Powered By Blogger

6.9.14

Κλίμα έντασης συντηρεί η Αγκυρα πριν τη συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν

by
ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ
Προσπάθεια να συντηρηθεί το αρνητικό κλίμα, εν όψει της προγραμματισμένης για σήμερα το πρωί τελικά συνάντησης Σαμαρά – Ερντογάν στην Ουαλία, κατέβαλε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς με ανακοίνωσή του απέρριψε τις ελληνικές ενστάσεις, επαναβεβαιώνοντας τις απαράδεκτες δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του αποδίδει σε εσωτερικές σκοπιμότητες την απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις απαράδεκτες δηλώσεις Ερντογάν στην πρώτη επίσκεψή του ως προέδρου της Τουρκίας στα Κατεχόμενα και υποστηρίζει ότι είναι οι ελληνικές δηλώσεις αυτές που δεν «απηχούν το πνεύμα συνεργασίας που έχει δημιουργηθεί στις διμερείς σχέσεις».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι οι παρεμβάσεις της Τουρκίας ως «μητέρας πατρίδας και εγγυήτριας» είχαν αποδώσει θετικά αποτελέσματα στο παρελθόν στο Κυπριακό(!) και εκφράζει την προσδοκία ότι και η Ελλάδα θα συνεισφέρει όπως και η Τουρκία στην «προσπάθεια για δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ερντογάν διατύπωσε την πιο ακραία εκδοχή της τουρκικής πολιτικής για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι δεν θα δεχθεί άλλη λύση πέραν εκείνης που θα αποδέχεται την πραγματικότητα των δύο κρατών. με ειρωνικό τρόπο
Η τουρκική πλευρά μάλιστα εκφράζει με ειρωνικό τρόπο την «απορία της για τις αξιολογήσεις» του ελληνικού ΥΠΕΞ καθώς, όπως υποστηρίζει, η Αθήνα αναφέρθηκε «αν και δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα, στις έρευνες που άρχισαν πρόσφατα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα…».
Με την «αθώα» αυτή αναφορά η Αγκυρα ουσιαστικά δηλώνει ότι ολόκληρη σχεδόν η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ της κατεχόμενης Κύπρου ανήκει στην Τουρκία, με το επιχείρημα φυσικά ότι τα νησιά έχουν μειωμένη επήρεια σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες.
Η Αθήνα αλλά και η Λευκωσία έχουν καταγγείλει την αποστολή και πάλι στην περιοχή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros, το οποίο θα πραγματοποιεί παράνομες σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τις 2 Νοεμβρίου.
Σε αυτό το βαρύ κλίμα συναντώνται σήμερα οι κ. Σαμαράς και Ερντογάν, ενώ στην Aγκυρα εξετάζουν και τις αντιδράσεις τους στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που εισάγει την ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών που έχει αναγνωρίσει η ελληνική Βουλή.
Οι τουρκικές απειλές πάντως δεν φαίνεται να πτοούν τη Λευκωσία, καθώς χθες εκδόθηκε NAVTEX που αναγγέλλει την πραγματοποίηση ερευνών σε περιοχές που καλύπτουν τα Οικόπεδα 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των πετρελαϊκών εταιρειών ΕΝΙ/KOGAS.
Νίκος Μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου