Powered By Blogger

20.11.14

20 προτεινόμενα σημεία για να φυσήξει επιτέλους ένας άνεμος ιστορικής αλλαγής στην χώρα!



Χωρίς δικαιοσύνη και χωρίς αλλαγή των θεσμών, κάθαρση δεν γίνεται. Γι' αυτό και δεν έγινε ποτέ στη νεότερη ιστορία

Οι παρακάτω προτάσεις αποτελούν μια "συμπιεσμένη" και ουσιαστικη δουλειά που συντελείται απο διαβούλευση απλών πολιτών στο facebook με κύριο στόχο την ανατροπή της πολιτικής πραγματικότητας που ισχύει σήμερα, όπου ο πολίτης πηγαίνει μια μέρα κάθε 4 χρόνια και καταθέτει την εξουσία που έχει στα χέρια του σε έναν επαγγελματία πολιτικό, ενώ για τα επόμενα 4 χρόνια μένει απογυμνωμένος και αδύναμος.

Σκοπός των διαβουλεύσεων είναι να δημιουργηθούν αυτοί οι θεσμοί, ώστε ο πολίτης να μην καταθέτει στην κάλπη όλη την εξουσία, αλλά να κρατάει στα χέρια του ένα σημαντικό μέρος, για να μπορεί με αυτό να επεμβαίνει κάθε στιγμή μέσα στα 4 χρόνια και να συμμετέχει στην άσκηση της.

Αυτή η πρόταση όση έκπληξη και αν προκαλεί, θα πρέπει να εξεταστεί δεδομένου οτι η δημοκρατία έχει αργήσει πάνω απο 25 αιώνες να ξαναεμφανιστεί στην χώρα που γεννήθηκε μέσω "ευγενών και δημοκρατικών μεθόδων"...οπως κόμματα κινήματα ή απλές συγγραφικές και δημόσιες ρητορεύσεις....

Τα 20 προτεινόμενα σημεία:

1. Χρειαζόμαστε επειγόντως ελπίδα. Η Ελλάδα θα μείνει όρθια. Είναι όμως αναγκαίο να γίνουν άμεσα οι μεγάλες τομές που θα διασφαλίσουν το μέλλον της πατρίδας, το μέλλον του ελληνικού λαού και το μέλλον του Έθνους, σε συνθήκες ευημερίας, αξιοπρέπειας και διεθνούς αναγνώρισης.

2. Εμείς οι Έλληνες, καλούμαστε από την ιστορία μας, να τοποθετηθούμε και πάλι στην παγκόσμια πρωτοπορία της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Από εδώ, από το πειραματικό εργαστήρι της παγκοσμιοποίησης σε βάρος των λαών, θα γίνει η έκπληξη. Από εδώ, χάρη στην μοναδική ιστορική μας εμπειρία, θα ξεπηδήσει το νέο πανανθρώπινο όραμα.

3. Το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο όμως, παρά την τραγωδία που βιώνει η πατρίδα μας, εμποδίζει κάθε αλλαγή που θίγει τα δικά του συμφέροντα. Εξακολουθεί να νέμεται την ελληνική κοινωνία και σε συνεργασία με εξωγενή συμφέροντα, εκμεταλλεύεται τις «ευκαιρίες» που δημιουργεί η κρίση σε βάρος των πολιτών. Είναι πλέον φανερό σε όλους ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από μια ιστορική ανατροπή.

4. Η κρίση κατέδειξε ότι η ελληνική οικονομία έχει περιορισμένη παραγωγική βάση, αφού στηρίχθηκε κυρίως στον τριτογενή τομέα και στην κατανάλωση. Η κρατικοδίαιτη ολιγαρχία που ελέγχει το πολιτικό σύστημα δεν επιθυμεί την οικονομική ανάπτυξη, που θα έθετε σε αμφισβήτηση την εξουσία της, αλλά ευνοεί τα συμφέροντα του εγχώριου και ξένου παρασιτισμού σε βάρος του ελληνικού λαού. Το εντολοδόχο κομματικό, πελατειακό και οικογενειοκρατικό πολιτικό σύστημα, από το άλλο μέρος, δημιούργησε ένα θεσμικό πλέγμα που αφενός εξασφάλισε την διαιώνιση του ίδιου στην εξουσία και την αυτονομία του από την κοινωνία, αφετέρου διευκόλυνε στην καταλήστευση του εθνικού πλούτου, από τις ντόπιες και ξένες ελίτ.

5. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στην προ κρίσης εποχή. Το παλιό που οδήγησε στην κρίση, έχει πεθάνει οριστικά. Πρέπει τώρα να εγερθούμε και να οργανώσουμε το νέο κόσμο στον οποίο θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Για να υπερβούμε όμως το σημερινό αδιέξοδο χρειάζεται επανασχεδιασμός των δημοσίων πολιτικών για αναδιάταξη των δυνάμεων της χώρας με στόχο την ενίσχυση της εθνικής μας παραγωγής και την τόνωση του οικονομικού πατριωτισμού. Κυρίως χρειάζεται να εξαλειφθούν τα τεχνητά γραφειοκρατικά εμπόδια και να ανοίξουν οι στρόφιγγες χρηματοδότησης της υγιούς παραγωγικής κοινωνικής βάσης, με στόχο να επέλθει εκ των κάτω μετασχηματισμός του κοινωνικοοικονομικού μοντέλου.

6. Επίκεντρο της προσπάθειας εθνικής ανασυγκρότησης, θα είναι η πραγματική οικονομία της χώρας και ειδικότερα η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών μας, η αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση των προϊόντων, με στόχο την επισιτιστική αυτάρκεια, την κάλυψη της εθνικής αγοράς και την τόνωση των εξαγωγών. Ο τουρισμός ποιότητας και ο διαχρονικός πολιτισμός μας σε συνδυασμό με το ξεχωριστό ελληνικό τοπίο θα συμβάλλουν στην οικονομική ανόρθωση.

7. Είναι σήμερα απαραίτητη η συγκρότηση ενός νέου πολιτικού κινήματος που θα θέσει ως κύριο στόχο την ανατροπή της σημερινής παρακμιακής, διεφθαρμένης και εξαρτημένης δημόσιας ζωής. Ενός πολιτικού κινήματος στο κέντρο του οποίου τοποθετείται ο άνθρωπος, όχι ως αφηρημένη έννοια, αλλά ως άτομο που ολοκληρώνεται μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Κοινωνία και άτομο είναι δύο οντότητες αλληλένδετες. Η κοινωνία θα εξασφαλίζει τις συνθήκες ολοκλήρωσης του ατόμου και το άτομο θα περιορίζεται από τα όρια εκείνα που θα εξασφαλίζουν την ελεύθερη ολοκλήρωση όλων των μελών της κοινωνίας. Πέρα από την ασφάλεια, την υγεία και την εκπαίδευση του ατόμου, θα διασφαλίζεται ταυτόχρονα η ανεμπόδιστη άνοδός του στην πολιτική, οικονομική και γενικά την κοινωνική ιεραρχία, ανάλογα με την προσπάθεια, την προσφορά και την αξία του. Πελατειακό κράτος, κλειστές ελίτ, προστατευμένες συντεχνίες και κλειστά κυκλώματα θα παύσουν να υπάρχουν. Δύο αιώνων επαίσχυντες πολιτικές πρακτικές που εκμαύλισαν τους πολίτες και αντικοινωνικές νοοτροπίες που μαράζωσαν και απέκλεισαν κάθε ανήσυχο και ικανό πνεύμα, ήρθε η ιστορική στιγμή να ανατραπούν.

8. Η Ελληνική Πολιτεία, είναι το σύνολο των Ελληνίδων και των Ελλήνων πολιτών, οργανωμένων σε νομικό πρόσωπο, οι οποίοι κατοικούν στην ελληνική επικράτεια, εντός της οποίας ασκούν πρωτογενή και κυρίαρχη εξουσία. Το Σύνταγμα θα πάψει στο εξής να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πολιτικού προσωπικού. Με βάση τις πιο πάνω αρχές, θα συνταχθεί Νέο Σύνταγμα, από τους ίδιους τους πολίτες με Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση, το οποίο θα εγκριθεί με δημοψήφισμα και το οποίο μόνο οι πολίτες θα μπορούν να το αναθεωρούν. Οι τρεις εξουσίες (νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική), οι οποίες θα είναι διακριτές και θα αλληλοελέγχονται μεταξύ τους, δεν θα πηγάζουν μόνο από το λαό, αλλά και θα ασκούνται άμεσα από το λαό.

9. Η παγκοσμιοποίηση διαπερνά πλέον οριζόντια όλα τα εθνικά κράτη (και φυσικά και τη χώρα μας), ενώ την ίδια στιγμή η ασκούμενη από τις εθνικές κυβερνήσεις πολιτική περιορίζεται εντός των ορίων των εθνικών κρατών και ως εκ τούτου έχει καταστεί ανίσχυρη να προστατέψει τους πολίτες απέναντι στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Οι πολίτες, απομονωμένοι και ανίσχυροι, δέχονται άμεσα τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης. Το πρόβλημα εντείνεται γιατί η ανωτέρω αδυναμία συνδυάζεται και με την απροθυμία του ελιτίστικου αντιπροσωπευτικού πολιτικού συστήματος να αντισταθεί στις διεθνείς και τις συνεργαζόμενες μαζί τους ντόπιες ελίτ και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, για λογαριασμό των πολιτών, τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης. Ταυτόχρονα, έχει καταστεί ανενεργό και αναποτελεσματικό, το μέχρι πρόσφατα ισχύον πολιτικό δίπολο Αριστερά – Δεξιά, που δημιουργήθηκε και λειτουργούσε εντός των ορίων του εθνικού κράτους.

10. Η παγκοσμιοποίηση είναι μια πραγματικότητα που κινείται ανεξέλεγκτα, επηρεάζοντας άμεσα τις ζωές μας και την οποία, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Κινείται όμως προς λανθασμένη κατεύθυνση και αυτή πρέπει να αλλάξει. Η ελληνικός λαός που έδωσε τον πολιτισμό στην παγκόσμια κοινότητα δεν φοβάται την παγκοσμιοποίηση. Από εδώ, θα δοθεί η απάντηση. Στην επιθετική παγκοσμιοποίηση των διεθνών οικονομικών ελίτ σε βάρος των λαών, είναι ιστορικά αναπόφευκτο να δημιουργηθεί ένα αντίρροπο παγκόσμιο προοδευτικό δημοκρατικό κίνημα αυτοπροστασίας, από τους ίδιους τους λαούς. Κέντρο του νέου παγκόσμιου προοδευτικού κινήματος θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος και όχι ολιγαρχικά οικονομικά συμφέροντα. Με την έννοια αυτή σε πολιτικό επίπεδο δεν νοείται παγκοσμιοποίηση της χρηματοπιστωτικής ολιγαρχίας, αλλά παγκοσμιοποίηση της δημοκρατίας των πολιτών. Η αυτοπροστασία των πολιτών από την απευθείας επίθεση της παγκοσμιοποίησης εναντίον τους, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με δημοκρατική οργάνωση μεταξύ τους και όχι από τα ελιτίστικα αντιπροσωπευτικά πολιτικά συστήματα. Αν δεν σπεύσουμε έγκαιρα, το ρόλο του προστάτη θα αναλάβουν ολοκληρωτικά καθεστώτα, με τραγικές συνέπειες για τη δημοκρατία και τη διεθνή ειρήνη. Στα πλαίσια της νέας πραγματικότητας, το νέο πολιτικό δίπολο που αναπόφευκτα θα σχηματοποιηθεί, θα είναι μεταξύ παγκοσμιοποιημένων ολιγαρχικών συμφερόντων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μεταξύ των διεθνών ελίτ και ολόκληρων κοινωνιών και κρατών. Εν τέλει, μεταξύ ολιγαρχίας και δημοκρατίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

11. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την οποία θεωρούμε ως ένα ειδικότερο οργανωμένο τμήμα της παγκοσμιοποίησης, δεν μπορεί παρά να οικοδομηθεί πάνω στην πιο πάνω λογική και σε πραγματικές δημοκρατικές αρχές. Άλλου τύπου ευρωπαϊκή ενοποίηση που δεν θα ακολουθεί την δημοκρατική οργάνωση και την ισότιμη συμμετοχή όλων των ευρωπαίων πολιτών ή θα ακολουθεί τη λογική κυριαρχίας των ευρωπαϊκών ελίτ, όπως σήμερα, δεν γίνεται αποδεκτή. Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει ριζικά. Ο δρόμος της πολιτικής ενοποίησης, αν υπάρξει τέτοιος, θα πρέπει να γίνει με σεβασμό της ισοτιμίας των κρατών και της ισότητας όλων των ευρωπαίων πολιτών. Τόσο στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, όσο και μέσα στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος έκδοσης και κυκλοφορίας του χρήματος, καθώς και ο δικαιούχος των τόκων που δεν μπορεί να είναι άλλος από το κοινωνικό σύνολο. Θα πρέπει λοιπόν να είναι ελεύθερη η δυνατότητα αποκλειστικής ή παράλληλης έκδοσης εθνικών, τοπικών ή εναλλακτικών, ακόμα και ψηφιακών νομισμάτων. Το νόμισμα είναι βασικό στοιχείο δόμησης μιας οργανωμένης κοινωνίας και μόνο η ίδια είναι αρμόδια να αποφασίζει περί αυτού.

12. Οι ευρισκόμενοι εντός της ελληνικής επικράτειας αλλοδαποί συνάνθρωποί μας δικαιούνται να απολαμβάνουν, ισότιμα με τους έλληνες πολίτες, της απόλυτης προστασίας της ζωής και της τιμής τους. ανεξάρτητα αν βρίσκονται νόμιμα ή παράνομα εντός του ελληνικού εδάφους. Αυτό αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολιτισμού των Ελλήνων. Πρέπει όμως να εξαλειφθεί το φαινόμενο της παρουσίας παράνομων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια. Γι΄ αυτό, όσοι δεν καταστούν νόμιμοι με τις προϋποθέσεις που ο ίδιος ο λαός θα αποφασίσει, θα απελαθούν. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να καταργηθεί ακόμα και μονομερώς η σύμβαση «Δουβλίνο 2» ώστε να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών.

13. Φόροι θα επιβάλλονται μόνο επί καθαρών εισοδημάτων, αφού προηγουμένως αφαιρεθούν τα παντός είδους έξοδα. Φόροι επί της ακίνητης περιουσίας θα επιβάλλονται μόνο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας είναι απαραίτητος, για την αποφυγή συγκέντρωσης μεγάλης ακίνητης περιουσίας στα χέρια λίγων, χωρίς αποζημίωση του κοινωνικού συνόλου.

14. Ο κρατικός μηχανισμός ως όργανο λειτουργίας της Πολιτείας, είναι ιδιοκτησία των μελών της Πολιτείας. Επομένως θα κοινωνικοποιηθεί, δηλαδή θα τεθεί στον άμεσο δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο. Η κεντρική τράπεζα της χώρας θα πρέπει επίσης άμεσα να κοινωνικοποιηθεί και να περάσει στον δημοκρατικό έλεγχο των πολιτών. Όλες οι μετοχές της ελληνικής Πολιτείας σε ιδιωτικές τράπεζες θα έχουν πάντα δικαίωμα ψήφου.

15. Η Παιδεία είναι υποχρέωση της Πολιτείας τουλάχιστον για τους οικονομικά αδύνατους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Παιδεία θα αλλάξει κατεύθυνση. Οι γνώσεις πλέον που θα παρέχονται θα είναι ουσιαστικές και η εκπαίδευση θα παράγει δημιουργούς και όχι απλά καταναλωτές γνώσεων. Πέραν των προσφερόμενων επιστημονικών γνώσεων, η Παιδεία θα μετατρέπει το άτομο σε πολίτη υπεύθυνο και ικανό να αγωνιστεί μέσα στον κοινωνικό στίβο για την ολοκλήρωσή του με βάση την αξία του και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. Στα πλαίσια αυτά το άτομο θα πρέπει απαραίτητα να καταστήσει κτήμα του το Σύνταγμα, καθώς και τις έννοιες της Πολιτείας, του πολίτη και τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματά του.

16. Τα ΜΜΕ θα τεθούν κάτω από τον δημοκρατικό έλεγχο της Πολιτείας και θα υπόκεινται στους κανόνες που οι πολίτες θα αποφασίσουν. Οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες είναι περιουσία της Πολιτείας, δεν πωλούνται και μόνο με εκμίσθωση μπορούν να εκχωρηθούν σε ιδιώτες.

17. Η Υγεία, η Εθνική Άμυνα και η επισιτιστική ασφάλεια των πολιτών είναι άμεσες υποχρεώσεις της Πολιτείας. Η εξασφάλιση των συντάξεων των ηλικιωμένων και των ανήμπορων πολιτών είναι επίσης πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.

18. Δημοκρατία και Πολιτεία Δικαίου χωρίς Δικαιοσύνη δεν νοούνται. Η Δικαιοσύνη, ως ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνίας, θα αλλάξει συθέμελα. Πρέπει να γίνει ανεξάρτητη από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία και ταυτόχρονα να συσταθεί Συνταγματικό Δικαστήριο. Θα πρέπει ακόμα να αλλάξουν ριζικά ο τρόπος απονομής της δικαιοσύνης, οι απαρχαιωμένοι ξενόφερτοι βασικοί κώδικες και κυρίως οι δικονομικοί, η δαιδαλώδης νομοθεσία, η πολύχρονη διαδικασία που καταντά αρνησιδικία και η τραγική εικόνα των δικαστηρίων.

19. Το δημόσιο χρέος θα ελεγχθεί και δεν πρόκειται να αναγνωριστεί απεχθές ή επαχθές χρέος. Θα πρέπει επιπλέον να εξετασθεί η περίπτωση μιας σύγχρονης εκδοχής της αρχαίας Σεισάχθειας, προκειμένου οι πολίτες να απελευθερωθούν οριστικά από τον βραχνά των χρεών. Εννοείται ότι τα παντός είδους μνημόνια και διάφορες άλλες συμφωνίες που εκχωρούν την Εθνική Κυριαρχία, την αυτονομία και αυτοδιάθεση των Ελλήνων παύουν να ισχύουν.

20. Οι νέες τεχνολογίες θα αξιοποιηθούν για την καλύτερη και αμεσότερη λειτουργία της δημοκρατίας και την διασφάλιση της συμμετοχής όλων των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.

Αναφορικά με την
συγκεκριμένη ομάδα, ποιοί είναι, τί προσπαθούν να κάνουν, από τί είδους ανθρώπους αποτελείται, ένας εκ των διαχειριστών της σελίδας, ο γνωστός απο την συγγραφική του δράση και την συμμετοχή του στην Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή, δικηγόρος - οικονομολόγος Πέτρος Χασάπης αναφέρει:
Όσοι αρθρογραφούμε εδώ μέσα και με γνώμονα τα 20 σημεια στην αρχή, ψάχνουμε τη δυνατότητα μιας πολιτικής έκφρασης, εάν και εφόσον υπάρξουν συγκυρίες που θα ευνοούν. 
Ο Άνεμος Αλλαγής είναι μια ανοιχτή ομάδα χωρίς αρχηγούς και συμβούλια αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και μέσα, με σκοπό να υπάρξει ένα κείμενο αρχών, σαν βάση για συζήτηση που θα δημιουργήσει μια "οικογένεια" πολιτών στην προσπάθεια να μεταλαμπαδευτεί η αντίληψη ότι εμείς οι πολίτες, μπορούμε και μόνοι μας να πετύχουμε την πολυπόθητη πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα.
Στόχος μας είναι, κατέληξε ο Πέτρος Χασάπης, ένα πολίτευμα που θα σημαίνει «στροφή στο άνθρωπο», στην ατομική συνείδηση και βούληση και όχι σε απρόσωπες πολιτικές κατασκευές.

Ακολουθούν δύο πολύ ενδιαφέροντα βίντεο απο το 2012. Το πρώτο είναι απο την πρώτη δημόσια συνάντηση - συζήτηση της Πρωτοβουλίας και την εισήγηση του κ. Πέτρου Χασάπη: «Η στρατηγική μας για λαϊκή συντακτική εθνοσυνέλευση και η προετοιμασία σχεδίου νέου Συντάγματος»


Το δεύτερο βίντεο είναι από την ραδιοφωνική εκπομπή "ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ" με τον Κωνσταντίνο Λαβίθη στον ΣΚΑΪ 100,3 με θεματική βραδιά για την αλλαγή του Συντάγματος και καλεσμένο τον κ. Πέτρο Χασάπη από την πρωτοβουλία.


Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα Άνεμος Αλλαγής

www.logiosermis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου