Powered By Blogger

25.9.13

Η Αυτοκρατορία των Μετρίων...και η ανατροπή της


Η Αυτοκρατορία των Μετρίων...και η ανατροπή της

Αυτοί που στηρίζουν το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να είναι άλλοι παρά οι μέτριοι της κοινωνίας μας, οι μέτριοι ως προς τον αξιακό τους κώδικα. Αυτοί οι οποίοι παρά την παρακμή του υπάρχοντος συστήματος επιμένουν να στηρίζουν διεφθαρμένους πολιτικούς περιμένοντας ανταλλάγματα, προφανώς είναι άνθρωποι πολύ χαμηλού ηθικού επιπέδου. Γιατί διαχωρίζουν το αποτέλεσμα από το μέσο. Και ακόμη κι αν επιτυγχάνουν αξιόλογα - σύμφωνα με τον δικό τους κώδικα - αποτελέσματα όπως οικονομικά οφέλη, συμβόλαια, διορισμούς, ο τρόπος που το πετυχαίνουν δεν έχει ίχνος αξιοπρέπειας.


Είναι οι ίδιοι που τρέμουν την αλλαγή του καθεστώτος που η συνωμοταξία τους δημιούργησε τα τελευταία 40 χρόνια. Έχουν διεισδύσει παντού είτε μιλάμε για τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Οι μέτριοι τρέμουν την αξιοκρατία.

Έχουν μάθει να επιβιώνουν υπογείως και υπό οποιοδήποτε φως καταρρέει ο κώδικας λειτουργίας τους. Μεταξύ τους καταλαβαίνονται απόλυτα, με καλύτερο παράδειγμα τους ψηφοφόρους και τους αιρετούς που αλληλοσυγχαίρονται καθαρά στην λογική του δούναι και λαβείν. Έχουν δημιουργήσει μια αυτοκρατορία, γιατί ακριβώς κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να αναρριχηθούν σε θέσεις ευθύνης σε όλα τα στρώματα των δημοσίων και ιδιωτικών θέσεων και αξιωμάτων. Η αυτοκρατορία των μετρίων αντιτάσσεται σε οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να απειλήσει το σύστημα αξιών της.

Οι πιο επιφανείς κατηγορίες επαγγελματιών της μετριότητας είναι δημοσιογράφοι και πολιτικοί. Ωστόσο όλα σχεδόν τα επαγγέλματα απολαμβάνουν των ευεργεσίων της αλληλοκάλυψης και αλληλοπροώθησης.  
Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της παρακμής του όποιου κώδικα αξιών μπορεί να έχει ο άνθρωπος είναι ότι κάποιοι γονείς χρησιμοποιούν τον κώδικα της μετριότητας ως τεχνική ανατροφής των παιδιών τους. Και παράλληλα για μεγάλη μερίδα των πολιτών έγινε αξιοθαύμαστο και ζηλευτό το να χρησιμοποιεί κάποιος αυτόν τον τρόπο, οπότε και άρχισε να λέγεται ελεύθερα σχεδόν ως "μαγκιά" και υπόδειγμα προς μίμηση το ότι ο τάδε τα κατάφερε χρησιμοποιώντας κάποιο μέσο.

Όποιοι δεν χρησιμοποιούν αυτόν τον κώδικα αξιών και δεν μιλάμε για αυτούς που επιδεικνύουν αλλαζονική και ελιτίστικη συμπεριφορά, μπαίνουν στο στόχαστρο και πολεμούνται κατάφωρα. 

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να ξεφύγουμε από τη μετριότητα; Ιστορικά οι αυτοκρατορίες δεν ανατρέπονται παρά μόνο όταν ο κώδικας αξιών και λειτουργίας τους αρχίζει να τους οδηγεί στην αυτοκαταστροφή, και όταν παράλληλα αυτοί που μένουν εκτός του σαθρού συστήματος απολαβών, αρχίζουν και διεκδικούν κάτι άλλο πέρα από την μετριοκρατία, δηλαδή αληθινή αξιοκρατία.

Στην κατάσταση που έχουμε φτάσει, η πιο σημαντική ενέργεια στην οποία μπορούμε να προχωρήσουμε είναι η διεκδίκηση του αυτονόητου, σε οτιδήποτε και έναντι οποιουδήποτε επηρεάζει τη ζωή μας. Να ενεργοποιηθούμε πολιτικά σε υπάρχοντες ή νέους σχηματισμούς και να κάνουμε χρήση του συστήματος της δικαιοσύνης.
Παράλληλα για να υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή νοοτροπίας και ανατροπή της μετριοκρατίας θεωρώ εκ των ουκ άνευ ενέργεια το να καταδείξουμε ως κατάπτυστη τακτική και κατάσταση τον καθημερινό λόγο και πράξη των μετρίων, ερχόμενοι σε ευθεία αντιπαράθεση μαζί τους με ορθολογικά επιχειρήματα ανεξάρτητα από το αξίωμα ή την θέση τους, και ακόμη και αν οι τελευταίοι μας απειλούν με οποιοδήποτε τρόπο, με παράλληλη ανάδειξη και - με εφαρμογή ο καθένας στον χώρο του - του καλύτερου εαυτού μας.

Να αναδείξουμε την πραγματική αξία του ανθρώπου χωρίς ελιτίστικους διαχωρισμούς με κύριο στόχο την επιστροφή στην λογική και την διεκδίκηση του αυτονόητου. Να αναδείξουμε την πραγματική αξία του καθενός μας ως κυρίαρχη δύναμη που συνδέει τον κοινωνικό ιστό μας και διαμορφώνει την ποιότητα ζωής μας, να ανατρέψουμε ότι το μέτριο μέσα και γύρω μας και να διεκδικήσουμε πραγματική αξιοκρατία.

ΠΗΓΗ:
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου