18.7.14

ΜΠΟΛ


ΜΠΟΛ

Εδώ και αρκετές ημέρες στο χώρο των ΜΜΕ έχει γίνει γνωστό το σχέδιο της τράπεζας ALPHA BANK για την συγχώνευση των εκδοτικών τμημάτων του Μπόμπολα και του Ψυχάρη. Το deal περιλαμβάνει και το Mega Channel. 


Διαβάζω στις τυπολογίες (που πρώτες αποκάλυψαν την υπόθεση) ότι τα δάνεια του Mega είναι 122 εκατομμύρια ευρώ, του Πήγασου (Μπόμπολας) 148 εκατομμύρια και του ΔΟΛ (Ψυχάρης) 135 εκατομμύρια. Κανείς από τους τρεις παραπάνω οργανισμούς δεν είναι αυτή τη στιγμή βιώσιμος και ικανός να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Όπως είχαμε δημοσιεύσει ήδη τα δάνεια των προαναφερθέντων ΜΜΕ
έχουν δοθεί σε μεγάλο μέρος τους χωρίς εγγυήσεις, ενώ στις πρόσφατες αναχρηματοδοτήσεις «ειδικοί εκτιμητές» των τραπεζών δέχτηκαν ως εγγυήσεις την αξία των τηλεοπτικών προγραμμάτων αρχείων και τους τίτλους. Η αλήθεια πάντως είναι ότι δεν έχουμε ακριβή εικόνα της κατάστασης αφού η περιβόητη έρευνα της Black Rock για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το σχέδιο «σωτηρίας» περιλαμβάνει και το κούρεμα περίπου 245 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου ο νέος δημοσιογραφικό οργανισμός που θα προκύψει να είναι βιώσιμος, κάτι που θα γίνει εφικτό με την μαζική απόλυση εκατοντάδων δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικού προσωπικού.

Το νέο συγκρότημα -που θα μπορούσε να λέγεται ΜΠΟΛ- θα σώσει κυρίως τους επιχειρηματίες που είναι συνυπεύθυνοι για την πτώση της Ελλάδας στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου κατά 100 θέσεις περίπου.

Την ίδια ώρα που οι τράπεζες θα χαρίσουν μερικά εκατομμύρια ευρώ έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τα «κόκκινα δάνεια». Η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει στην κοινή γνώμη (κατά σύμπτωση από τα προαναφερθέντα ΜΜΕ) ότι το νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση θα περιλαμβάνει μια σειρά από προβλέψεις προκειμένου να ελαφρυνθούν όσοι κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής των δανείων του.

Θα επιχειρήσω εδώ μια πρόβλεψη. Το νομοσχέδιο θα δίνει την δυνατότητα κυρίως στους μεγαλοοφειλέτες να σωθούν ενώ οι όροι για τους μικρομεσαίους και τις οικογένειες που αδυνατούν να ξεπληρώσουν τα στεγαστικά τους θα είναι εκτός πραγματικότητας. Η Τρόικα δεν θα δεχτεί κανένα κούρεμα κόκκινου δανείου ενώ θα επιτρέψει μόνο την μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση των οφειλών.

Σήμερα μάθαμε ότι η αντιπροσωπεία των δανειστών μας έφυγε χωρίς να έρθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση και θα επιστρέψει τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε μην σας φανεί περίεργο αν έχει προλάβει να ψηφιστεί η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων (κάτι που κατά σύμπτωση θα βοηθήσει τα προαναφερθέντα ΜΜΕ) και έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση που θα περιλαμβάνει σημαντικό κούρεμα.

Άλλωστε οι δανειστές έκαναν τα στραβά μάτια στην περίπτωση της επί τριετίας αναβολής της μνημονιακής πρόβλεψης για φόρο επί του τζίρου των τηλεοπτικών σταθμών (κατά σύμπτωση των προαναφερθέντων ΜΜΕ).

Κώστας Εφήμερος για το ThePressProject στο οποίο δυσκολεύονται να βγάλουν το καλοκαίρι, αλλά κάτι τέτοιο είναι πολύ φυσιολογικό γιατί εντελώς κατά σύμπτωση δεν περιλαμβανόνται στα προαναφερθέντα ΜΜΕ.


Ακολουθεί
η είδηση της συγχώνευσης ΔΟΛ και ΠΗΓΑΣΟΥ όπως την μετέδωσε το The Press Project:

Συγχωνεύονται Μπόμπολας - Ψυχάρης


ΔΟΛ και Πήγασος ενώνουν τις δυνάμεις(;) τους ενώ οι τράπεζες είναι έτοιμες να τους διαγράψουν χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. 
Αβέβαιη η τύχη μερικών από τα ΜΜΕ τους καθώς και όσων εργαζόμενων έχουν μείνει σε αυτά, καθώς τα τελευταία χρόνια απολύθηκαν πολλές εκατοντάδες. 

Η διαδικασία της συγχώνευσης των δύο εκδοτικών ομίλων βρίσκεται στο τελικό της στάδιο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχει ήδη επιτευχθεί οριστική συμφωνία ανάμεσα σε Σταύρο Μπόμπολα και Σταύρο Ψυχάρη με τις ευλογίες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Όπως αναφέρουν οι Τυπολογίες, υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία για τη συγχώνευση και σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις παίζουν οι τράπεζες που πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το σχέδιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλέπει δραστική μείωση του προσωπικού και συγχώνευση όλων των ομοειδών δραστηριοτήτων.

Τελικός στόχος είναι ο συνολικός δανεισμός των περίπου 405 εκατ. ευρώ των ΔΟΛ, Πήγασος και Mega να μειωθεί με «κούρεμα» στα 130 έως 160 εκατ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αν η συμφωνία προχωρήσει τότε θα πρέπει να αποφασιστεί ποιων εφημερίδων η κυκλοφορία θα συνεχιστεί («Έθνος» «Νέα», «Νέα Σαββατοκύριακο», «Βήμα της Κυριακής», «Goal News»), όπως και ποιες ιστοσελίδες θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Το σίγουρο είναι πως από τη συγχώνευση θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας στο όνομα μιας νέας επιχείρησης που θα μπορέσει να αποπληρώσει τα «κουρεμένα» χρέη της.

Σημειώνεται πως οι βασικοί μέτοχοι του Mega (Τηλέτυπος ΑΕ) είναι οι Πήγασος (32,73%) και ΔΟΛ (22,11%). Συνεπώς μετά την συγχώνευση το νέο σχήμα θα έχει την πλειοψηφία του Mega (περίπου 55%). Σημαντικός παράγοντας στις εξελίξεις αναμένεται να είναι και η στάση των άλλων επιχειρηματιών των ΜΜΕ που επίσης έχουν δάνεια, αλλά και οι αντιδράσεις που θα προκληθούν για την ευνοϊκή μεταχείριση των υπερχρεωμένων μέσων ενημέρωσης.

Όπως αναφέρουν οι Τυπολογίες η αρχική συμφωνία ΔΟΛ και Πήγασου, υπό την επίβλεψη της AlphaBank, προβλέπει:

– Τη μετακόμιση του Mega στις εγκαταστάσεις του Πήγασου στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου

– Τη μεταφορά των εντύπων του Πήγασου στην οδό Μιχαλοκοπούλου στον ΔΟΛ.Ήδη ο Σταυρος Ψυχάρης φέρεται να έχει δώσει εντολή να βρεθούν δύο επιπλέον όροφοι.

–Στόχος είναι o συνολικός δανεισμός των 405 εκατ. ευρώ (ΔΟΛ – Πήγασος – Mega) να μειωθεί μετά το «κούρεμα» στα 130-160 εκατ. ευρώ.

Δείτε Σχετικά:
Οι τράπεζες σώζουν το Μέγκα
Πηγή: ΜΠΟΛ - RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου