10.6.14

Εκθεση σοκ (ΔΝΤ) για μισθούς -συντάξεις -εκτακτη εισφορά και ασφαλιστικό!

onpolitika

dnt
 
 
Δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση των ελεγκτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπό την ομάδα του Πολ Τόμσεν η οποία «συνοδεύει» την απόφαση που ελήφθη την προηγούμενη Πέμπτη για
 

εκταμίευση της δόσης των 3,41 δισ.ευρώ προς την Ελλάδα.
Πρακτικά η έκθεση του Ταμείου περιγράφει τουλάχιστον τέσσερα σκέλη,τέσσερις τομείς στους οποίους η ελληνική πλευρά οφείλει να εστιάσει τις προσπάθειές της για να καλύψει και τους νέους στόχους της. Συνοπτικά οι ειδικοί του ΔΝΤ θεωρούν πως η “ελληνική προσπάθεια” πρέπει να επικεντρωθεί σε μια περαιτέρω εσωτερική υποτίμηση για να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και της αγοράς της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου η ελληνική οικονομία υπολείπεται ακόμα κατά τουλάχιστον 10% του βέλτιστου ορίου που καταγράφεται στην “καρδιά”της Ευρωζώνης και προς την κατεύθυνση της ανάπτυξής της πρέπει να συνεχισθούν οι ενέργειες για μείωση του εργοδοτικού κόστους – κάτι που ήδη ξεκίνησε το 2013-14 με την μείωση των εργοδοτικών εισφορών και οφείλει να συνεχισθεί. Στην έκθεση τονίζεται πως η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει να συζητήσει εκ νέου το θέμα στα μέσα του 2015.
Στην έκθεση του ΔΝΤ τονίζεται επίσης πως είναι βασική ανάγκη η μείωση του πληθωρισμού σε επίπεδο χαμηλότερο του μέσου όρου των υπολοίπων κρατών της Ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο ουσιαστικά προϋποθέτει συγκράτηση των τιμών σε πρώτες ύλες και ενέργεια, δηλαδή η προτροπή του Ταμείου είναι το να μην υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια και στις υπηρεσίες, ένα “πάγωμα τιμών” που όμως θα ελέγχεται… καθ’ οδόν, αναλόγως της προόδου των δημοσιονομικών μεγεθών στη διετία 2015-16.
Στην ίδια κατεύθυνση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της τιθάσευσης του πληθωρισμού εντάσσεται και η προτροπή των ειδικών του ΔΝΤ προς την ελληνική πλευρά να μειώσει ή έστω να συγκρατήσει τα μισθολογικά βάρη και κόστη. Κι εδώ συνιστάται ο περιορισμός των μισθολογικών βαρών σε επίπεδα χαμηλότερα των ανταγωνιστριών χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Καίριας σημασίας θεωρείται και το θέμα των συντάξεων, οι οποίες σήμερα απορροφούν περί το 17% του ΑΕΠ, ποσοστό από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, πίσω μόνον από την Ιταλία. Κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω προσαρμογή των συντάξεων καθώς μακροπρόθεσμα το ισχύον σύστημα δεν είναι βιώσιμο, αλλά στην έκθεση τονίζεται πως η ελληνική πλευρά φέρεται να συμφώνησε να συζητήσει εκ νέου το ζήτημα των συντάξεων τους επόμενους μήνες.
Συνεχίστε!
Τη διατήρηση των μέτρων που απέδωσαν τα μέγιστα ώστε να κατακτήσει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς στόχους που της είχαν τεθεί και να φτάσει ακόμα και στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος εισηγείται η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα.
Ουσιαστικά το ΔΝΤ εκτιμά πως θα χρειασθούν μέτρα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που οι ίδιοι υπολογίζουν στο 1% του ΑΕΠ για το 2015 (περίπου 1,8δισ. σε σημερινές τιμές) και στα 3/4 της μονάδας για το 2016, (περίπου1,5 δισ. ευρώ σε σημερινές τιμές) δηλαδή αθροιστικά περίπου 3,3δισ.ευρώ.
Στην έκθεση τονίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ως μικρότερα τα κενά κυρίως γιατί προσβλέπει σε μεγαλύτερα έσοδα από πλευράς φορολογικών ελέγχων, αλλά σε κάθε περίπτωση συμφώνησε να αναθεωρήσει, εφόσον χρειαστεί, στοιχεία και προβλέψεις την περίοδο που θα συντάσσεται ο προϋπολογισμός για το 2015.
Εδώ βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως οι ειδικοί του ΔΝΤ έχουν πολλάκις πέσει έξω στις σχετικές εκτιμήσεις τους, καθώς αρχικά δεν “έβλεπαν” την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για τη χρήση 2013, ενώ και πρόσφατα, στο τελευταίο τουςreport, έδιναν την ύφεση στη χώρα μας για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς στο 1,1% επι του ΑΕΠ για να διαψευσθούν από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που κατέγραψε το σχετικό νούμερο στο 0,9%…
«Μαστίγιο» για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, για να επιτευχθούν συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2016, θεωρείται η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην έκθεση Τόμσεν περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι βασικές κατευθύνσεις που δίνουν οι δανειστές, προκειμένου να λάβει η χώρα τις επόμενες δόσεις αλλά και το πράσινο φως για την ελάφρυνση του χρέους.
«Με το καλησπέρα» λοιπόν ο κ. Χαρδούβελης θα κληθεί να τοποθετηθεί δημοσίως αν απαιτούνται νέα μέτρα ή και νέο δάνειο, όπως διαφαίνεται από την έκθεση των ελεγκτών.
Η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει την μεγάλη δημοσιονομική πρόοδο που έχει συντελεστεί ειδικά την τελευταία διετία, και υπογραμμίζει την επιστροφή των επενδυτών στη χώρα μας. Διαπιστώνει όμως άνοδο της φτώχειας (από 20% το 2009 σε 23% το 2012) αλλά και μεγάλη κόπωση για τις μεταρρυθμίσεις. Επισημαίνει ότι η πολιτική στήριξη στο πρόγραμμα είναι εύθραυστη, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού έχει μειωμένη πλειοψηφία μόλις δύο εδρών στο κοινοβούλιο των 300 μελών. «Αυτό καθιστά δύσκολο να προχωρήσουν με τόλμη και γρήγορα με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» τονίζει το κλιμάκιο των ελεγκτών, ομολογώντας μάλιστα ότι η συμφωνία έκλεισε περίπου «άρον-άρον», με σημαντικές καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνιών για να «κλείσει» ένα ικανό πακέτο πολιτικής που θα δικαιολογούσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής.
Στα βασικά της σημεία, η έκθεση δίνει κατεύθυνση στην κυβέρνηση για μέτρα και παρεμβάσεις όπως:
- να καλυφθεί δημοσιονομικό «κενό» 2 δισ. ευρώ για το 2015. Η εκτίμηση αυτή θα επανεξεταστεί το Φθινόπωρο κατά την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Ως πρώτη λύση προβάλλει η επέκταση της έκτακτης εισφοράς έως το 2016, αλλιώς μέχρι τότε η «τρύπα» υπολογίζεται να φτάσει σε 3,7 δισ. ευρώ. Για να καλυφθεί το «κενό», στην επιστολή τους που συνοδεύει την έκθεση, ο πρωθυπουργός και οι κύριοι Στουρνάρας και Προβόπουλος συνυπογράφουν την δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, για την επίτευξη των στόχων.
- να καλυφθεί χρηματοδοτικό «κενό» 12,6 δισ. ευρώ, ενώ το Χρέος θα φτάσει στο 127,7% του ΑΕΠ το 2020 και στο 117,2% του ΑΕΠ το 2022, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για να λήψη μέτρων από τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμες.
- να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, με νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων στο δημόσιο. Ανησυχούν μάλιστα για τη διανομή επιδομάτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως το κοινωνικό μέρισμα που ήδη έδωσε.
- να προχωρήσουν οι απολύσεις στο δημόσιο που «σκάλωσαν» και οδήγησαν μεν σε τυφλά «λουκέτα» όπως στην ΕΡΤ, αλλά δεν έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα και διαρκή επίπτωση στο 2014 και μετά.
- να αρθούν οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις και να εισαχθεί στην εθνική νομοθεσία ο θεσμός του lock out, δηλαδή το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία.
- νέες παρεμβάσεις στους κατώτερους μισθούς
- περικοπές όχι μόνο στις υψηλές συντάξεις αφού οι δαπάνες αυτές παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (17% του ΑΕΠ).
- πιο δραστικές παρεμβάσεις στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, χωρίς «πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου