Powered By Blogger

22.10.14

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ - Δεν κάνει πίσω… χιλιοστό η Τουρκία. “Δικαίωμά μας οι έρευνες”, δηλώνει ο Νταβούτογλου!

Ούτε… χιλιοστό δεν κάνει πίσω η Τουρκία, με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, να δηλώνει κατηγορηματικά πως οι σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ θα συνεχιστούν κανονικά!

«Οι πόροι στην Κύπρο είναι για όλους τους Κύπριους και η Τουρκία θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνές της προκειμένου να ερευνήσει για πετρέλαιο και αέριο στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, έχουμε το δικαίωμα και μπορούμε να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα όποτε θέλουμε. Οποιοδήποτε βήμα εξαιρεί τη μια πλευρά του νησιού, δεν είναι αποδεκτή», τόνισε συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Θυμίζουμε πως το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros», μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία, πλησίασε μέχρι και 35 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λεμεσού, προτού επιστρέψει ανατολικά, κάνοντας στροφή στο Ακρωτήρι.

Η Κύπρος από την πλευρά της έχει αντιδράσει έντονα και ετοιμάζεται να θέσει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας να υπάρξουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει “παγώσει” τις συνομιλίες για το Κυπριακό, στέλνοντας και σχετικό μήνυμα στον Μπαν Κι-Μουν.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι οι «φυσικοί πόροι είναι για όλους». Εμπόδια προβάλλει η Άγκυρα για την παροχή βοήθειας στο Κομπάνι. ...

Χαμηλούς τόνους είχε κρατήσει η Άγκυρα μέχρι τώρα για το μείζον πρόβλημα στην Κύπρο, με την συνεχιζόμενη παρουσία του τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ωστόσο σε μια πρώτη αντίδραση μετά το ξέσπασμα της κρίσης ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέντευξη Τύπου επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση ότι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου είναι για όλους τους Κυπρίους και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις σεισμολογικές της έρευνες με σκοπό την ανεύρεση πετρελαίου και αερίου στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα.
«Έχουμε το δικαίωμα και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμα αυτό οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούμε» δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου σε συνέντευξη Tύπου που έδωσε από το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ. «Οποιαδήποτε ενέργεια που αποκλείει την μια πλευρά στη νήσο, είναι απαράδεκτη», πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός.
Εμπόδια για το Κομπάνι, φόβοι για το κουρδικό
Συνεχίζεται η πολιορκία του ΚομπάνιΣυνεχίζεται η πολιορκία του Κομπάνι
Στην ίδια συνέντευξη όμως ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στο πλέον φλέγον θέμα για την Τουρκία και για την κατάσταση στην περιοχή, την πολιορκία της πόλης του Κομπάνι. Ο κ. Νταβούτογλου αποκάλυψε ότι οι Κούρδοι μαχητές πεσμεργκά του Βορείου Ιράκ -που επρόκειτο να επιτρέψει η Τουρκία να περάσουν από το έδαφός της για να φτάσουν στο Κομπάνι εντός της Συρίας- «δεν έχουν περάσει από την Τουρκία».
Για άλλη μια φορά η Άγκυρα προβάλλει τυπικά εμπόδια για να μην βοηθήσει τους κατοίκους του Κομπάνι φοβούμενη διόγκωση του δικού της κουρδικού προβήματος. Η στάση της δε, θα εξοργίσει περισσότερο τους Αμερικανούς. Αυτή τη φορά η Άγκυρα υποστηρίζει ότι μόνον «δυνάμεις των Ιρακινών Κούρδων πεσμεργκά, που είναι επίσημα αναγνωρισμένες από το ιρακινό Σύνταγμα, θα επιτραπεί να περάσουν από την Τουρκία και όχι δυνάμεις που συνδέονται με το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης και το ΡΚΚ».
Aριάνα Φερεντίνου, Κων/πολη DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου