Powered By Blogger

4.6.14

Κομβικές αλλαγές με τον ανασχηματισμό: Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται

ΜΕ ΑΞΟΝΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οι περισσότεροι πέριξ του Αντ. Σαμαρά εικονιζόμενοι υπουργοί, με εξαίρεση τους Ευάγγ. Βενιζέλο και Δημ. Αβραμόπουλο ενδέχεται να μην είναι στο νέο κυβερνητικό σχήμα

Οι περισσότεροι πέριξ του Αντ. Σαμαρά εικονιζόμενοι υπουργοί, με εξαίρεση τους Ευάγγ. Βενιζέλο και Δημ. Αβραμόπουλο ενδέχεται να μην είναι στο νέο κυβερνητικό σχήμα
Του Δημήτρη Τσιούφου
«Πυρετός» διαβουλεύσεων μεταξύ των Αντ. Σαμαρά και Ευάγγ. Βενιζέλου και συσκέψεις των δύο με το στενό επιτελείο συνεργατών τους, κυριαρχεί από χθες, καθώς πλησιάζει ο χρόνος για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν ότι αυτές θα ανακοινωθούν αμέσως μετά την αργία του Αγ. Πνεύματος την προσεχή Δευτέρα.
Κομβικό πρόσωπο του ανασχηματισμού θα είναι η θέση του υπουργού Οικονομικών, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τον Γ. Στουρνάρα να «μετακομίζει» στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ μικρότερες -αυτή την ώρα- είναι οι πιθανότητες να παραμείνει στη θέση του έως τα τέλη Σεπτεμβρίου προκειμένου να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του χρέους και τον Οκτώβριο να πάει στις Βρυξέλλες στη θέση του Ελληνα επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αν τελικά ο κ. Στουρνάρας τοποθετηθεί στη θέση του διοικητή της ΤτΕ (που θεωρείται και το πιθανότερο) πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να εξετάζουν τη λύση να αναλάβει ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου με το δικό του ειδικό βάρος να μπει μπροστά στη διαπραγμάτευση για το χρέος, αλλά και για να σηματοδοτήσει την αλλαγή πλεύσης, με την υιοθέτηση πολιτικών που θα κατατείνουν στη φορολογική ελάφρυνση των πολιτών και την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικά ομάδων.
Στην περίπτωση που αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το υπουργείο Οικονομικών θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει από «κάτω» του δύο αναπληρωτές υπουργούς, ο ένας εκ των οποίων πιθανότατα θα είναι ο στενός του συνεργάτης Στ. Παπασταύρου και ο άλλος κάποιο πρόσωπο- προσωπικότητα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, που αναζητά και στον πανεπιστημιακό χώρο ο Ευάγγ. Βενιζέλος, προκειμένου, από την πλευρά του, να σηματοδοτήσει τη στροφή της οικονομίας σε προοδευτικότερες πολιτικές.
Αν και από την περασμένη εβδομάδα παρατηρείται στασιμότητα στην προώθηση του κυβερνητικού έργου, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δύσκολα θα μπορέσουν να ανακοινωθούν πριν από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, αφού σήμερα και αύριο ο Ευάγγ. Βενιζέλος θα βρίσκεται στη Βιέννη και τη Βαρσοβία για τις ανάγκες της ελληνικής προεδρίας, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή υπάρχει προγραμματισμένο επίσημο ταξίδι του Καρ. Παπούλια στη Νορμανδία.
Διάστημα Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, πάντως, έως την ημέρα του ανασχηματισμού θα πρέπει να αναμένονται πλήθος ενδοκυβερνητικών «καρφιών», καθώς τόσο το «γαλάζιο» όσο και το «πράσινο» στρατόπεδο θα εκδηλώσουν και δημόσια τη δυσφορία τους για κάποιους υπουργούς ή προς υπουργοποίηση που θα επιδιώξουν να «κάψουν». Την αρχή έκανε χθες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος άφησε αιχμές κατά του Γ. Μιχελάκη, λέγοντας: «Λέμε για τον Στουρνάρα, αλλά το θεωρώ δεύτερο. Το θέμα είναι να κάνει ο υπουργός Οικονομικών μια μεταρρύθμιση. Ποιος θα είναι π.χ. υπουργός Εσωτερικών που θα κάνει μια μεταρρύθμιση. Θα είναι ο κ. Μιχελάκης, που έχει αποδείξει με τις πολιτικές του επιλογές ότι δεν μπορεί να είναι;».
Με βάση τις έως τώρα ενδείξεις και πληροφορίες εκτός της νέας κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν οι κ. Αδ. Γεωργιάδης, Γ. Βρούτσης, Γ. Μιχελάκης, Χ. Αθανασίου, Αθ. Τσαυτάρης, Συμεών Κεδίκογλου και ενδεχομένως οι κ. Π. Παναγιωτόπουλος και Κ. Χατζηδάκης, καθώς κάποιες πληροφορίες φέρουν τον τελευταίο να προορίζεται για τη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου.
Στις θέσεις τους αναμένεται να παραμείνουν οι Ευάγγ. Βενιζέλος, Δ. Αβραμόπουλος, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Μανιάτης, Δ. Σταμάτης, Ολγ. Κεφαλογιάννη, Φ. Γεννηματά και ενδεχομένως ο Κυρ. Μητσοτάκης αν δεν πάει σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο, ενώ υπό μετακίνηση φέρονται οι Κ. Αρβανιτόπουλος, Ν. Δένδιας, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και Χρ. Σταϊκούρας.
Την ίδια ώρα, πηγές της Χαρ. Τρικούπη αφήνουν να εννοηθεί ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα βρίσκεται σίγουρα ο Ανδρ. Λοβέρδος και κάποιοι εκ των Οδ. Κωνσταντινόπουλου, Π. Κουκουλόπουλου, Γ. Κουτρουμάνη και Συλβ. Ράπτη.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου