13.5.14

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα λειτουργήσει σαν ένα σκαλοπάτι για την για ανέλιξη του Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας.
From HEIL GAP (or mind the GAP)


Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε όλη την χριστιανική Ευρώπη η είδηση που αφορούσε την απόφαση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει τη Βασιλική της Αγίας Σοφίας σε μερικής λειτουργίας τζαμί. 
Όταν οι μουσουλμάνοι θα συγκεντρώνονται εκεί για προσευχή, ο φωτισμός θα είναι τοποθετημένος έτσι ώστε οι χριστιανικές τοιχογραφίες να καλύπτονται από το σκοτάδι, αποφεύγοντας έτσι το αδίκημα της προσβολής του Ισλάμ… και άλλες ισλαμικές ευαισθησίες. 
 

Ενώ λοιπόν ακριβώς απέναντι … στα χώματα που πάτησαν κάποτε οι φιλόσοφοι … και σήμερα οι δεξιοί και αριστεροί πολιτικάντηδες μας αναμένουν την ώρα και την στιγμή που … «επιτέλους» θα αναγερθεί στην Αθήνα ένα τέμενος για τους μελλοντικούς «αλαχ-ακμπαρ» ψηφοφόρους τους ….  εδώ στην Κωνσταντινούπολη κάποιος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει ως τζαμί ένα μνημείο που ανήκει στον παγκόσμιο πολιτισμό …. ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, που το σεβάστηκε μέχρι και ο Κεμάλ Ατατούρκ μετατρέποντας το σε μουσείο το 1934.


Η είδηση βγήκε από την Haber Turk για τον ελάχιστα γνωστό ανεξάρτητο βουλευτή Hami Yildirim από την περιοχή Burdur,, που έχει καταθέσει μια πρόταση στο τουρκικό κοινοβούλιο να μετατρέψει το μουσείο της Κωνσταντινούπολης Αγία Σοφία σε τζαμί ….  και μέχρι στιγμής δεν έχει αμφισβητηθεί. 

Αντιθέτως, υπάρχουν και άλλες ανησυχητικές ενδείξεις: πριν από λίγες ημέρες, ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία του για να γιορτάσει μια ισλαμική λειτουργία στην Αγία Σοφία στις 29 Μαΐου, την ημέρα που οι Τούρκοι εορτάζουν την άλωση της Κωνσταντινούπολης από το Μωάμεθ Β. 


Η κίνηση αυτή του άγνωστου Yildirim, θα πρέπει να περάσει από μια σειρά από στάδια: την έγκριση του κοινοβουλίου, όπου το κόμμα του Ερντογάν, το AKP, κατέχει την πλειοψηφία (325 έδρες από τις 550)  δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας….  έναρξη ισχύος μετά την επικύρωση της. 


Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το ψήφισμα προτείνεται ακριβώς 80 χρόνια μετά την απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο: σχεδόν ένα σύμβολο της αλλαγής στην Τουρκία, από μια κοσμική χώρα σε μουσουλμανική χώρα. 
Και στην πραγματικότητα, οι λόγοι που εκφράζονται στην πρόταση ψηφίσματος είναι ιστορικού χαρακτήρα και επικεντρώνονται στην κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον κατακτητή Μωάμεθ Β, ο οποίος - όπως ο Γιλντιρίμ αναφέρει στην πρότασή του - ήταν για να προσευχηθούν σύμφωνα με τις ισλαμικές τελετές, μετά την κατάκτηση της η πόλη, 29 Μαΐου του 1453.


Σύμφωνα με πηγές στην Κωνσταντινούπολη μουσουλμάνοι ηγέτες και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο θα κληθούν να εορταστικές στις εκδηλώσεις για τη μετατροπή του ναού σε τζαμί. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αγία Σοφία θα έχει το διττό ρόλο του τζαμιού (για την προσευχή του Ναζίμ και  Kurban Bayram και Σεκέρ) και του μουσείου. 
Με λίγα λόγια, όπως το Μπλε Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη.

Περίφημο το σχέδιο του κυβερνώντος κόμματος AKP για να ανακτήσει τις ψήφους των Τούρκων Μουσουλμάνων ….  ψήφους και προεδρία για τον Ερντογάν ή δεν συμφωνείτε ;;;


Προφανώς η αλαζονεία Ερντογάν δεν φαίνεται να γνωρίζει όρια. 
Αφού απέτρεψε τις ζημιές στις τελευταίες εκλογές – και ενώ μαστίζεται από οικογενειακά  σκάνδαλα της εκτεταμένης διαφθοράς … έχει βλέψεις και για την  προεδρία, εν όψει των εκλογών του Αυγούστου. 


Οι εκλογές αυτές θα είναι με άμεση και καθολική ψηφοφορία. 
Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν φαίνεται να έχει αρκετές ψήφους στο καλάθι του. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την τελευταία ψηφοφορία, η πλειοψηφία του είναι μικρή ….
Ένα 5%. 
Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται να προσφύγει στα χαμηλότερα επίπεδα της τουρκικής κοινωνίας που η λέξη Τούρκος είναι συνώνυμη πάντοτε με το Ισλάμ.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός είναι και το ακόλουθο: στην ιστορία της τουρκικής πολιτικής, δεν είναι τυχαίο ότι κάθε φορά που κατατίθεται μια σημαντική κίνηση που, αυτό γίνεται πάντα από ένα ελάχιστα γνωστό και ανεξάρτητο βουλευτής, ώστε να είναι σε θέση για να εξεταστούν οι πιθανές εσωτερικές και εξωτερικές αντιδράσεις του εισήγηση. 


Οι «εξωτερικές αντιδράσεις», είναι εκείνες του δυτικού κόσμου εν γένει, και ιδίως του «χριστιανικού» κόσμου, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με τη γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της Τουρκίας, ένα πραγματικό κέντρο των αγωγών φυσικού αερίου από διάφορες πηγές, οι οποίες την έχουν καταστήσει ακόμη πιο σημαντική  σήμερα στις προσπάθειες για τον περιορισμό τη ρωσική κυριαρχία. 


Διάβαζε τελευταία αποκλειστικά νέα του HEILGAP :
Επίσημη πηγή: Τουρκία πιο κατάλληλη διαδρομή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου του Ιράν προς την Ευρώπη .
From HEIL GAP (or mind the GAP)

Τώρα βέβαια μην αποκλείεται καθόλου ο σουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καλέσει στα εγκαίνια τον κουμπάρο τον κουρασμένο της Ραφήνας και τον ΓΑΠ … και αυτοί να τον τιμήσουν …. ο δε ΓΑΠ βλέποντας να εκτουρκίζεται ένα σύμβολο της ενωμένης χριστιανοσύνης, να έρθει στο «τσακίρ κέφι» …. και να του χορέψει ένα ζειμπεκικο ή καλύτερα τον χορό της κοιλιάς ….

Όλα παίζουν …. από τέτοιους προδότες μήπως περιμένετε κάτι καλύτερο ;;;; 


Για να σας βοηθήσει να καταπιεί το πικρό χάπι του μετασχηματισμού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η κυβέρνηση του ΑΚΡ ετοιμάζεται να κάνει μια «συναλλαγή» … να προσφέρει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης την οποία άδικα έκλεισε το 1971 η τουρκική κυβέρνηση.


Αλλά επειδή η ανοησία δεν είναι κάτι που απλά μελετάται κλινικά ….  είναι πολύ πιθανόν να ακούσουμε αρκετά κομματόσκυλα του πασόκ και της Νου-Δου να κατακρίνουν τον τρόπο που χειρίζεται το ζήτημα ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως προσπαθώντας έτσι βλακωδώς να μεταθέσουν τις τεράστιες ευθύνες του υπουργείου εξωτερικών και της κυβέρνησης τους   

Ωστόσο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο πάντα αντιτάχθηκε σ αυτή την επιλογή.   
Πράγματι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν πάντοτε αντίθετος στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
HEIL GAP (or mind the GAP)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου