Powered By Blogger

3.9.14

Στο όνομα της Μονσάντο: καλλιέργειες Γεννητικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στην Ουκρανία, τον σιτοβολώνα της Ευρώπης και της Κίνας




 Joyce Nelson      (μτφ. Κριστιάν)
Τελικά, αποκαλήφθηκε και μια δευτερεύουσα πτυχή της ουκρανικής κρίσης.
Στις 28 Ιουλίου, το Oakland Institute, με έδρα τη Καλιφόρνια, κυκλοφόρησε μια έκθεση που αποκαλύπτει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με τους όρους του δάνειου τους των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, θα ανοίξουν αυτή τη χώρα για τις γενετικά τροποποιημένες (ΓΤ) καλλιέργειες, καθώς και στους ΓΤΟ στη γεωργία. 
Η έκθεση τιτλοφορείται «Ιδωμένο από τη Δύση: η Παγκόσμια Τράπεζα  και το ΔΝΤ στην Ουκρανία» . [1]

Στα τέλη του 2013, ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, απέρριψε τη σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση που σχετίζεται με το δάνειο των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ του οποίου οι όροι μόλις αποκαλύφθηκαν.  
Αντ 'αυτού, ο Γιανουκόβιτς είχει επιλέξει την ρωσική βοήθεια 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε συνδυασμό με μια μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.  
Η απόφασή του ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για τις θανατηφόρες διαμαρτυρίες που ακολούθησαν που τον ανέτρεψαν από την εξουσία το Φεβρουάριο 2014 όπως και της συνεχιζόμενης κρίσης.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Oakland, «ενώ η Ουκρανία δεν επιτρέπει τη χρήση των ΓΤΟ στη γεωργία, το άρθρο 404 της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ για τη γεωργία, περιλαμβάνει ρήτρα η οποία πέρασε συνήθως απαρατήρητη: αυτή η ρήτρα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν για να επεκτείνουν τη χρήση της βιοτεχνολογίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διάταξη αυτή ικανοποιεί τις ανάγκες της βιομηχανίας μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων. Όπως το παρατήρησε ο Michael Cox, διευθυντής έρευνας στην επενδυτική τράπεζα Piper Jaffray, «η Ουκρανία, και γενικότερα η Ανατολική Ευρώπη, είναι από τις πλέον υποσχόμενες αγορές ανάπτυξης για το γίγαντα του γεωργικού εξοπλισμού Deere, καθώς και για τους παραγωγούς Monsanto και Dupont» [2].

Η ουκρανική νομοθεσία απαγορεύει τους αγρότες να καλλιεργήσουν γενετικά τροποποιημένα φυτά. Θεωρημένη για πολύ καιρό ως ο «σιτοβολώνας της Ευρώπης», η Ουκρανία, με το πλούσιο μαύρο χώμα του εδάφους της είναι ιδανική για την καλλιέργεια δημητριακών. Έτσι, το 2012, οι Ουκρανοί αγρότες παρήγαγαν πάνω από 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών.

Η Επένδυση της Μονσάντο
Τον Μάιο του 2013, η Μονσάντο ανακοίνωσε ένα σχέδιο για επένδυση ύψους 140 εκατομμύριων δολαρίων σε ένα εργοστάσιο μη γενετικά τροποποιημένων σπόρων, στην Ουκρανία με τον εκπρόσωπο της Μονσάντο στην Ουκρανία Vitally Fechuk να επιβεβαιώσει ότι «Συνεργαζόμαστε μόνο για συμβατικούς σπόρους επειδή είναι οι μόνοι που επιτρέπονται στην Ουκρανία για την παραγωγή και τις εξαγωγές».

Αλλά το Νοέμβριο 2013, έξι μεγάλες ενώσεις Ουκρανών αγροτών είχαν ετοιμάσει ένα σχέδιο τροποποίησης του νόμου, πιέζοντας να «δημιουργηθούν, δοκιμαστούν, μεταφερθούν και να χρησιμοποιηθούν ΓΤΟ στο πλαίσιο της νομοθεσίας για τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους»  [4 ].  Ο Πρόεδρος της Ukrainian Grain Association, της Ένωσης των Ουκρανών παραγωγών σπόρων, Volodymyr Klymenko, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, ότι: «Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε αυτό για πολύ καιρό, αλλά εμείς, με τις [γεωργικές] ενώσεις υπογράψαμε δύο επιστολές για την τροποποίηση του νόμου για τη βιοασφάλεια, στις οποίες προτείναμε τη νομιμοποίηση των ΓΤ σπόρων για τους αγρότες μας, σπόροι οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες» (στην πραγματικότητα, στις ΗΠΑ οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι και οι ΓΤΟ δεν υποβλήθηκαν ποτέ σε ανεξάρτητες δοκιμές για τις μακροπρόθεσμές επιπτώσεις).
Οι τροποποιήσεις των γεωργικών ενώσεων συμπίπτανε με τους όρους της σύνδεσης με την ΕΕ και του δάνειου του ΔΝΤ / Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο ιστότοπος sustainablepulse.com, ο οποίος παρακολουθεί τα νέα για τους ΓΤΟ σε παγκόσμιο επίπεδο επέκρινε τις προτάσεις των γεωργικών ενώσεων, με το διευθυντή Χένρι Rowlands δηλώνοντας: «Η γεωργία της Ουκρανίας θα υποστεί σοβαρές ζημιές, αν η κυβέρνηση επιτρέπει τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους στη χώρα. Οι αγρότες θα υποστούν μείωση των εξαγωγικών στις αγορές λόγω των συναισθημάτων κατά των ΓΤΟ στη Ρωσία και την ΕΕ». Ο Rowlands δήλωσε ότι οι επενδύσεις της Μονσάντο στην Ουκρανία «μπορούν να φθάσουν τα 300 εκατομμύρια δολάρια σε μερικά χρόνια. Θέλει η ουκρανική γεωργία να εμπιστεύεται πλήρως την επιτυχία ή την αποτυχία μιας αμερικανικής εταιρείας;» [5]

Στις 13 Δεκεμβρίου 2013, ο αντιπρόεδρος της Monsanto (Corporate Enaggement) Ιησούς Madrazo, δήλωσε στη διάσκεψη ΗΠΑ-Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον ότι η εταιρεία έβλεπε «τη σημασία της δημιουργίας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος [στην Ουκρανία] που θα ενθαρρύνει την καινοτομία και θα δημιουργήσει τη συνεχή ανάπτυξη της γεωργίας. Η Ουκρανία έχει την ευκαιρία να αναπτύξει περαιτέρω τις δυνατότητες των συμβατικών καλλιεργειών, όπου εστιάζουμε σήμερα τις προσπάθειές μας. Ελπίζουμε επίσης ότι, σε εύθετο χρόνο, η βιοτεχνολογία θα είναι ένα διαθέσιμο εργαλείο για τους Ουκρανούς αγρότες στο μέλλον». [6]

Μόλις λίγες ημέρες πριν από τις παρατηρήσεις του Madrazo στην Ουάσιγκτον, η Μονσάντο Ουκρανία ξεκίνησε το πρόγραμμα της «κοινωνικής ανάπτυξης» για τη χώρα, που ονομάζεται «σιτοβολώνας του μέλλοντος» [7]. Παρέχεται επιχορήγηση για αγρότες χωρικούς, έτσι ώστε να μπορέσουν (σύμφωνα με τα λόγια της Monsanto) «αρχίζουν να αισθάνονται ότι μπορούν να βελτιώσουν οι ίδιοι την κατάστασή τους αντί να περιμένουν για μια επιχορήγηση».

Επί του παρόντος, οι πραγματικές  επιδοτήσεις  είναι εκείνες που πηγαίνουν σε μεγάλες αγρο-επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους όρους δανεισμού του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οποίες, εκτός από το άνοιγμα της χώρας για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, θα οδηγήσει επίσης αργότερα, να άρει την απαγόρευση της πώλησης των πλούσιων ουκρανικών εδαφών στον ιδιωτικό τομέα. [8]

Σύμφωνα το διατύπωσε ο Morgan Williams, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου για το εμπόριο ΗΠΑ-Ουκρανίας τον Μάρτιο στην  International Business Times, «η ουκρανική γεωργία θα μπορούσε να είναι ένα πραγματικό χρυσωρυχείο»  [9]  Αλλά πρόσθεσε: «πολλές πτυχές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος [στην Ουκρανία] πρέπει να αλλάξουν, το κύριο σημείο είναι να κρατήσει την κυβέρνηση εκτός των επιχειρηματικών υποθέσεων... ».

Τα τηλεγραφήματα Wikileaks
Τον Αύγουστο του 2011, η Wikileaks κυκλοφόρησε αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δείχνουν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ [Υπουργείο Εξωτερικών] άσκησε πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για λογαριασμό της Monsanto και άλλων πολυεθνικών της βιοτεχνολογίας, όπως η DuPont, η Syngenta, η Bayer και η Dow. 
Ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Food & Water Watch [Παρακολούθηση του νερού και των τροφίμων] μετά από λεπτό χτένισμα αυτών των τηλεγραφημάτων για διάστημα πέντε ετών (2005-2009), δημοσίευσε την έκθεσή του στις 14 Μαΐου 2013, με τίτλο «Πρεσβευτές της βιοτεχνικής: πώς το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προωθεί το παγκόσμιο πρόγραμμα της βιομηχανίας των σπόρων». [10]

Η έκθεση δείχνει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει ασκήσει «πιέσεις σε ξένες κυβερνήσεις για να υιοθετήσουν πολιτικές και να νομοθετήσουν υπέρ της γεωργικής βιοτεχνολογίας, ότι εκτέλεσε  αυστηρές εκστρατείες δημοσίων σχέσεων για να βελτιώσει την εικόνα της βιοτεχνολογίας και αψήφησε ανοιχτά τα προστατευτικά κάγκελα και τους κανόνες της κοινής λογικής, φτάνοντας στο σημείο να αντιταχθεί της νομοθεσίας για τις ετικέτες επισήμανσης των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων».

Σύμφωνα με ένα άρθρο της consortiumnews.com της 16ης Μαρτίου 2014, ο Morgan Williams βρίσκεται στο κέντρο του δικτύου συμμαχιών ομαδοποίησης των πολυεθνικών επιχειρήσεων τροφίμων (Big Ag) με την αμερικανική εξωτερική πολιτική. [11] 
«Εκτός του ότι είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου για  το εμπόριο ΗΠΑ-Ουκρανίας, ο Williams είναι διευθυντής για τις κυβερνητικές στην ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων SigmaBleyzer που προσηλυτίζει για λογαριασμό του Ουίλιαμς «διάφορες υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης, μέλη του Κογκρέσου, επιτροπές του Κογκρέσου, τη Πρεσβεία της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, think tanks και άλλες οργανώσεις που αφορούν τις υποθέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας, θέματα του εμπορίου, επενδύσεις και την οικονομία».

Τα δεκαέξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου για το εμπόριο ΗΠΑ-Ουκρανίας προέρχονται από αμερικανικές εταιρείες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από την Monsanto, John Deere, Pioneer της DuPont, Eli Lilly, και της Cargill [12]. 
Μεταξύ των είκοσι "Senior Consultants" συναντάμε τους James Greene (πρώην επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας), Ariel Cohen (Senior Research Fellow στο The Heritage Foundation  [Ομάδα συντηρητικής δεξαμενής σκέψης στην Ουάσιγκτον], Leonid Kozachenko (πρόεδρος της Ουκρανικής Αγροτικής Συνομοσπονδίας), έξι πρώην πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ουκρανία και τον πρώην Πρέσβη της Ουκρανίας στις ΗΠΑ Oleh Shamshur.

Ο Shamshur είναι σήμερα ανώτερος σύμβουλος στη  PBN Hill + Knowlton Strategies, μια μονάδα του γίγαντα των  δημοσίων σχέσεων Hill + Knowlton Strategies  (H + K). 
H + K είναι μια θυγατρική του γιγάντιου ομίλου WPP, με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος κατέχει μερικές δεκάδες μεγάλες εταιρείες δημοσίων σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της Burson-Marsteller (σύμβουλου της Monsanto για πολύ καιρό).

Στρατηγικές της Hill + Knowlton
Στις 15 Απριλίου 2014, η εφημερίδα του Τορόντο  The Globe & Mail  δημοσίευσε ένα χρονικό της βοηθού σύμβουλου της H + K, Όλγα Radchenko. [13] 
Το άρθρο εξοριζόταν εναντίον του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και «της μηχανή δημοσίων σχέσεων του Πούτιν», δηλώνοντας ότι «το περασμένο μήνα [Μάρτιος 2014, ένα μήνα μετά το πραξικόπημα], μια ομάδα επαγγελματιών των Δημοσίων Σχέσεων, με έδρα το Κίεβο,  είχε σχηματίσει το κέντρο των  μέσων ενημέρωσης για  την κρίση  της Ουκρανίας, μια εθελοντική πρωτοβουλία, προκειμένου να συμβάλει στη βελτίωση της εικόνας της Ουκρανίας και τη διαχείριση των επικοινωνιών της στην παγκόσμια σκηνή».

Ο ιστότοπος της  PNB Hill + Knowlton Strategies δηλώνει ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μύρων Wasylyk, είναι «μέλος του γραφείου του Συμβουλίου για το εμπόριο ΗΠΑ-Ουκρανίας»  και ότι η Γενικός Διευθυντής για την Ουκρανία, Οξάνα Monastyrska «διευθύνει τα έργα της επιχείρησης για λογαριασμό της Monsanto». Η Monastyrska εργάστηκε επίσης για την  Διεθνή Χρηματοοικονομική Εταιρεία της Διεθνούς Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα το Oakland Institute, οι όροι του δανείου που χορηγήθηκε στην Ουκρανία από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν ήδη οδηγήσει σε «αύξηση των ξένων επενδύσεων, η οποία πιθανό θα φέρει αύξηση της απόκτησης γεωργικής γης σε μεγάλη κλίμακα από ξένες εταιρείες και μια μελλοντική ιδιωτικοποίηση της γεωργίας της χώρας »[14].

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε τον Απρίλιο 2014:
«Δεν έχουμε σκοπό να αναπτύξουμε ΓΤ προϊόντα εδώ ή να τα εισάγουμε. Μπορούμε να τρεφόμαστε με μη γενετικά τροποποιημένα φυσιολογικά προϊόντα. Αν οι Αμερικανοί αγαπούν να φάνε τέτοια προϊόντα, να τα φάνε. Εμείς δεν τα χρειαζόμαστε, έχουμε αρκετό χώρο και δυνατότητες να παράγουμε φυσικά οργανικά τρόφιμα». [15]

Η Hill + Knowlton με τα ψέματα της για τις «θηριωδίες σε θερμοκοιτίδες μωρών» στο Κουβέιτ, χειραγώγησε το αμερικανικό κοινό για να υποστηρίξει το πρώτο Πόλεμο του Κόλπου στο Ιράκ στις αρχές της δεκαετίας του '90.
Τώρα η εταιρεία υποδαυλίζει ένα νέο ψυχρό πόλεμο ή κάτι ακόμα χειρότερο για λογαριασμό της Monsanto, η οποία πρόσφατα ψηφίστηκε ως «χειρότερη» πολυεθνική του πλανήτη. 

Κάτι που θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε τη στιγμή της δαιμονοποίησης του Πούτιν σε όλες της κατεύθυνσης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Joyce Nelson

Πρωτότυπο άρθρο στα αγγλικά:
Μεταφράστηκε από τα αγγλικά από τον Jean-Jacques να vineyardsaker.fr

Ο Joyce Nelson  είναι ανεξάρτητος συγγραφέας / Καναδός ερευνητής και συγγραφέας πέντε βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων του  Sultans of ακαταστασία: PR & The Media  

[2] Στο ίδιο.
[11]  Εταιρική Ενδιαφέροντα Πίσω από την Ουκρανία Putsch  (consortiumnews.com, αγγλικά, 16-03-2014)

GLOBAL RESEARCH (έκδοση στα γαλλικά)
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/09/blog-post_45.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου