Powered By Blogger

13.7.14

Το ρηχό ποταμάκι (για το συνέδριο του Ποταμιού στο Λαύριο)

by

Του Γιάννη Ξένου από τη Ρήξη φ. 106

«Όχι, ο νεωτερισμός δεν ήταν το σκηνικό. Ούτε ο τίτλος του προέδρου, που δεν θα λέγεται πρόεδρος, αλλά «επικεφαλής των εθελοντών του Ποταμιού». Όχι, η πρωτοτυπία δεν ήταν η θερινή περιβολή και τα σανδάλια του επικεφαλής.
Ο αθόρυβος, αλλά καίριος νεωτερισμός, ήταν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης, στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματός του, εκφώνησε την πρώτη γραπτή ομιλία του. «Ήταν, κατά γενική ομολογία, “η πιο πολιτική” του ομιλία. Και ήταν μια ένδειξη ότι το κόμμα που στήθηκε μέσω ίντερνετ ως εναλλακτικό δίκτυο και έκανε προεκλογική καμπάνια με συζητήσεις καφενείου, προσπαθεί πλέον να εδραιωθεί στον πολιτικό χάρτη ως σταθερή δύναμη». Έτσι ξεκινά το άρθρο του για το συνέδριο του Ποταμιού ένα από τα πουλέν του Σταύρου Ψυχάρη, ο Μιχάλης Τσιντσίνης, στα Νέα. Ο επικεφαλής Σταύρος Θεοδωράκης πολιτικά ενηλικιώνεται, αφού πια μπορεί να γράψει και να εκφωνήσει μια ομιλία! Σφάξιμο με το μπαμπάκι, αλλά οι θαυμαστές του επικεφαλής Σταύρου δεν πρόκειται να πάρουν χαμπάρι. Παρακάτω, άλλωστε, ο Τσιντσίνης δεν κρύβει την άποψή του για τους εθελοντές του κόμματος που συμμετείχαν στο Λαύριο: «Oι τρίλεπτες παρεμβάσεις των “ανώνυμων’’ συνέδρων εξαντλούνταν κυρίως στις καθημερινές τους αγωνίες. Καθένας διατύπωνε προτάσεις για τον επαγγελματικό κλάδο ή για τον τόπο του». Αλλά ποιος δίνει σημασία στο αν ένα νέο κόμμα, με δύο ευρωβουλευτές, παρακαλώ, δεν έχει θέσεις και άποψη για κανένα θέμα, αλλά απλώς γνώμη, όταν ο «επικεφαλής» είναι το αγαπημένο παιδί της τηλεοπτικής δημοκρατίας. Έτσι κι αλλιώς, το Ποτάμι δεν είναι χρήσιμο για τις θέσεις του, αλλά για τον ρόλο του, ως απαραίτητος συστημικός εταίρος της επόμενης κυβέρνησης, όποια και αν είναι αυτή. Το λέει ξεκάθαρα και ο αρθρογράφος των Νέων: «Για Το Ποτάμι είναι τώρα προτεραιότητα η συγκρότηση ενός προγραμματικού corpus, το οποίο θα αποτελεί και τον γνώμονα για μελλοντικές συνεργασίες».
Ως προς το οργανωτικό του κόμματος, ο Θεοδωράκης εκλέχτηκε επικεφαλής διά ανατάσεως της χειρός, ούτε μια κάλπη δεν έστησε για να προσδώσει, για τα μάτια του κόσμου, σοβαρότητα στη διαδικασία. Για την εκλογή της Πανελλήνιας Επιτροπής, οι 466 σύνεδροι εξέλεξαν τα 86 μέλη, με πολύ αυστηρά κριτήρια, όπως τον Αλέξη Τσίπρα από το Ευηνοχώρι, που το μόνο κριτήριο ήταν η απλή συνωνυμία του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ! Ο Θεοδωράκης εξάντλησε την αμεσοδημοκρατική διάθεση στην Πανελλήνια Επιτροπή, που δεν θα έχει και πολλές αρμοδιότητες, μιας και την επταμελή καθοδηγητική ομάδα την επέλεξε ο ίδιος και την επέβαλε στην Πανελλήνια Επιτροπή. Η καθοδηγητική ομάδα, που μαζί με τον ίδιο θα κινούν το κόμμα, αποτελείται από τους Νικόλα Γιατρομανωλάκη, Παύλο Ελευθεριάδη, Λεωνίδα Καστανά, Άννα Λυδάκη, Γιώργο Μαυρωτά, Θανάση Σκόκο και Χριστίνα Ταχιάου. Ο πονηρός Σταύρος έφτιαξε και μια Ομάδα Διαλόγου (Επιτροπή Σοφών την ονόμασε ο πάντα μετρημένος Σταύρος), που αποτελείται από διάφορους διάσημους και μη φίλους του, που θα έχει γνωμοδοτικό ρόλο. Την Ομάδα Διαλόγου απαρτίζουν οι σκηνοθέτες Σωτήρης Γκορίτσας, Γιάννης Κακλέας και Πάνος Κοκκινόπουλος, οι καθηγητές Θάνος Βερέμης και Χαρίδημος Τσούκας, τα πρώην στελέχη της Δράσης Αντιγόνη Λυμπεράκη, Αντύπας Καρύπογλου και Στρατής Μούγερ, ο πρώην ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ Σπύρος Δανέλλης, ο ανεξάρτητος Πέτρος Τατσόπουλος και ο πρώην βουλευτής Αχμέτ Ιλχάν (το τελευταίο διάστημα ήταν στη ΔΗΜΑΡ, στις ευρωεκλογές στήριξε με όλες του τις δυνάμεις το μειονοτικό DEB), ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης, ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης, ο Θοδωρής Αθερίδης, ο Αντώνης Καφετζόπουλος κι ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η πράσινη Μελίτα Γκουρτσογιάννη και ο οικονομολόγος μηχανικός Κωστής Μπιτζάνης και αναμένεται να συμμετάσχει το επιστέγασμα της σοφίας Γρηγόρης Ψαριανός. Οι Ψαριανός και Τατσόπουλος θα αποτελέσουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος. Αν δεν ξέραμε ότι πίσω από το εγχείρημα του Σταύρου κρύβεται ο ΔΟΛιος Σταύρος, θα στοιχηματίζαμε ότι το κόμμα θα αγκομαχήσει να μπει στη Βουλή (ειδικά αν οι εκλογές δεν γίνουν σύντομα), αλλά ο εφτάψυχος μπαρμπα-Σταύρος ξέρει πολλά κόλπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου