Powered By Blogger

7.6.14

Σκορπιός να τους φάει. Του Θανάση Καρτερού


Σκορπιός να τους φάει. Του Θανάση Καρτερού

Τι εστί Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα; Κόρη του Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ. Και τι εστί Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ; Ρώσος μεγιστάνας, που επί Γιέλτσιν έγινε βασιλιάς του καλίου. Δισεκατομμύρια μετράει η περιουσία του. Αγόρασε για το χόμπι του την ποδοσφαιρική ομάδα του Μονακό. Αγόρασε και κάτι βίλες ανά τον κόσμο. Αγόρασε και στο κοριτσάκι του το ακριβότερο διαμέρισμα του Μανχάταν. Της αγόρασε και τον Σκορπιό για τα καλοκαίρια.

Όλα καλά κι όλα ωραία. Α, κάνει και φιλανθρωπίες ο Ριμπολόβλεφ - κυρίως χτίζει και επισκευάζει ορθόδοξες εκκλησίες, από τη Μόσχα μέχρι τη Λάρνακα. Λεφτά έχει ο άνθρωπος, κάνει τη φιγούρα του, αγοράζει σπίτια, μοστράρει την πολυτέλειά του. Προφανώς πιστεύει, όπως κι άλλοι του σιναφιού, ότι το χρήμα δεν έχει νόημα αν δεν το σκορπάς. Στον Σκορπιό στη συγκεκριμένη περίπτωση. Όπου αποφάσισε να γιορτάσει τα 25 χρόνια της θυγατέρας του, για να καταλάβουμε όλοι σε ποιο κόσμο ζούμε. Και σε ποια χώρα πεινάμε.

Υδάτινες κουρτίνες, gipsy look, θαλαμηγοί, αγλέορας ελληνικός και ρωσικός, μας πήραν απ' τα μούτρα. Μέχρι κι ο πρίγκιπας του Μονακό τίμησε με την παρουσία του τον πρίγκιπα του καλίου και τη νεαρή πριγκίπισσα. Ενώ η ελληνική αστυνομία, το ελληνικό λιμενικό, το ελληνικό κράτος κινητοποίησαν λυτούς και δεμένους για να κρατούν το πόπολο μακριά από τους μεγιστάνες. Για να αποδειχτεί πόσο γρήγορα μια χώρα που πίστευε ότι είναι ευρωπαϊκή μπορεί, με την κατάλληλη τρόικα και την κατάλληλη κυβέρνηση, να γυρίσει στη δεκαετία του εξήντα. Σε καθεστώς από αυτά που αποτίναξε η Λατινική Αμερική.

Παθαίνεις ή δεν παθαίνεις λαϊκίστικο παροξυσμό μ' αυτή την εικόνα κραιπάλης σε μια Ελλάδα που μαστίζεται από την ανεργία και τη φτώχεια; Με την εικόνα μιας σπατάλης απίστευτης και προκλητικής, που πατάει επί ρωσικών πτωμάτων για να χορέψει συρτάκι επί ελληνικών; Και με την εικόνα ενός κράτους που παίζει πρόθυμα τον ρόλο του υπηρέτη, απαγορεύει την κυκλοφορία, κινητοποιεί τον μηχανισμό του, ταλαιπωρεί τους πολίτες του, στέλνει τα περιπολικά του για να φυλάξει τους κώλους με τα μεταξωτά βρακιά στον Σκορπιό;

Επιδόρπιο: Μήπως αυτό είναι το "success story"; Αυτοί να ξεφαντώνουν με gipsy look, το κράτος να τους φυλάει, κι εμείς να χειροκροτούμε τους επενδυτές; Που σκορπιός να τους φάει, όπως έλεγαν κάποτε οι γιαγιάδες...

πηγή
Πηγή: Σκορπιός να τους φάει. Του Θανάση Καρτερού - RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου