Powered By Blogger

2.10.14

Courrier International (Γαλλία) : Στο σκόπευτρο της Άγκυρας, όχι το ισλαμικό κράτος, αλλά οι Κούρδοι





Le président turc Recep Tayyip Erdogan devant le Parlement à Ankara, le 1er octobre 2014 - AFP / Adem ALTAN
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον  του Κοινοβούλιου στην Άγκυρα την 1η  Οκτωβρίου 2014 - AFP / Adem ALTAN
(μτφ. Κριστιάν) 
Το τουρκικό Κοινοβούλιο ψηφίζει για την επέμβαση στο Ιράκ και τη Συρία την οποία ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 
Αλλά τα κίνητρα της Τουρκίας είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα των εταίρων της του διεθνή συνασπισμού, αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα νόμο που θα επιτρέψει στην Τουρκία να στείλει στρατεύματα στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν ενάντια στην οργάνωση του ισλαμικού κράτους (ΙΚ), στο πλαίσιο του συνασπισμού που σχηματίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες . Αυτός ο νόμος θα επιτρέπει επίσης τη χρήση του τουρκικού εδάφους από τα στρατεύματα των χωρών της συμμαχίας. 

Σύμφωνα με τον Cengiz Candar -του οποίου τα χρονικά δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική εφημερίδα Radikal και στη Hürriyet- αυτός ο νόμος καθοδηγείται περισσότερο από την επιθυμία να συγκρατήσουν τους Κούρδους στη Συρία παρά να πολεμήσουν πραγματικότητα οι Τούρκοι το ΙΚ. 

«Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μια διαδικασία επίλυσης του κουρδικού ζητήματος με το PKK, η εμμονή της να θέλει να περιορίσει τους Κούρδους, δηλαδή τον άξονα PKK-PYD [κουρδικό κόμμα της Συρίας που συνδέεται με το ΡΚΚ] φαίνεται σαφώς στο κείμενο παρουσίασης του ψηφίσματος από την κυβέρνηση προς τα μέλη του κοινοβουλίου», εξηγεί ο Candar. 
«Αισθανόμαστε καθαρά ότι το ΙΚ αποτελεί το δευτερεύον στοιχείο του κειμένου σε σχέση με το PYD και το PKK. [...]
Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η Τουρκία δεν φαίνεται να θέλει και τόσο να εγκαταλείψει το χαρτί ΙΚ, χωρίς να συγκρούεται ωστόσο άμεσα με το  κουρδικό κίνημα στην Τουρκία και τη Συρία.

Μια μέρα όμως, θα πρέπει να επιλέξει, αλλά με τις σημερινές συνθήκες, αυτό το ψήφισμα δεν συνδέεται άμεσα με το ΙΚ, και αν, κατά τύχη, ο τουρκικός στρατός θα εισέλθει στο συριακό έδαφος, δεν θα είναι για να πολεμίσει κατά προτεραιότητα κατά του ΙΚ».

http://www.courrierinternational.com/article/2014/10/02/dans-le-viseur-d-ankara-non-pas-l-etat-islamique-mais-les-kurdes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου