Powered By Blogger

15.6.14

Less is more…


Less is more…

Πριν από (όχι και τόσο πολύ για να το χεις ξεχάσει) καιρό, μια δυνατή ιστορία ήταν το καυτό θέμα της ημέρας για πολλούς λόγους.


Η ιστορία στην οποία αναφέρομαι είναι αυτή που περιγράφεται όμορφα, ωμά, και χωρίς φιοριτούρες στο ντοκυμαντέρ Ruins – Οροθετικές γυναίκες. Το χρονικό μιας διαπόμπευσης. 

“Ένα ντοκιμαντέρ για τη συγκλονιστική υπόθεση ποινικοποίησης του HIV στην Ελλάδα. Η εξιστόρηση της δίωξης των οροθετικών γυναικών, οι οποίες προσήχθησαν από την Ελληνική Αστυνομία, υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για ΗΙV, προφυλακίστηκαν για κακούργημα, και τελικά διαπομπεύτηκαν, όταν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.”

Αλλά ας μην χάνουμε χρόνο με το “μακρυνό” παρελθόν.
Δες το ντοκυμαντέρ και ας συνεχίσουμε την εξιστόρησή μας…

Λίγες ώρες πριν (σχηματιστούν αυτές οι γραμμές) (προφανώς όχι από μόνες τους) μια υπόθεση η οποία δεν πήρε τόσες (ως αυτην την ώρα) διαστάσεις, κάνει τον γύρο της “ενημέρωσης”.
Θα παραθέσω αυτούσιο απόσπασμα από την είδηση, και όχι λινκ σε κάποιο “ειδησεογραφικό” σάητ γιατί, έτσι, για να ρωτάς..

Και πάει κάπως έτσι:
Έλληνας εφοπλιστής που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό είναι μεταξύ των 11 συλληφθέντων για την υπόθεση του ενός τόνου και 134 κιλών ηρωίνης που κατέσχεσε το Λιμενικό μετά από ευρεία επιχείρηση στην Αττική, σε συνεργασία με την αμερικανική δίωξη ναρκωτικών (DEA), το ΣΔΟΕ και την ελληνική αστυνομία.
Ο εφοπλιστής εμφανίζεται ως εγκέφαλος της σπείρας ενώ μεταξύ των συλληφθέντων η πρώην σύζυγός του και ο 15χρονος γιος του καθώς και η πρώην πεθερά του. Πεντακόσια κιλά από την ηρωίνη που κατασχέθηκε βρέθηκε στο σπίτι του εφοπλιστή στη Φιλοθέη.
Τα ναρκωτικά έφταναν στην Ελλάδα από την Τουρκία και η διακίνηση γινόταν από αποθήκη στο Κορωπί μέσα σε σακούλες με μαρμαρόσκονη.
Επιπλέον, κατασχέθηκαν έξι πολυτελή ΙΧ οχήματα που εμπλέκονται στην παράνομη μεταφορά των προαναφερθέντων ναρκωτικών ουσιών, ένα πιστόλι με γεμιστήρα που περιείχε εννέα φυσίγγια, το χρηματικό ποσό των έξι χιλιάδων και διακοσίων τριάντα πέντε ευρώ και λοιπά αντικείμενα.


Ερχόμαστε λοιπό στο προκείμενο.

Φυσικά και κατάλαβες το όνομα του “‘Ελληνα εφοπλιστή”. ‘Οχι? Δεν πειράζει… Ούτε και γω. Και πιθανότατα δεν το έμαθε-κατάλαβε κανείς (εκτός των εμπλεκομένων” μέχρι αυτήν την ώρα. (να το γράφω συνέχεια πως ότι γράφω αφορά σε ότι συνέβη “μέχρι αυτήν την ώρα” η το ‘εχουμε το κονσεπτ?))
Less is more…

Έτσι λοιπόν βρισκόμαστε σε μια εικόνα. Στην μια πλευρά του κάδρου ειναι οι κοπέλες που συνελήφθησαν, όπως περιγράφεται και στο ντοκυμαντέρ, με το πρωσοπό τους, το όνομά τους, και τα λοιπά στοιχεία τους, φόρα παρτίδα. Στα χέρια τους (και στο σώμα τους μέσα) ποσότητες ναρκωτικων αναμενώμενες για χρήστες. (δεν θα μπω σε αριθμητικά μεγέθη μιας και η σύγκριση είναι τερατώδης και ας μην κολλάμε στην λεπτομέρια). Γυναίκες-ερείπια διαπομπεύονται απο MME, βουλευτές, opinion makers, αποψάκηδες, τιμητές της νομιμότητας αλλά και της καθαρότητας της ελληνικής οικογενείας… Άλλωστε δεν είναι σόφρον να παίζει κανεις με το τρίπτυχο “Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια (ελληνική μονο)” το οποίο γαλούχησε τόσους και τόσους συμπολίτες μας.

Στην άλλη άκρη του κάδρου, σακιά ηρωίνης. Παμε παλι… σακιά. Πολλά. Τόσο πολλά ωστε να στείλουν στον θάνατα τις γυναίκες-ερείπια, και δεκάδες άλλα “κουρέλια” πάνω από μια φορές. Από πρόσωπα? Κανένα. Ούτε όνομα, ούτε καν αρχικά. Μόνον ιδιότητα. Άλλωστε το χουμε σύνηθες να μένουμε σε ιδιότητες.

Όμορφα και καλοστημένα η Ελληνική Αστυνομία, το αρμόδιο Υπουργείο, τα περι αυτού ΜΜΕ, και οι άνθρωποι που “χθές” έσκουζαν για δημόσιο κίνδυνο, και “κινδυνεύουν τα παιδιά μας”, σήμερα σιωπούν. Μας λένε δηλαδή πως στο ενδιάμεσο της άνωθεν εικόνας στο κάδρο, υπάρχει μια σχέση “less is more”. Η μικρής εμβέλιας έκταση των “ερειπίων” είναι πιο επικίνδυνη (και άρα πιο επίγουσα η διαπόμπευσή τους) από τον ένα τόνο ηρωίνης του άνευ ονόματος ‘Ελληνα επιχειρηματία.

Κάνω εδώ μια παρένθεση στην εξιστόρηση για να προβάλλω λίγο την αφεντομουτσουνάρα μου σε μια τυχαία πόζα και συνεχίζουμε.
Less is more

Είναι λοιπόν (according to “them”) επιπέδου “εθνικής ασφαλείας” θέμα η πρώτη πλευρά του κάδρου, αλλά “είδηση ημέρας” η δευτερη…

Νομίζω πως αυτό που ήθελα να πω είναι εμφανές. Να σημειώσω εδώ, λίγο πριν σε αφήσω να χονέψεις την εξιστόρηση πως δεν είμαι οπαδός της διαπόμπευσης, όμως δεν είμαι και τιμητής ίσων αποστάσεων, και δεν αντιλαμβάνομαι την πραγματικότητα ως “όλα είναι ίδια”. Μάλλον όμως, απ’ ότι φαίνεται, ένας μεγαλέμπορος ναρκωτικών αξίζει της προστασίας συσσομης της ελληνικής κοινωνίας. Μερικές γυναίκες-ερερίπια όμως, “στυν πυρά”.

Υ.Γ.
Η φράση “less is more” είναι ένας πολύ καλός μπούσουλας σε αυτό που στην Ελλάδα ονομάζουμε “υποκριτική”. Και όπως φαίνεται, οι αρχές της εφαρμόζονται σε κάθε υποκριτική έκφανση της κοινωνίας μας. Καθόλου τυχαίο μάλλον.

ΠΗΓΗ:
Παραλληλογράφος 
Πηγή: Less is more… - RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου