Powered By Blogger

31.10.14

Η δράση της διάσημης πόρνης Γαβριέλας, στην Κατοχή. Προστάτευε τους αντιστασιακούς και τάιζε τη γειτονιά. Την στραγγάλισαν το 1991...



 Η Γαβριέλα Ουσάκοβα θεωρείται μέχρι σήμερα η πιο διάσημη πόρνη της Αθήνας. Όχι μόνο γιατί άσκησε το επάγγελμά της μέχρι τα γεράματα, αλλά γιατί το 1991 βρέθηκε στραγγαλισμένη στο διαμέρισμα της.
Το έγκλημα παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστο και η Γαβριέλα έχει γίνει θρύλος. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής βοηθούσε τους φτωχούς και πεινασμένους γείτονές της, δίνοντας τους λίγο από το φαγητό που η ίδια κατάφερνε να εξασφαλίζει μέσω των πελατών της.
Η Γαβριέλα δεν έκανε μόνο «φιλανθρωπίες» αλλά απέκτησε και κατασκοπικό ρόλο.
Ήταν τόσο διάσημη, που συχνά επισκέπτονταν το σπίτι της ακόμα και Γερμανοί. Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» πως ο οίκος ανοχής της Ουσάκοβα μετατράπηκε σε αντιστασιακό οίκο και πως προστάτεψε αρκετούς Έλληνες με τις πληροφορίες που τους μετέφερε.
Ολόκληρη η ιστορία της Γαβριέλας στο νέο βιβλίο
Ένοχοι και Αθώοι. 23 ιστορίες από τη Μηχανή του Χρόνου....



Η «Μηχανή του χρόνου» παρουσιάζει τη ζωή της διασημότερης εταίρας των Αθηνών, της περίφημης Γαβριέλας, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε την ελληνική κοινή γνώμη. ...
Η εκπομπή διερευνά την προσωπικότητα μιας «κοινής» γυναίκας, που γοήτευσε τους άνδρες της εποχής της κι έμεινε αλησμόνητη για την καλοσύνη και τις φιλανθρωπίες της.
«Έγινα πόρνη διότι εγεννήθην έτσι» γράφει στο βιβλίο της, αλλά όσοι την γνώρισαν μιλούν για τη μόρφωση της, την αλληλεγγύη που έδειξε στους γείτονές της την περίοδο της κατοχής και την ανεξάρτητη προσωπικότητά της.
Η Γαβριελα βοήθησε πολλά παιδιά να σπουδάσουν, πλήρωνε τους γιατρούς για τους άπορους της γειτονιάς της και υπήρξε βαθιά θρησκευόμενο άτομο.
Η Ρωσίδα Γαβριέλα Ουσάκοβα ήρθε στην Ελλάδα το 1929. Τελείωσε το σχολείο στις καλόγριες, φοίτησε στο γαλλικό ινστιτούτο, έμαθε πέντε γλώσσες κι έγινε καθηγήτρια γαλλικών.
Ωστόσο, διάλεξε το δρόμο που θεώρησε ως πεπρωμένο της και με ιδιόκτητο οίκο ανοχής στα Εξάρχεια από το 1936, έγινε αναπόσπαστο κεφάλαιο στη ιστορία της πόλης, όπως μαρτυρούν οι χρονικογράφοι της εποχής.
Η Γαβριέλα Ουσάκοβα υπήρξε απόλυτα νομοταγής πολίτης και ουδέποτε κατηγορήθηκε για οτιδήποτε. Δολοφονήθηκε άγρια τον Αύγουστο του 1991, σε ηλικία 75 ετών, κι ενώ ακόμη εργαζόταν. Η δολοφονία της δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.
Στην εκπομπή μιλούν για τη Γαβριέλα, δημοσιογράφοι, γιατροί, καλλιτέχνες και άνθρωποι που τη γνώρισαν στα περίπου πενήντα χρόνια που εργάστηκε στα Εξάρχεια.

Παραγωγή:Ελληνική
Σκηνοθέτης: Γιώργος Νταούλης
Διεύθυνση εκπομπής:Χρίστος Βασιλόπουλος
Αρχισυντάκτης:Δημήτρης Πετρόπουλος
Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος

 Διαβάστε όλο το άρθρο: mixanitouxronou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου