14.10.14

12 Οκτωβρίου απελευθερώνεται η χώρα μας από τους Γερμανούς [Βίντεο]
Λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωση από τους Ναζί έρχεται η ώρα του εμφυλίου – 
Η Ελλάδα ίσως αποτελεί την μόνη χώρα παγκοσμίως που οδηγήθηκε σε μία τόσο βίαιη μετάβαση.
Ντοκουμέντο από τον Φίνο."12 Οκτωβρίου 1944: Απελευθέρωση της Αθήνας" (Χωρίς Ήχο)

12 Οκτωβρίου 1944 απελευθερώνεται από τους Γερμανούς, 12 Οκτωβρίου 1949 τελειώνει και τυπικά ο Εμφύλιος πόλεμος με την ανακοίνωση του Δημοκρατικού Στρατού ότι προχωρά σε κατάπαυση του πυρός.
Η εβδομάδα από τις 12 έως τις 19 Οκτωβρίου 1944 ήταν μια από τις πιο σημαντικές στον 20ο αιώνα σε επίπεδο συμβολισμού αλλά και γεγονότων.
Στις 12 Οκτωβρίου τα γερμανικά στρατεύματα ξεκινούν την αποχώρησή τους από την Αθήνα. ...
Ο γερμανός διοικητής Φέλμι προσπάθησε να προετοιμάσει το έδαφος για την ομαλή έξοδο των γερμανικών στρατευμάτων διαρρέοντας ότι δεν θα υπάρξουν καταστροφές στην επαρχία κατά την αποχώρηση. Πρόλαβαν όμως οι γερμανοί και εκτέλεσαν πατριώτες στο Δαφνί πριν φύγουν μαζί με κάποιους συνεργάτες διερμηνείς τους.
Ο ελληνικός λαός βγήκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας για το τέλος της τετράχρονης τυραννίας.
Από εκείνη την ημέρα είναι και τα κινηματογραφικά πλάνα που θα παρακολουθήσετε στο βίντεο...

"Το Εμβατήριο της Μελισσάνθης". Μουσική απ' την "Εποχή της Μελισσάνθης" του Μάνου Χατζιδάκι (1980), μια ελεγεία για την "μελαγχολική" απελευθέρωση που "δεν πρόλαβε να γίνει λ α ϊ κ ή. Την καταγράψαν μ' ευκολία ε θ ν ι κ ή, και την γιορτάζουνε στα Δημαρχεία και στις Νομαρχίες". Πλάνα αρχείου απ' την απελευθέρωση της Αθήνας (12 Οκτωβρίου 1944).

"Melissanthe's march". Music from the "Era of Melissanthe" by Manos Hadjidakis (1980), an elegy for the "melancholic liberation" of Athens from the Nazi occupation (12 October 1944).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου