Powered By Blogger

13.5.14

Είναι ο «πολιτισμός», ηλίθιε...


Είναι ο «πολιτισμός», ηλίθιε...

Το πολύνεκρο ναυάγιο της Σάμου με τους 22 νεκρούς και τον άγνωστο αριθμό αγνοουμένων, οι οποίοι χάθηκαν στα αμπάρια του τουρκικού δουλεμπορικού, ήταν ένα ακόμα καρφί στο φέρετρο των θυμάτων της... μεταναστευτικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρώτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ελληνικής πολιτείας και της Frontex, ο αριθμός των συλληφθέντων μεταναστών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τριπλασιάστηκε συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 13.

Συγκεκριμένα, κατά τους τρεις πρώτους μήνες της τρέχουσας χρονιάς, συνελήφθησαν 4.212 πρόσφυγες, έναντι 1.423 πέρυσι.

Κυνηγητά

Από την ολοκλήρωση του φράκτη στον Έβρο και την ενίσχυση των περιπολιών της ελληνικής συνοριοφυλακής με τη συνδρομή της Frontex στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, οι Τούρκοι δουλέμποροι έστρεψαν τα «καραβάνια» των προσφύγων προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Κατά τους τελευταίους μήνες, σχεδόν κάθε νύχτα, οι κάτοικοι των νησιών γίνονται μάρτυρες άγριων κυνηγητών τουρκικών δουλεμπορικών από σκάφη του ελληνικού λιμενικού, που πολλές φορές καταλήγουν σε «επιχειρήσεις διάσωσης».

Οι φθηνές φουσκωτές βάρκες, που χρησιμοποιούσαν έως πριν από μερικούς μήνες οι δουλέμποροι για να στοιβάξουν κατά δεκάδες τους πρόσφυγες, αντικαταστάθηκαν από γρήγορα πολυεστερικά σκάφη, που μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες ώστε να ξεφύγουν από τα σκάφη της ελληνικής Ακτοφυλακής.

Όπως ήταν φυσικό, τα ταχύτερα σκάφη οδήγησαν και στην αύξηση της «ταρίφας» που ζητούν οι δουλέμποροι για τη μεταφορά, με κάθε πρόσφυγα να υποχρεούται να πληρώσει τουλάχιστον 3.000 ευρώ για μια θέση στο «ταχύπλοο».

Ένα υπερφορτωμένο ελαφρύ σκαρί, όμως, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε πλωτό φέρετρο για τους πρόσφυγες, αφού, εξαιτίας της ανισομερούς κατανομής του βάρους, μπορεί εύκολα να ανατραπεί στην περίπτωση που επιχειρήσει να κάνει απότομο ελιγμό.

Αυτό φαίνεται πως συνέβη και στο σκάφος με τους Σύρους πρόσφυγες, που «χάθηκε» τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας έξω από τη Σάμο.

«Μια ματιά στις ρωγμές που υπάρχουν στα περισσότερα από τα σκάφη της Ακτοφυλακής, απόρροια των προσπαθειών παρεμπόδισης των δουλεμπορικών να περάσουν από τα τουρκικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αρκεί ώστε και ο πλέον αδαής να καταλάβει τις ναυμαχίες που εξελίσσονται κάθε βράδυ στα νερά του Αιγαίου Πελάγους», αναφέρουν πηγές του λιμενικού στο «Ποντίκι».

Το μαρτύριο για όσους «τυχερούς» πρόσφυγες δεν χαθούν στον πυθμένα της θάλασσας ή εντοπιστούν και επαναπροωθηθούν στα τουρκικά παράλια συνεχίζεται και στα νησιά. Κυρίως σε αυτά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου καταλήγει ο μεγαλύτερος αριθμός των προσφύγων, η κατάσταση είναι δραματική.

Η «φιλοξενία»

Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα στο λιμάνι της Μυτιλήνης στα τέλη Απριλίου, όπως την περιέγραψαν στο «Ποντίκι» τοπικοί φορείς.

«Δεκάδες μετανάστες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, να περιμένουν επί ώρες βρεγμένοι και νηστικοί στον περιφραγμένο υπαίθριο χώρο του λιμανιού, αφού το κέντρο κράτησης μεταναστών στο παλιό στρατόπεδο Παραδέλλη ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Πολλοί δε από τους πρόσφυγες παρουσίασαν συμπτώματα υποθερμίας από την πολύωρη αναμονή και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά τους στο νοσοκομείο του νησιού για νοσηλεία».

Απάνθρωπες είναι και οι συνθήκες κράτησης των προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο Παραδέλλη, στην περιοχή Μόρια.

Στα κοντέινερ που στήθηκαν πρόχειρα για τη «φιλοξενία» των συλληφθέντων μεταναστών στοιβάζονται 110 άτομα, ξεπερνώντας κατά πολύ τον ανώτατο προβλεπόμενο αριθμό. Φυσικό και επόμενο λοιπόν πολλοί μετανάστες να κοιμούνται τις νύχτες στο δάπεδο, αφού τα κρεβάτια δεν επαρκούν.

Τριτοκοσμικές συνθήκες κράτησης

Όσο για τις συνθήκες κράτησης, και αυτές είναι τριτοκοσμικές. Τα κοντέινερ παρουσιάζουν πολλές φθορές, με κυριότερες τη διαρροή που παρατηρείται στις στέγες και τις υδραυλικές εγκαταστάσεις.

Ενώ και οι συνθήκες υγιεινής και σίτισης είναι επιεικώς άθλιες, με τον κίνδυνο εκδήλωσης μολυσματικών ασθενειών κάτι παραπάνω από ορατό.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και τα κρατητήρια στην Αστυνομική Διεύθυνση Μυτιλήνης, με τους ένστολους οι οποίοι υπηρετούν στο νησί να λένε ότι αναγκάζονται να κάνουν τα «στραβά μάτια» στα «καραβάνια» των δουλεμπόρων που ξεφορτώνουν τις νύχτες στις ακτές του νησιού, αφού, «και να τους συλλάβουμε, δεν έχουμε πού να τους βάλουμε».

«Μια βόλτα στις βουνοκορφές του νησιού αρκεί για να διαπιστώσει κανείς την τραγική κατάσταση που επικρατεί, με δεκάδες εξαθλιωμένους πρόσφυγες – κυρίως από τη Συρία – να ψάχνουν για κατάλυμα και τροφή στις στάνες» λένε οι κάτοικοι του νησιού.

Η ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται τα δύο τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο, είναι απείρως σοβαρότερη από κάθε μορφής μνημόνια και οικονομικές πολιτικές λιτότητας. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, ο αριθμός των εκτοπισμένων πληθυσμών που προβλέπεται πως θα επιχειρήσουν τον διάπλου της Μεσογείου από τη Βόρεια Αφρική και τα μικρασιατικά παράλια ξεπερνά τα 600.000 άτομα. Σε αυτούς δεν προσμετρώνται οι σχεδόν ένα εκατομμύριο Σύροι, οι οποίοι ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς στην Τουρκία και, βλέποντας πως ο εμφύλιος στη χώρα τους εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτος, δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να επιχειρήσουν να περάσουν στη Δυτική Ευρώπη, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας.

πηγή
Πηγή: Είναι ο «πολιτισμός», ηλίθιε... - RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου