Powered By Blogger

10.8.14

Τελευταίο έγκλημα στη Γάζα: το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας


Christophe Oberlin (Γαλλία)          (μτφ. Κριστιάν)

Σήμερα (6.8.14) είναι μια επιπλέον μέρα πένθους για τους Παλαιστίνιους.
Χθες 5 Αυγ 2014 ο κ. Riad Al Maliki, υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης κατέφερε από την κα Φατού Bensouda, εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ακυρώσει τη προσφυγή που κατατέθηκε στις 25 Ιουλίου 2014 από τον κ. Saleem Al Saqqa, Παλαιστίνιο Υπουργό Δικαιοσύνης και τον κ. Ismaeel Jaber, Γενικό Εισαγγελέα της Γάζας για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό.

Η μήνυση αυτή, η οποία εκπονήθηκε από τους καλύτερους ειδικούς του Διεθνούς Δικαίου, υποστηρίχθηκε από 130 καθηγητές της Νομικής σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι είχαν επιβεβαιώσει τη πλήρως παραδεκτή δυνατότητα αποδοχής της σύμφωνα με το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Μόλις δημοσιεύτηκε η προσφυγή, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο εκπρόσωπος της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ και η κ. Leila SHAHID, Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάπτυξαν μια στρατηγική για την ακύρωση της προσφυγής . 
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ ισχυρίστηκε, από κοινού με την ισραηλινή πλευρά, ότι η κατάθεση της προσφυγής μπορεί να στραφεί εναντίον της παλαιστινιακής αντίστασης, ισχυρισμός ο οποίος είναι νομικά εσφαλμένος (άρθρο 31Δ του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου). Η κ. Leila SHAHID εκδόθηκε προς την ίδια κατεύθυνση, προκαλώντας την4η Αυγούστου την επίσημη αντίδραση της Χαμάς, μέσω του εκπροσώπου της Σάμι Αμπού Ζούχρι:

«Μην ακούτε καμία φωνή που υποδηλώνει ότι είμαστε αντίθετοι με την προσφυγή ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι η Χαμάς ή άλλοι ανθρώποι της αντίστασης μπορεί να είναι θύματα μιας τέτοιας προσέγγισης, αλλά δεν είναι αλήθεια. Πρόκειται μόνο και μόνο για προπαγάνδα. Τίποτα από τι κάναμε η κάνουμε δεν μας φοβίζει. Είμαστε υπό κατοχή και είναι δικαίωμά μας, από το νόμο, να αντισταθούμε. Και είναι, επίσης, το δικαίωμα του λαού μας να υπερασπίζεται».

Αυτές οι πιέσεις προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση της καταγγελίας, ήταν δυστυχώς προβλέψιμες. Ήδη μετά τον πόλεμο του χειμώνα 2008-2009, ο κ. Αμπάς είχε στείλει τον κ. Αλ Μαλίκι στον Εισαγγελέα του Δικαστηρίου, με αποτέλεσμα την ακύρωση της τότε διαδικασίας προσφυγής που ήταν σε εξέλιξη. Οι ίδιοι ηθοποιοί διοικούν και σήμερα.

Πρέπει να πούμε ότι η καταγγελία που κατατέθηκε στις 25 Ιουλίου 2014, εκτός από τα εγκλήματα πολέμου, ανέφερε και το έγκλημα της αποικιοκρατίας, θέτοντας ως εκ τούτου μια σημαντική απειλή για το Ισραήλ: μόλις θα γινόταν δεκτή η προσφυγή στο ενδιάμεσο δικαστήριο,  οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα εδάφη θα υπόκεινταν σε διώξεις για συνενοχή. Οι οικονομικές συνέπειες για το Ισραήλ θα ήταν ταχείες, πολύ πριν από την ετυμηγορία  για εγκλήματα πολέμου. Πριν ακόμα τελειώσει η μάχη των όπλων, ο κ. ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ κέρδισε, χάρη στους κ. Αμπάς και κα Leila SHAHID, μια αποφασιστική πολιτική νίκη: η οικονομική απειλή απομακρύνθηκε.

Όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, η παλαιστινιακή επικοινωνία  - ιδίως η κ. Leila SHAHID -  ισχυρίζεται ότι έχει άλλη στρατηγική: αυτή της ένταξης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Γιατί δεν την πραγματοποίησαν νωρίτερα; Η υποτιθέμενη ανάγκη για προηγούμενη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ είναι ένα νομικό ψέμα. Ο κ. Αμπάς και η κ. SHAHID θα μπορούσαν να είχαν υποβάλει αίτηση στο Δικαστήριο εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια. 
Τρεις σφαγές στη Γάζα [το 2008/2009, 2012 και 2014, Σημείωση του συντάκτη πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Γάζας] θα μπορούσαν ίσως να είχαν αποφευχθεί.

Η απόφαση να σιγήσει ο νόμος θέτει και πάλι στο φως το θανάσιμο παιχνίδι και την αληθινή φύση της Παλαιστινιακής Αρχής.
  • Εξυπηρέτησε τους Παλαιστίνιους το 2006, όταν, έχοντας χάσει τις εκλογές, προσπάθησε να επανακτήσει την εξουσία με τη βία των όπλων;
  • Εξυπηρέτησε τους Παλαιστίνιους το 2006, όταν καταδίκαζε τη σύλληψη ενός ισραηλινού στρατιώτη σε θέση μάχης;
  • Εξυπηρέτησε τους Παλαιστίνιους το 2009, όταν συνέβαλλε να θάψει την έκθεση Goldstone σχετικά με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα;
  • Εξυπηρετεί τους Παλαιστίνιους όταν υποστηρίζει επίσημα τον νέο Αιγύπτιο δικτάτορα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το κλείσιμο του μόνου σημείου διέλευσης της Γάζας με τον εξωτερικό κόσμο;
  • Εξυπηρετεί τους Παλαιστίνιους όταν ο Πρόεδρος της κήρυξε λίγες ημέρες πριν από την ισραηλινή επίθεση: «Οι σήραγγες μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου είναι παράνομες.   Εμείς (sic) προσπαθήσαμε να τις καταστρέψουμε, εμείς (sic) κατασκευάσαμε ένα υπόγειο χαλύβδινο τείχοςεμείς (sic) προσπαθήσαμε να τους πνίξουμε».

Όλες αυτές οι επιθέσεις έχουν στην πραγματικότητα στόχο να καταστραφεί ένα πολιτικό κόμμα με μουσουλμανική πολιτιστική αναφορά, τη Χαμάς, όποιο και να είναι το τίμημα για τον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, αναγκαστικά θα πρέπει να εφαρμοστεί πάλι το παλαιστινιακό εθνικό δίκαιο, το οποίο παραβιάζεται και αυτό.
Ο Πρόεδρος Αμπάς, σύμφωνα με τους θεμελιώδους παλαιστινιακούς νόμος, τελείωσε τη θητεία του τον Ιανουάριο 2009!
Δεδομένου ότι δεν μπορούσαν να γίνουν εκλογές, έπρεπε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αζίζ Duwaik να τον αντικαταστήσει. 
Ο κ. Duwaik είναι στη φυλακή. Ενώ το κοινοβούλιο θα έπρεπε νομικά να είχε διευρυμένη εντολή, πολλοί βουλευτές φυλακίστηκαν, μερικές φορές με την υποστήριξη της παλαιστινιακής αστυνομίας, και το Κοινοβούλιο εμποδίζεται να λειτουργήσει.
Και έτσι, τσακώνονται σήμερα μεταξύ των αραβικών δικτατοριών, για το ποιος θα είναι «ο καλύτερος εχθρός του Ισραήλ».

Ο σημερινός πρόεδρος είναι επομένως τόσο παράνομος όσο και μη νομιμοποιημένος.
Ο κ. Αμπάς και η κα Leila SHAHID βασιλεύουν σε φυσικά, πολιτικά και ηθικά ερείπια. 
Εξυπηρετούν τα συμφέροντα του εχθρού. 

Η Παλαιστίνη έχει τη κυβέρνηση του Βισύ (Vichy) της που δεν εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους, όσο και η Βισύ δεν εκπροσωπούσε τη Γαλλία.

Όσοι τόλμησαν να το αμφισβητήσουν, ας τολμήσουν να οργανώσουν ελεύθερες και ανόθευτες εκλογές στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Christophe Oberlin 6, Αυγ. 2014
Ο Christophe Oberlin είναι Καθηγητής Ιατρικής και χειρουργός στο Νοσοκομείο Bichat στο Παρίσι. Για δέκα χρόνια διεξαγάγει ανθρωπιστικές αποστολές στη Λωρίδα της Γάζας, να εκπαιδεύσει γιατρούς και να θεραπεύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου