Powered By Blogger

30.11.13

ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ


From HEIL GAP ( or mind the GAP )

Όπως έγραψε το 1947 ο Walter Lippman στην Herald Tribune: " Αν μετά από τριάντα χρόνια η Γερμανία εξουσιάζει την Ευρώπη και κατέχει έτσι την ισορροπία δύναμης μεταξύ  της Ρωσίας και των αγγλόφωνων εθνών, οι γερμανοί ιστορικοί δεν θα μετρήσουν αυτόν τον πόλεμο ως αληθινή ήττα."

Αυτή είναι η κατάσταση των πραγμάτων σήμεραήρθε 60 χρόνια αργότερακαι δεν ήρθε "κατά λάθος"


Πράγματι, ( όπως γράφαμε και προχθες ) η Γερμανία, τώρα που οι δομές εξουσίας της ΕΕ έχουν πλέον έλθει στα μέτρα της δεν κρύβει τον αυταρχικό χαρακτήρα της .

Το 2014 η αλλαγή στους κανόνες πλειοψηφίας ( ώστε να αντικατοπτρίζουν το μέγεθος του πληθυσμού ) θα δώσει πολύ περισσότερη δύναμη στη Γερμανία ενώ το Βερολίνο απαίτησε τα δικαιώματα ψήφου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διανέμονται σύμφωνα με το εθνικό ΑΕΠ !

Έτσι, τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομική εξουσία η Γερμανία επιδιώκει ανηλεώς τα εθνικά συμφέροντα της ...  παρά το πλασάρισμα της νέας Ευρώπης ως μέσου για την ... 

« καταπολέμηση του εθνικισμού » 

 

Αυτό ας το καταλάβουν οι χρήσιμοι ηλίθιοι … τόσο οι δεξιοί όσο και οι αριστεροί …

 


Το ευρώ έχει προκαλέσει οικονομική και κοινωνική κατάρρευση στη νότια Ευρώπη και την Ιρλανδία με τα επίπεδα της υποβάθμισης να φτάνουν εκείνα κατά τη διάρκεια του πολέμου, με αυτοκτονίες ρεκόρ , με παιδικό υποσιτισμό … και με την μείωση του ευρωπαϊκού πληθυσμού αλλά και την ανεργία των νέων έως 60 % που οδηγεί τους νεαρούς Έλληνες Ισπανούς, Ιταλούς και Ιρλανδούς να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους - συνήθως προς όφελος της γερμανικής οικονομίας.

Και όμως η Μέρκελ και ο Σόιμπλε λένε ότι είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να υπερασπιστεί το ευρώ και τις καταστροφικές συνέπειές του για τους άλλους .


                                                 Heil Merkel

 

Δεν απαιτείται σαφέστερη εικόνα για να αντιληφτούμε την πραγματική φύση της " Γερμανικής Ευρώπης του 4ου Ράιχ." !

Την " Γερμανική Ευρώπη " για την οποία πολλοί μας είχαν προειδοποιήσει  (συμπεριλαμβανομένης και της Margaret Thatcher ) μετά την « Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη » του 1986 και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ του 1992 .


Η Γερμανική Ευρώπη με τη ύπουλη πολιτική των ανοιχτών συνόρων ...  που με τις ευλογίες της δεξιάς και της αριστεράς κατάφερε να «εγκλωβίσει εκατομμύρια λαθρομετανάστες» … και με την απάνθρωπη πολιτική του άγριου νεοφιλευθερισμού που κατάφερε ... ομολογώ δίχως ιδιαίτερη αντίδραση ...  να πτωχοποιήσει  εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες ...  έκτισε το μεγάλο ευρωπαϊκό οικοδομήμα ... οπου :


« 40 Εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων » - YouTube


https://www.youtube.com/watch?v=AhotzAKsq9Q&feature=youtu.be

                              Στο βάθος δεξιά, η Marine Le Pen


Στο βάθος δεξιά, η Marine Le Pen ... και η αδυναμία της υπόλοιπης Ευρωζώνης να επιβάλει "εσωτερική υποτίμηση."
 

Η «Εσωτερική υποτίμηση» υπήρξε το σήμα κατατεθέν των προσπαθειών για να ανακάμψουν οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης:
1) Περικοπές των μισθών ώστε να  καταστεί η παραγωγή πιο ανταγωνιστική.
2) Περικοπή των εισοδημάτων των νοικοκυριών … υποτίθεται για την επίλυση της κρίσης.
 

Αυτό συνέβη στην Ελλάδα και στην Ισπανία σε τεράστιο βαθμό σε βάρος των εργαζομένων των χωρών μας, με καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία της Ελλάδας …  ( και αφήστε τώρα τους ανίκανους του σαμαρά να λένε ότι θέλουν … έξαλλου τι άλλο περιμένατε από τέτοιες τσ%λες της πολιτικής;) …  και στην καλύτερη περίπτωση με ανάμικτα αποτελέσματα για την οικονομία της Ισπανίας.


Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί στη Γαλλία, όπου το κόστος του εργατικού δυναμικού, κυρίως λόγω της φορολόγησης της εργασίας, έχει φτάσει σε ακραίες καταστάσεις. Οι άνθρωποι δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια όπως τα εδώ «γιουσουφάκια»  ... και δεν θα επιτρέψουν μια περαιτέρω περικοπή των μισθών τους ... ενώ η Γαλλική κυβέρνηση δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την ταμειακή ροή από τις μισθοδοσίες.
 

Όμως, και η γαλλική κυβέρνηση είναι απελπισμένη. 

Οι ελπίδες του Προέδρου Ολάντ ότι η οικονομία θα ανέκαμπτε ως εκ θαύματος έχουν εξατμιστεί. Οι πιέσεις εντείνονται συνεχώς – Η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται –  Κανείς δεν έχει οποιεσδήποτε λύσεις – Η δυσαρέσκεια είναι αρκετά ευρεία.

Στο βάθος δεξιά, η Marine Le Pen ... και οι διαφορετικές ανάγκες των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Η Γερμανία "προτιμά" ένα ισχυρό ευρώ, και η υπόλοιπη Ευρωζώνη χρειάζεται ένα αδυναμο ευρώ για να γίνει ανταγωνιστική στις εξαγωγικές αγορές.
Έτσι, για τη Γαλλία, η μόνη λύση που απομένει θα είναι μια τεράστια υποτίμηση

 

 

Χμ, 750 ευρώ έφτασε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας.


Ήταν ο Χέλμουτ Κολ ο οποίος δήλωνε: « Το μέλλον θα ανήκει στους Γερμανούς ... όταν χτίσουμε το σπίτι της Ευρώπης ».

Ενώ τα μεσογειακά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακροβατούν στο χείλος της χρεοκοπίας η Γερμανία έχει συσσωρεύσει 750 δισεκατομμύρια ευρώ ως εμπορικό πλεόνασμα, πράγμα που οφείλεται αποκλειστικά στο Ευρώ που επιδοτεί τις γερμανικές εξαγωγές και αποτρέπει τις χώρες από την προσαρμογή ενός εθνικού νομίσματος ώστε να πολεμήσουν μέσω αυτού την απώλεια της ανταγωνιστικότητας .


Σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα, η γερμανική οικονομία έχει επιτύχει ένα πλεόνασμα εξωτερικού εμπορίου ύψους 20.400 εκατομμυρίων ευρώ κατά τον Σεπτέμβριο …. ένα νέο ρεκόρ.

Εκτιμάται ότι για το 2013, οι εξαγωγές γερμανικών εταιριών θα υπερβαίνει κατά 200 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου το ποσό αυτών που εισάγουν.

Αυτό είναι το υψηλότερο εθνικό πλεόνασμα εισαγωγών-εξαγωγών του κόσμου.

Ενώ οι διαμαρτυρίες αυξάνονται επειδή πολλές από τις χώρες πελάτες των γερμανικών προϊόντων οδηγούνται στο χρέος, όπως συνέβη με τις χώρες της νότιας ευρωζώνης. 

Το ΔΝΤ ζήτησε από τη Γερμανία να μειώσει το πλεόνασμα των εξαγωγών της σε «ένα κατάλληλο επίπεδο» για να βοηθήσει τους εταίρους της στην Ευρωζώνης να μειώσουν τα ελλείμματά τους.Το ΔΝΤ δίνει, επίσης, έμφαση σε αυτό επιμένοντας ότι η Γερμανία έχει χαλιναγωγήσει κάθε επίθεση κατά των εξαγωγών της και οτι βασίζεται στην πολιτική των χαμηλόμισθων, που ξεκίνησε από την κυβέρνηση  συνασπισμού SPD-Πρασίνων και που συνεχίστηκε από το μεγάλο συνασπισμό CDU-SPD -το οποίο παρέχει ένα αποφασιστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την γερμανική βιομηχανία.

Η Γερμανία δεν έχει ούτε ένα κατώτατο μισθό, ούτε μια κυβέρνηση.

Κάποια μέρα θα μπορούσε να έχει και τα δύο.

Αν όχι, θα υπάρξουν νέες εκλογές, και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να τις πάρει σφυροκοπώντας τους αντιπάλους της.

Τώρα η πολιτική «φατρία» της Μέρκελ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το κλίνων προς τα αριστερά SPD, για το σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού και μάλλον για έναν κατώτατο μισθό .

ΟΜΩΣ …


Ήταν στα τέλη του Οκτωβρίου οταν ο Dieter Zetsche πρόεδρος της Daimler AG και επικεφαλής της Mercedes-Benz Cars … δήλωνε στην Handelsblatt ότι η επιβολή ενός ελάχιστου μισθού θα κοστίσει θέσεις εργασίας σε μακροπρόθεσμη βάση.

Δεν θα χτυπήσει την αυτοκινητοβιομηχανία καθ 'εαυτόν λόγω των υψηλότερων επιπέδων των μισθών της, είπε, αλλά τις υπόλοιπες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

"Είναι για τους προμηθευτές των εξαρτημάτων, αλλά έτσι οι υψηλότεροι μισθοί τους θα ανεβάσουν και το κόστος για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η αγορά εργασίας πρέπει να παραμείνει ευέλικτη" δήλωσε ο Zetsche.

Αλλά εκείνη την στιγμή δεν μπορούσε ακόμα να οραματιστεί τη μετακίνηση της παραγωγής από τη Γερμανία στην Κίνα.

Όμως το έκαναν από κοινού οι επικεφαλής της Daimler, BMW, VW, und Opel κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης που δημοσίευσε η κυριακάτικη έκδοση της Bild , (η πιο πολυδιαβασμένη εφημερίδα στη Γερμανία) ... Αλλά ήταν ο Zetsche της Daimler που τράβηξε το κορδόνι: «Εάν οι συνθήκες στη Γερμανία συνεχίσει να επιδεινώνονται, πρέπει να σκεφτούμε σχετικά με τη μεταφορά της παραγωγής σε άλλες περιοχές.»


Offshoring στην Κίνα ;

Για χρόνια … χμ, σε μονάδες που έχουν ήδη κατασκευάσει στην Κίνα ... και που έχει γίνει η πιο υποσχόμενη αγορά τους.

Η λέξη Κίνα είναι γραμμένη ανάμεσα στις ιδέες κάθε φορά που ένας εκτελεστικός διευθυντής μιας γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανία λέει οτιδήποτε.

Αυτά τα καταπληκτικά «όργανα της ευελιξίας» λειτουργούν καλά: ρεκόρ εταιρικών κερδών, καταπληκτικά μπόνους για το κορυφαίο κλιμάκιο, και … ρεκόρ εμπορικών πλεονασμάτων.

Από την άλλη πλευρά ... εργαζόμενοι που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά … να δαπανήσουν ή να εξοικονομήσουν χρήματα.

Είναι οι συνέπειες που έχουν καταγραφεί από το τεράστιο ... φιάσκο της Ε.Ε.


                                                  Offshoring στην Κίνα ;  

Τελικά όταν οι γερμανοί δεν ενδιαφέρονται για τους ιδίους τους γερμανούς ... τι στο καλό ζητάμε εμείς να βρούμε στην Ε.Ε. ;;;;;

HEIL GAP ( or mind the GAP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου