Powered By Blogger

8.5.14

Ο μπερλουσκονισμός στον Πειραιά


Το ψηφοδέλτιο Μαρινάκη-Μώραλη είναι μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη
Kokkalis-Moralis-Marinakis-570
Του Γιάννη Ξένου από τη Ρήξη φ. 104
Το πιο ανησυχητικό μήνυμα που στέλνουν οι αυτοδοικητικές εκλογές είναι το εκλογικό σχήμα των Μαρινάκη-Μώραλη στον Πειραιά. Ο Μαρινάκης, μαζί με άλλους γνωστούς επιχειρηματίες, όπως ο Κόκκαλης, θεωρούν ότι το πολιτικό σύστημα είναι πια τόσο σάπιο που μπορεί να επιτρέψει σε επιχειρηματίες τέτοιου διαμετρήματος να βγουν μπροστά και να ελέγξουν πλήρως την πολιτική ζωή.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι γιος του Μιλτιάδη Μαρινάκη, εφοπλιστή, αλλά και βουλευτή της ΝΔ το 1985 και προσωπικού φίλου του Κ. Μητσοτάκη. Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ήθελε να εμπλακεί με τον Ολυμπιακό, αρχικά το προσπάθησε, ανεπιτυχώς, στο μπάσκετ, και εν συνεχεία στο βόλεϊ, όπου τα κατάφερε. Το 2010 ο Κόκκαλης, σε μια πολύ δύσκολη φάση για τον Ολυμπιακό και τον ίδιο, του παρέδωσε τα κλειδιά του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού. Επίσης ο Μαρινάκης έχει εμπλοκή, ελέγχοντας ποσοστά, σε διάφορα ΜΜΕ, όπως στο ΣΚΑΪ, παλιότερα, πριν τα σπάσει με τον Αλαφούζο, αλλά και στον ΔΟΛ, στην εφημερίδα Παραπολιτικά κ.α., ίσως και αυτή να είναι η εξήγηση της αποθεωτικής υποδοχής που επιφυλάσσουν κανάλια, εφημερίδες και ραδιόφωνα στο νέο του εγχείρημα. Ο Μαρινάκης επίσης διατηρεί πολύ θερμή σχέση με την κουμπάρα του, Ντόρα Μπακογιάννη.
Αρχικά ο Μαρινάκης σκεφτόταν να κατέλθει ο ίδιος για δήμαρχος, αλλά ο υπάλληλός του στον Ολυμπιακό, Μώραλης, κρίθηκε καταλληλότερη επιλογή, γιατί είχε μεγαλύτερη πρόσβαση στην κεντροαριστερά και επειδή, αν δεν τα πάει καλά το εγχείρημα, δεν θα εκτεθεί τόσο πολύ ο ίδιος. Ο Γιάννης Μώραλης είναι γιος του Πέτρου Μώραλη, που ήταν στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου και είχε διατελέσει τρεις φορές υπουργός του. Ο Γιάννης Μώραλης προσελήφθη στον Ολυμπιακό το 1995 από τον Σωκράτη Κόκκαλη και αρχικά ήταν ο σύνδεσμος της ΠΑΕ με τους οργανωμένους οπαδούς. Αναβαθμίστηκε αργότερα από τον Κόκκαλη, όταν ανέλαβε την επίβλεψη της ανέγερσης του νέου σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης», όπου, για να εξυπηρετεί η σύμβαση τα συμφέροντα του Κόκκαλη, η τότε κυβέρνηση Σημίτη και οι αρμόδιοι υπουργοί του Ε. Βενιζέλος και Γ. Λιάνης έφεραν πλήθος φωτογραφικών νομοθετικών ρυθμίσεων. Όταν ανέλαβε τον Ολυμπιακό ο Μαρινάκης, ο πολύτιμος Μώραλης έγινε στενός του συνεργάτης, αρχικώς ανέλαβε αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού και εν συνεχεία τον έστειλε πρόεδρο στη Σούπερ Λίγκα, με θαυμαστά αποτελέσματα, αφού κάθε Κυριακή όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι χαίρονται το πιο δίκαιο και καθαρό πρωτάθλημα της Ευρώπης!
Η υποψηφιότητα του Μώραλη συσπειρώνει Μαρινάκη και Κόκκαλη. Κυρίως, όμως, εκπροσωπεί ό,τι πιο παλαιοκομματικό επικράτησε στην Ελλάδα την προηγούμενη τριακονταετία. Το βαθύ ΠΑΣΟΚ και η βαθιά Νέα Δημοκρατία τον στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις, και ας λέει ο Μώραλης ότι φέρνει κάτι νέο στα δημοτικά πράγματα του Πειραιά. Στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου την προηγούμενη Δευτέρα παρευρέθηκαν από τη ΝΔ οι Κων. Αρβανιτόπουλος, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Λευτέρης Αυγενάκης, Γιάννης Καράμπελας και Μάξιμος Σενετάκης (η πλευρά Μπακογιάννη είχε ισχυρή εκπροσώπηση), ενώ και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχει δηλώσει τη στήριξή του στον Μώραλη. Από το ΠΑΣΟΚ ήταν ο υπεύθυνος επικοινωνίας Δημήτρης Καρύδης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης, ο πρώην νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Τέλος, τον Μώραλη στηρίζουν ακόμα και κάποιοι πρώην πασπίτες που προσχώρησαν στους Οικολόγους Πράσινους! Αλλά υπήρχε εκπροσώπηση και από άλλα κόμματα, όπως ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Παναγιώτης Μελάς (ο γιος του έφυγε από τον Μιχαλολιάκο και προσχώρησε στον Μώραλη), ο Βύρων Πολύδωρας, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο Πέτρος Μαντούβαλος και ο Γιώργος Ανατολάκης (παλιά βουλευτής του ΛΑΟΣ). Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Σωκράτης Κόκκαλης, αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θόδωρος Βενιάμης. Την ίδια ώρα παρουσίαζε το ψηφοδέλτιό του και ο Β. Μιχαλολιάκος, οι παρουσίες χαρακτηριστικές, ένας όλος κι όλος βουλευτής, ο Κώστας Κατσαφάδος από τη ΝΔ, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Βαρβάρα Ανεμοδουρά, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κώστας Κούβαρης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Μανεσιώτης κ.ά.
Τι επιδιώκουν οι Μαρινάκης – Κόκκαλης
Στους λόγους που οδήγησαν τους Μαρινάκη-Κόκκαλη να φτιάξουν δημοτικό σχήμα πρέπει να συμπεριλάβουμε το γεγονός ότι ο Πειραιάς, από τη στιγμή οι Κινέζοι εγκαταστάθηκαν στο λιμάνι, παρουσιάζει πολύ μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Στον Πειραιά έχουν μπει δυναμικά νέοι κεφαλαιοκράτες (ξένοι, αλλά και Έλληνες, όπως ο Μελισσανίδης) που διεκδικούν το λιμάνι. Οι Μώραλης-Μαρινάκης, σε συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του ΟΛΠ, Ανωμερίτη, τάχθηκαν κατά της πώλησης του ΟΛΠ, αλλά υπέρ της παραχώρησης δραστηριοτήτων σε πολλούς διαφορετικούς ιδιώτες. Φοβούνται, δηλαδή, μήπως το φιλέτο του λιμανιού πάει εξ ολοκλήρου σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες και αυτοί μείνουν απέξω, οπότε προτείνουν μια μεσοβέζικη λύση, που όλοι θα καρπώνονται και από ένα μέρος του φιλέτου. Το παράδειγμα του ΟΠΑΠ, που για χρόνια τον λυμαινόταν ο Κόκκαλης και, από τη στιγμή που πουλήθηκε στην κοινοπραξία που συμμετέχει ο Μελισσανίδης, έχασαν την κότα με τα χρυσά αυγά, τους κατατρέχει. Επιπλέον, τα λεφτά από το νέο ΕΣΠΑ που προορίζονται για τον Πειραιά είναι κοντά στα 2 δισ. ευρώ, και ο δήμαρχος έχει ισχυρό λόγο για το πώς θα μοιραστούν αυτά τα χρήματα σε νέες «επενδύσεις».
Το μεγάλο διακύβευμα όμως που παίζεται στον Πειραιά είναι ότι, για πρώτη φορά, εμφανίζεται ένας καθαρά επιχειρηματικός πολιτικός συνδυασμός που έχει βλέψεις και για ακόμα πιο σοβαρά πράγματα. Ο Μαρινάκης, με τη φόρα που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια (επιχειρήσεις, διαπλοκή με ισχυρές πολιτικές οικογένειες, ποδόσφαιρο, ΜΜΕ, Δήμος Πειραιά), αν το πείραμα στον Πειραιά πετύχει και ο υπάλληλός του βγει δήμαρχος, ανοίγει το δρόμο και για την κεντρική πολιτική σκηνή. Εξάλλου, ο Κόκκαλης έχει πουλήσει τις περισσότερες επιχειρήσεις του και είναι «άνεργος» και, πιθανότατα, διαθέσιμος. Το παράδειγμα του Μπερλουσκόνι στην Ιταλία είναι φάρος και για τους Έλληνες επιχειρηματίες, ο Βγενόπουλος πριν τέσσερα, πέντε χρόνια το προσπάθησε, αλλά προσέκρουσε στη χρεοκοπία της Κύπρου, για την οποία φέρει μεγάλη ευθύνη. Ας ελπίσουμε τα σχέδια των Κοκκαλο-μαρινάκηδων να προσκρούσουν πάνω στο λαό του Πειραιά και ο Μώραλης να μην περάσει καν στο δεύτερο γύρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου