Powered By Blogger

21.10.14

Στα σκαριά το πρώτο Πανελλαδικό Δημοψήφισμα με πρωτοβουλία πολιτών!




Συνειδητοποιηµένοι πολίτες, µε κύρια ανησυχία την έλλειψη δηµοκρατίας στον τόπο µας, αποφάσισαν να συσπειρωθούν  γύρω από ένα κοινό πρόταγµα: το πρώτο πανελλαδικό δηµοψήφισµα µε πρωτοβουλία πολιτών.
«Θέλουµε να αποφασίζουµε για εµάς. ∆εν µπορεί κανείς να επεµβαίνει στη ζωή µας χωρίς την έγκρισή µας», λένε στην εφημερίδα "Το ΧΩΝΙ" µέλη της πρωτοβουλίας πολιτών, που ενώνονται για να είναι έτοιµοι το Νοέµβριο για την έναρξη της διαβούλευσης.

Και το πιο σηµαντικό να είναι απολύτως προετοιµασµένοι ούτως ώστε το πρώτο τετράµηνο του 2015 να γίνει το δηµοψήφισµα για τα θέµατα που οι ίδιοι οι πολίτες επέλεξαν δηµοκρατικά, βάσει ψηφοφορίας.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ

Τα τέσσερα θέµατα, που έχουν προκύψει, έχουν επιλεγεί από ψηφοφορία στην οποία έλαβαν µέρος πάνω από 2.000 πολίτες, µε ηλεκτρονική διαβούλευση.

Αυτά είναι:

1) αν υπάρχει συµφωνία για την απαγόρευση ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης

2) αν υπάρχει συµφωνία στην απαγόρευση κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας για χρέη προς τραπεζοπιστωτικά ιδρύµατα ή και το ∆ηµόσιο, όταν συντρέχουν αντικειµενικοί λόγοι,

3) αν υπάρχει συµφωνία για τη συνταγµατική θεσµοθέτηση δηµοψηφισµάτων, τα οποία καλούν πολίτες

4) αν υπάρχει συµφωνία µε την υποχρεωτική διεξαγωγή δηµοψηφισµάτων για κάθε νέα δανειακή σύµβαση της Ελλάδας µε άλλα κράτη ή διεθνείς οργανισµούς.

Ετσι, οι πολίτες που ετοιµάζονται για το πρώτο πανελλαδικό δηµοψήφισµα έχουν συστήσει οµάδες που επικεντρώνονται στα επιχειρήµατα και τα αντεπιχειρήµατα για τα εν λόγω θέµατα. Στην πρωτοβουλία υπάρχουν και οµάδες προώθησης εγχειρήµατος, νοµικής υποστήριξης, τεχνικής
υποστήριξης και πληροφορικής, οικονοµικών, γραµµατείας.

Το ΧΩΝΙ βρίσκεται σε επικοινωνία µε τις πρωτοβουλίες πολιτών και ενηµερώνεται διαρκώς για τις κινήσεις τους.

Οπως χαρακτηριστικά λένε, «η πρωτοβουλία των πολιτών δεν έχει να κάνει µε κόµµατα και ταµπέλες.

Κύριος σκοπός µας είναι το δηµοψήφισµα και όχι που πρόσκειται ο καθένας, µιας και ακόµα και ο πιο φανατικά προσκείµενος σε κόµµατα θα ήθελε να έχει µια έξτρα εναλλακτική. Θέλουµε όλους τους πολίτες κοντά. Πρέπει να καταλάβουµε επιτέλους ότι έχουµε δύναµη και ότι η φωνή µας πρέπει να µετράει», επισηµαίνουν.

«Πρέπει να ασκηθεί πολιτική πίεση, αυτό θέλουµε να καταφέρουµε. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει τρόπος οι βουλευ-τές και οι εκάστοτε κυβερνήσεις να καταλάβουν ότι αυτά που ψηφίζουν αδιάκριτα
και αυθαίρετα, και τις περισσότερες φορές βλάπτουν τους πολίτες, θα µπορούν να ακυρωθούν.

Επιπροσθέτως, θέµατα που ωφελούν τους πολίτες θα µπορούν να υλοποιούνται», τονίζουν τα µέλη τους, ευελπιστώντας ότι το πρώτο δηµοψήφισµα θα φέρει σειρά νέων δη-µοψηφισµάτων, µε θέµατα που απασχολούν τους πολίτες και θα βγαίνουν µέσα από ψηφοφορία. «Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός της δηµιουργίας µας, να ακολουθήσουν και άλλα δηµοψηφίσµατα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Γνωστοποιούν ακόµη ότι είναι ελεύθερος ο κάθε πολίτης να ενταχθεί στην πρωτοβουλία και να εκφράσει τις απόψεις του. Τα µέλη της πρωτοβουλίας δεν κάνουν διακρίσεις. Τους ενδιαφέρουν όλες οι ηλικιακές οµάδες, οι ανήσυχοι πολίτες που επιζητούν ένα καλύτερο αύριο για εκείνους και τις οικογένειές τους. Και γι'αυτό δεν παύουν να ελπίζουν ούτε και να το βάζουν κάτω. «Εχουµε δύναµη, αρκεί να την αξιοποιήσουµε», λένε και προτρέπουν τον κόσµο να ασχοληθεί  σοβαρά µε τα ζητήµατά τους. «Θέλουµε τη ∆ηµοκρατία στον τόπο που τη γέννησε και στην προσπάθειά µας αυτή χρειαζόµαστε βοήθεια», συνεχίζουν γι' αυτό και ζητούν συµµετοχή.

Προτρέπουν, µάλιστα, τον κόσµο να προτείνει θέµατα που τους απασχολούν και είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες. «Το µόνο που δεν θέλουµε είναι οι ταµπέλες. Πρέπει αυτή η προσπάθειά µας, επαναλαµβάνουµε, να είναι µακριά από κάθε λογής ταµπέλα. Θέλουµε µόνο να µπορούµε εµείς οι πολίτες να αποφασίζουµε γιαεµάς. Θέλουµε την εναλλακτική να ψηφίζουµε και θέµατα εκτός από κόµµατα», καταλήγουν

ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Η ιδέα για το πρώτο πανελλαδικό δηµοψήφισµα ήταν περσινή, όµως φέτος πλέον παίρνει σάρκα και οστά, αφού οι πολίτες ενώνουν τις δυνάµεις τους για την υλοποίησή τους. Σύντοµα µάλιστα, θα ανεβεί στο ∆ιαδίκτυο η ηλεκτρονική σελίδα
www.dimopsifisma.gr, από την οποία όλοι θα µπορούν να ενηµερώνονται για τις δράσεις των µελών.

Για την ώρα πάντως, σε µέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει δηµιουργηθεί η σελίδα «
1ο Πανελλαδικό ∆ηµοψήφισµα», από την οποία οι πολίτες ενηµερώνονται και εκφέρουν την άποψή τους για τα µείζονα θέµατα που τους απασχολούν.

Υπάρχει, επίσης, το e-mail επικοινωνίας info@dimopsifisma.gr.

Εφημερίδα Το ΧΩΝΙ, 12/10/2014
www.logiosermis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου