Powered By Blogger

5.10.14

Μοναστήρια νομού Λασιθίου

Μονή  Καψά
Μονή Καψά

Μονή Καψά:

Η Μονή Καψά βρίσκεται μπροστά στο Λιβυκό πέλαγος 32 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεράπετρας και 35 νότια από τη Σητεία. Η Μονή έχει κτιστεί το 15ο αιώνα και μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα υπήρχε μια εκκλησούλα μέσα σε σπηλιά αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη και λίγα κελιά για τους μοναχούς.
Μετά η Μονή συνδέεται με τις δραστηριότητες ενός ιδιότυπου μοναχού που ισχυριζόταν ότι έβλεπε οράματα και θεράπευε ανίατα άρρωστους με το όνομα Ιωσήφ. Οι φήμες αυτές προσέλκυσαν πλήθη κόσμου με πολλά δώρα προς τον «άγιο» που τα χρησιμοποίησε για την επέκταση τόσο του ναού, όσο και των κελιών. Έφερε ονομαστούς τεχνίτες ξυλογλύπτες και αγιογράφους της περιοχής και διακόσμησε το ναό (1869-1870).





Ιερά Μονή Βιδιανής
Ιερά Μονή Βιδιανής

Ιερά Μονή Βιδιανής :

Η Ιερά Μονή Βιδιανής χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, βρίσκεται στο οροπέδιο του Λασιθίου και είναι αφιερωμένη στην ζωοδόχο πηγή. Η εκκλησία και τα κυριότερα κτίσματα της Μονής κάηκαν από τους Τούρκους τον ηρωικό Μάιο του 1867 κατά την μεγάλη εξέγερση του Κρητικού λαού. Χάρις όμως στο ζήλο του ηγούμενου και των μοναχών η Μονή ανοικοδομήθηκε σύντομα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο χώρο γύρω από το Μοναστήρι.





Μονή Τοπλού
Μονή Τοπλού

Μονή Τοπλού:

Η Μονή Τοπλού είναι από τα σημαντικότερα Μοναστήρια της Κρήτης και βρίσκεται 14 χιλιόμετρα ανατολικά από τη Σητεία. Το Μοναστήρι έχει τετραγωνικό σχήμα και είναι περιτειχισμένο με ένα τείχος 10 μέτρων. Τη Μονή Τοπλού δε κατάφεραν να καταλάβουν πολλοί εχθροί αλλά όμως έχει καταστραφεί πολλές φορές όπως έχουν σφαχτεί πολλοί μοναχοί.Παρ' όλες τις καταστροφές σημαντικοί θησαυροί σώζονται σε καλή κατάσταση, όπως οι θαυμάσια διατηρημένες αγιογραφίες του 14ου αιώνα που κοσμούν τους τοίχους του και πολλές εικόνες της Κρητικής Σχολής με σημαντικότερη το «Άξιον Εστί» του μεγάλου ζωγράφου και αγιογράφου Ι. Κορνάρου (1770).





Μονή Φανερωμένης Σητείας
Μονή Φανερωμένης Σητείας

Μονή Φανερωμένης Σητείας:

Η συγκεκριμένη Μονή βρίσκεται 8 χιλιόμετρα δυτικά από τη Σητεία κοντά στις παραλίες Πλατάνι και Άγιοι Πάντες. Το όνομα της Φανερωμένης δόθηκε από την εικόνα της Μαριάμ που βρέθηκε μέσα σε μια μικρή σπηλιά κοντά στην εκκλησία. Μια παλιά επιγραφή μιλάει για μια ανακαίνιση του μοναστηριού που έγινε το 1624. Στον ναό υπάρχουν αγιογραφίες που χρονολογούνται από το 1455 και είναι μαυρισμένες από φωτιά που άναψαν κάποτε οι Τούρκοι. Η Μονή λέγεται ότι είναι του 14ου αιώνα.





Μονή Φανερωμένης Αγίου Νικολάου
Μονή Φανερωμένης Αγίου Νικολάου

Μονή Φανερωμένης Αγίου Νικολάου:

Η Μονή βρίσκεται 24 χιλιόμετρα ανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 45 δυτικά από τη Σητεία.Είναι χτισμένη μέσα στη Μινωική πόλη της Γουρνιάς και ο ναός της Μονής είναι κτισμένος σε σπηλιά. Η μονή ονομάζεται αλλιώς και «Παναγιά στα Γουρνιά» και χρονολογείται από την Β΄ Βυζαντινή περίοδο (961-1204) και έχει φρουριακή μορφή γιατί δεν χρησίμευε μόνο ως προσκυνηματικός τόπος, αλλά προστάτευε ταυτόχρονα τους χριστιανούς που έβρισκαν καταφύγιο εκεί σε δύσκολες εποχές. Επειδή η Μονή είχε σημαντική κτηματική περιουσία συχνά ήρθε σε προστριβές με τους Οθωμανούς άρχοντες που είχαν κτήματα δίπλα στης Μονής. Στο χώρο της Μονής λειτούργησε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σχολείο που πολλά προσέφερε στην νεολαία της περιοχής και όλου του νομού. Η ντόπια παράδοση αναφέρει ότι εδώ διδάχτηκε τα πρώτα της γράμματα και η γνωστή αγωνίστρια της ελευθερίας της Κρήτης Ροδάνθη η Κρητσοτοπούλα (1821).





Μονή Κρουσταλλένιας
Μονή Κρουσταλλένιας

Μονή Κρουσταλλένιας Οροπέδιο Λασιθίου:

Η Μονή είναι χτισμένη σε ένα μικρό λόφο όπου περιμετρικά του υπάρχουν μεγάλα βράχια με πρίνους και βρίσκεται 42 χιλιόμετρα δυτικά από τη πόλη του Αγίου Νικολάου. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου. Σήμερα η μονή είναι ξαναχτισμένη στα ερείπια της παλιάς από τις ηγουμένισσες αδελφές Παλλαντία και Θεόκλητη Ντανασή.
http://www.cretetaxitransfers.gr/el/monasteries-lasithi.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου