτω, είναι γνώστες των θέσεών μας. Πέρα όμως από αυτό, εμείς δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα. Αυτές οι απόψεις εφαρμόζονται διεθνώς και είναι γνωστές. Απλά το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν θέλει την πραγματική δημοκρατία, αλλά ένα πελατειακό σύστημα αυτονομημένο από την κοινωνία, το οποίο θα το διαχειρίζεται μια κλειστή ομάδα πολιτικών και συμφερόντων. Πουθενά στον κόσμο η οικογενειοκρατία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο στην Ελλάδα. Επομένως δεν περιμένουμε ενδιαφέρον ή λύση από τα συστημικά κόμματα αλλά από τη συνειδητοποίηση της εναλλακτικής λύσης από τον ίδιο το λαό.
Έχετε απευθυνθεί σε πρόσωπα του πνεύματος;
Ξέρετε ότι η πνευματική ηγεσία του τόπου είναι απόλυτα συνυπεύθυνη για το σημερινό κατάντημα της χώρας. Δεν όρθωσε ποτέ ανάστημα. Υπάρχουν όμως, παρόλα αυτά φωτεινές εξαιρέσεις όπως ο κ. Κοντογιώργης στον οποίο απευθυνθήκαμε και ο οποίος έκανε μια on camera συζήτηση μαζί μας που μπορείτε να παρακολουθήστε στην ιστοσελίδα μας http://www.neosyntagma.net/. Υπάρχει επίσης η νέα γενιά των συνταγματολόγων, όπως ο κ. Κατρούγκαλος ο οποίος ζητά και εκείνος συντακτική εθνοσυνέλευση για Νέο Σύνταγμα και με τον οποίο έχουμε συνομιλήσει, ο κ. Χρυσόγονος, ο οποίος ζητά και εκείνος σημαντικές συνταγματικές αλλαγές και μάλιστα απάντησε σε οκτώ καυτά ερωτήματά μας που μπορείτε να διαβάσετε και πάλι στην ιστοσελίδα μας, υπάρχει ο κ. Δημητρόπουλος ο οποίος έχει κάνει μελέτες για τα δημοψηφίσματα και με τον οποίο είμαστε σε επαφή. Υπάρχει επίσης η κ. Νεγρεπόντη – Δελιβάνη με την οποία έχουμε συνομιλήσει και μάλιστα προγραμματίσαμε κοινή εκδήλωση. Υπάρχει ακόμα ο κ. Γιανναράς ο οποίος μιλάει ευθέως για Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση, δηλαδή για δημιουργία νέου Συντάγματος από τον ίδιο το λαό και όχι από τους πολιτικούς.
Ο μόνος παράγοντας που αυτή τη στιγμή διατηρεί αυτό το πολιτικό σύστημα και αυτό το Σύνταγμα στη θέση τους είναι τα ΜΜΕ δυστυχώς. Αν τα ΜΜΕ άλλαζαν ρότα, τότε όλα θα άλλαζαν ραγδαία, γιατί θα συνειδητοποιούσε ο λαός αμέσως το πραγματικό πρόβλημα που τώρα του κρύβουν.
Πιστεύετε ότι ο Ελληνικός λαός είναι ώριμος για να συμμετάσχει σε μια τόσο ριζοσπαστική αλλαγή;
Ο Ελληνικός λαός είναι ο πιο πολιτικοποιημένος λαός στον κόσμο, αλλά έχει συντριβεί ανάμεσα σε δύο πολιτικές μυλόπετρες. Από την μια είναι το πελατειακό πολιτικό σύστημα που τον έχει εντάξει στην πολιτική κουλτούρα με τον γνωστό τρόπο της εκλογικής πελατείας και από την άλλη είναι η σκληρή προπαγάνδα που ασκούν πάνω του τα ΜΜΕ του καθεστώτος με τον διχασμό και την πολιτική τύφλωση που προκαλούν. Αν σπάσουν αυτές οι δύο μυλόπετρες θα δείτε ξαφνικά να αναγεννιέται ένας λαός που κανείς δεν τον είχε ποτέ φανταστεί. Και δεν θα είναι άλλος από εμάς τους ίδιους. Ένας λαός που όχι μόνο θα επιλύσει άμεσα στα καθημερινά του προβλήματα, γιατί είμαστε φιλότιμος και φιλάνθρωπος λαός, αλλά ένας λαός που θα μπει αμέσως στην πρωτοπορία της παγκόσμιας ιστορίας για νέα επιτεύγματα διεθνούς θαυμασμού.
Σε τι θα ωφελούσε το Νέο Σύνταγμα στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση;
Κατ΄ αρχήν ποτέ δεν θα μπαίναμε σε κρίση, αφού στην ουσία, με τις αλλαγές που προτείνονται πιο πάνω, δεν θα είχαμε ένα αυτονομημένο κράτος που απομυζούσε την κοινωνία για να συντηρεί και να πλουτίζει μια κρατικοδίαιτη ολιγαρχία, αλλά θα είχαμε ένα κοινωνικοποιημένο κράτος και αυτό ακριβώς προτείνουμε, κοινωνικοποίηση του κράτους. Να περάσει ο έλεγχος του κράτους στα χέρια της κοινωνίας, καθόσον η αιτία ύπαρξης του κράτους είναι η κοινωνία, δηλαδή η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συμφέροντος. Πως λοιπόν μπορεί να εξυπηρετηθεί το κοινωνικό συμφέρον με την κοινωνία απούσα;
Έπειτα, κανένα μνημόνιο δεν θα είχε περάσει ποτέ και καμία τρόικα, Μέρκελ, Σαρκοζί κ.λ.π. δεν θα διανοούνταν ποτέ να επιβάλουν τέτοια μέτρα εξαθλίωσης του ελληνικού λαού όταν γνώριζαν ότι το Σύνταγμα της χώρας επιτρέπει στο λαό να αντιδράσει. Θα είχαμε επομένως αναγκαστικά μια άλλου τύπου μεταχείριση. Αφού όμως βρήκαν ένα λαό που δεν μπορούσε θεσμικά και νόμιμα να αντιδράσει και μια ψοφοδεή πολιτική ηγεσία, που λέει «ναι σε όλα» επέβαλαν τους όρους τους και μας αφαίρεσαν την Εθνική μας Κυριαρχία.
Αν λοιπόν συνεχίσουμε με το ίδιο Σύνταγμα και με το λαό στη γωνία, ελπίζω να αντιλαμβάνεστε τη συνέχεια. Ήδη, αν δεν το γνωρίζετε, ετοιμάζονται να αναθεωρήσουν το Σύνταγμα σύμφωνα προφανώς με τις επιταγές των δανειστών. Θα το επιτρέψουμε αυτό;
Επομένως η μόνη λύση για να εξέλθουμε από την κρίση, αλλά και το μόνο αντίδοτο ενάντια στην επίθεση της φούσκας των διεθνών χρηματαγορών που δεχόμαστε, είναι να οργανωθούμε άμεσα και να δράσουμε συλλογικά ως κοινωνία και αυτό μόνο μέσα από μια γνήσια δημοκρατική οργάνωση και συμμετοχή της κοινωνίας στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων μπορεί να επιτευχθεί.
Από: cretablog.gr
http://olympia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου