21.10.14

Το Barbaros πλέει από οικόπεδο σε οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ


Στο οικόπεδο 2 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται σήμερα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το οποίο χθες βρισκόταν στο οικόπεδο 3.

Και τα δύο οικόπεδα, όπως και το 9, έχουν δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS, η οποία από τις αρχές του μήνα κάνει γεώτρηση στο τεμάχιο «Ονασαγόρας» του οικοπέδου 9.

Η γεώτρηση συνεχίζεται κανονικά. Από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο παρακολουθεί τις...
κινήσεις του Barbaros, αναφέρθηκε ότι επί του παρόντος δεν έχει διαφανεί, κατά πόσο το σκάφος θα αρχίσει σεισμογραφικές έρευνες.
Ο ειδικός επί θεμάτων ενέργειας και σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Σόλων Κασίνης, εκτιμά ότι οι κινήσεις του σκάφους στην περιοχή γίνονται περισσότερο για πολιτικούς λόγους. Ο κ. Κασίνης, ανέφερε ότι τεχνικά θα λαμβάνονται από το Barbaros οι δονήσεις από το τρυπάνι της ΕΝΙ και αργότερα μπορούν απομονωθούν οι ήχοι του και να αξιοποιηθούν.
Στο μεταξύ, σήμερα στην περιοχή πραγματοποιείται άσκηση του Ισραήλ με τη συμμετοχή της Κύπρου. Στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ F15 και F16.
Επίσης, συνεχίζεται η μεγάλη άσκηση της Ρωσίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας. Για την άσκηση, η Μόσχα δέσμευσε περιοχή οκτακόσιων τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει, παράνομα, η Τουρκία.Στην άσκηση γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.
Λακκοτρύπης: Κανονικά οι δραστηριότητες στην ΑΟΖ
Η καλύτερη απάντηση την Κύπρου είναι να συνεχίσει τις δραστηριότητές της, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.
Συμπλήρωσε ότι οι εργασίες της ΕΝΙ συνεχίζονται κανονικά και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, στη Βουλή, αναφορικά με τις ενέργειες της κυπριακής πλευράς στις προκλήσεις της Άγκυρας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι υπάρχει απόλυτος συντονισμός μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας, για τα θέματα που διαχειρίζεται το κάθε ένα.
Ως προς το Υπουργείο Ενέργειας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι προχωρούν κανονικά και οι δύο σημαντικοί πυλώνες στρατηγικής που διαχειρίζεται, δηλαδή οι ερευνητικές γεωτρήσεις και η αξιοποίηση του φυσικού αερίου που έχει ήδη ανακαλυφθεί.
Σε ερώτηση για τις εργασίες της ΕΝΙ, είπε ότι συνεχίζονται κανονικά, με το Υπουργείο να είναι σε καθημερινή επαφή με την εταιρεία. «Παρακολουθούμε τη γεώτρηση και από ηλεκτρονικά μέσα» ενώ λειτουργοί του Υπουργείου βρίσκονται στην πλατφόρμα, είπε.
Αναφέρθηκε τέλος στην επίσκεψη της British Gas και είπε ότι θα δούμε και άλλες επισκέψεις στις επόμενες ημέρες.
Από real, μέσω "Το Γρέκι"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου