Powered By Blogger

2.10.14

Ο (σημιτικός) Γκίκας, ο Χρύσανθος ή "γατούλης" (της σχολής Γεωργαλά) και οι καυτοί διάλογοι (για τα αφεντικά) [Τελικά ποιος είναι ο Χρύσ. Λαζαρίδης;]

από "Στοχασμός-Πολιτική"
Σύγκρουση γιγάντων στο εσωτερικό της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα στο διπλανό γραφείο. Χαρδούβελης, Λαζαρίδης, Σαμαράς και Βενιζέλος και τα ατέλειωτα τηλεφωνήματα.
Αντι προλόγου: "Aχ, πού σαι, νιότη, πού δειχνες πως θα γινόμουν άλλος!"... Οταν η ελληνική Αριστερά τροφοδοτούσε, άθελά της, με προικισμένα ταλέντα, το Σύστημα
Ψηφίζεις Σαμαρά; Μάθε για τον σύμβουλό του: Τελικά ποιος είναι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης; 
Για τους νέους αναγνώστες μας πατήστε ΕΔΩ
Σε τεντωμένο σκοινί κινείται η κυβέρνηση μετά τις χτεσινές συγκρούσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και με αφορμή την συμμετοχή του συμβούλου του Πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη στην... επιτροπή διαπραγμάτευσης. 
Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να έθεσε βέτο αρχικά για την παρουσία του συνεργάτη του Πρωθυπουργού στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης φέρεται να έθεσε βέτο αρχικά για την παρουσία του συνεργάτη του Πρωθυπουργού στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, για να αναγκαστεί μετά από ώρες και με παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να αναδιπλωθεί με διαρροές στο τύπο στις οποίες επισημαίνεται ότι κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενος στην παρουσία του κ. Λαζαρίδη στο υπουργείο Οικονομικών είπε ότι «ήταν παρών γιατί είναι γνώστης των αριθμών και έχει βοηθήσει στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Είναι ευπρόσδεκτη η παρουσία των συμβούλων του Πρωθυπουργού σε μια διαπραγμάτευση. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ».
Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο και επικοινωνία του Γκ. Χαρδούβελη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο που διαμορφώνει ένα κλίμα ενδοκυβερνητικής έντασης λίγες ώρες μετά την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης με την Tρόικα για την Πέμπτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ιδιαίτερα χολωμένος και ενοχλημένος από τις διάφορες κατά καιρούς διαρροές στα ΜΜΕ που τον φέρνουν σε δύσκολη θέση

Τεταμένο κλίμα στην κυβερνητική πλευρά:

Η διαφωνία του Γκίκα Χαρδούβελη με την παρουσία του Χρύσανθου Λαζαρίδη στην διαπραγματευτική ομάδα αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου μίας ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης που έχει τις ρίζες της στην αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που έχει ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι αναφορές του Πρωθυπουργού από την Χαλκιδική ότι η ΝΔ είναι η μόνη Δημοκρατικής Παράταξη προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ με αναφορές στα Ζάππεια και στην κυβέρνηση Καραμανλή.
Παράλληλα το τεταμένο κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο έρχεται να ενισχύσει η κόντρα του Γκίκα Χαρδούβελη με τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη. Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ιδιαίτερα χολωμένος και ενοχλημένος από τις διάφορες κατά καιρούς διαρροές στα ΜΜΕ που τον φέρνουν σε δύσκολη θέση, καθώς διαμορφώνεται μια διαφορετική εικόνα από αυτή που ο ίδιος επιθυμεί να εκπέμψει.
Την ίδια στιγμή δεν έχουν συνεδριάσει ακόμα οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης για να καθορίσουν την γραμμή που θα κρατήσει η ελληνική πλευρά, με το ΠΑΣΟΚ να αφήνει υπόνοιες ότι δεν θα καλύψει καμία απόφαση στην οποία δεν συμμετείχε στην διαμόρφωσή της.
Σε αυτό τον καμβά καταγράφονται και οι διαφορετικές στρατηγικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην διαπραγμάτευση ότι το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά δεν φέρεται να είναι αρνητικό στην ψήφιση του συνδικαλιστικού νόμου και το λοκ άουτ προκειμένου να εξασφαλιστούν οι φοροελαφρύνσεις ενώ το ΠΑΣΟΚ θέτει κόκκινες γραμμές στις απαιτήσεις των δανειστών για απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και περαιτέρω αλλαγές στα εργασιακά.
Στην σημερινή συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου που θα πραγματοποιηθεί στις 6:00 μ.μ. προκειμένου να καθοριστεί η διαπραγματευτική γραμμή της χώρας αναμένεται να παρουσιαστεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο μία ολοκληρωμένη πρόταση. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να επισημάνει ότι κάθε υπουργός έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης στο υπουργείο του και πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε θέματα στα οποία δεν συμμετείχε στην διαμόρφωσή τους κάνοντας σαφές στον Πρωθυπουργό ότι ή το ΠΑΣΟΚ θα αποτελεί συν διαμορφωτή της γραμμής έναντι της τρόικας ή δεν θα δίνει την συγκατάθεσή του στα συμφωνηθέντα από τους υπουργούς με την Tρόικα.

Το παρασκήνιο και οι διάλογοι Γ. Χαρδούβελη με τον Χ. Πρωτόπαπα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο

 Ο Γκ. Χαρδούβελης ξεκαθάρισε ότι «η πληροφόρηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα βγαίνει μόνο από μένα» αφήνοντας αιχμές για το Μέγαρο Μαξίμου
Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε το θέμα στον Πρωθυπουργό το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, παραμονή της έναρξης της συζήτησης με την Tρόικα και έστειλε σαφές μήνυμα, άσχετα εάν εισακούσθηκε ή όχι, προς πάσα κατεύθυνση: αλλά με δυο αποδέκτες τους Χρ. Λαζαρίδη και Στ. Παπασταύρου και κυρίως τον πρώτο. Ο Γκ. Χαρδούβελης ξεκαθάρισε ότι «η πληροφόρηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα βγαίνει μόνο από μένα» αφήνοντας αιχμές για το Μέγαρο Μαξίμου. Όμως πριν…καλά – καλά στείλει το μήνυμα, ο Χρ. Λαζαρίδης έδωσε το παρών από το πρωί της Τρίτης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Η επίσημη δικαιολογία και διαρροή ήταν ότι ο Χρ. Λαζαρίδης αποτελεί το μάτι και το αυτί του ίδιου του πρωθυπουργού στον κρίσιμο κύκλο επαφών με την Τρόικα που μόλις άρχισε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καθυστέρησε η συνάντηση με την Τρόικα από την άρνηση του Γκ. Χαρδούβελη να παρευρεθεί στην σύσκεψη ο Χρ. Λαζαρίδης.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης επικοινώνησε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο την Δευτέρα το βράδυ.
Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα από τον Χρήστο Πρωτόπαπα όπου ο συντονιστής του κυβερνητικού έργου από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δήλωνε παρόν για την συμμετοχή εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ στην διαπραγματευτική ομάδα:
Χρ. Πρωτόπαπας: Θα συμμετέχουμε και εμείς στην αυριανή συνάντηση με την Τρόικα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ: εγώ και ο Κυριάκος Πιερακάκης.
Γκ. Χαρδούβελης: Θα προτιμούσα στην διαπραγμάτευση να μην υπάρχουν εκπρόσωποι ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε της ΝΔ. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας να είναι ο υπουργός του οποίου συζητούνται τα θέματα σε συνεργασία με μένα που έχω τον γενικό συντονισμό.
Χρ. Πρωτόπαπας: Καλώς. Μας λύνετε τα χέρια με την απόφασή σας. Εξάλλου εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα θα επικοινωνήσουμε. Αρκεί αυτό να τηρηθεί και από την ΝΔ.
Ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να τον ενημερώσει το ίδιο βράδυ. Γνωστοποίησε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν επιθυμεί να έχει στην ομάδα διαπραγμάτευσης εκπροσώπους από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.
Ευ. Βενιζέλος: Κατανοώ. Δεν θα συμμετέχουμε στην διαπραγμάτευση με αντιπροσωπεία. Κάθε υπουργός όμως αναλαμβάνει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης στο υπουργείο του. Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με αποφάσεις τις οποίες δεν συνδιαμορφώσαμε.
Την επομένη μέρα, όταν εμφανίστηκε ο Χρ. Λαζαρίδης στο υπουργείο οικονομικών ο κ. Χαρδούβελης ενημέρωσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την παρουσία του και ζήτησε να στείλει και το ΠΑΣΟΚ δική του αντιπροσωπεία στην συζήτηση.
Ε. Βενιζέλος: Εμείς θα τηρήσουμε τον λόγο μας και αυτά που συμφωνήσαμε χτες. Αν υπάρχει πρόβλημα με τον Χρ. Λαζαρίδη θα πρέπει να το λύσεις με τη ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου. 
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/2014/10/blog-post_5.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου