14.11.14

Τι έκανε τους Δελφούς κέντρο του αρχαίου κόσμου;

ΑΘΗΝΑ 14/11/2014
Πώς ήταν οργανωμένο το μαντείο των Δελφών; Ποιό ήταν το ακαταμάχητο συγκριτικό στοιχείο που ανέδειξαν τους Δελφούς σε… mainstream (κυρίαρχο) μαντικό τόπο, σ’ έναν αρχαίο κόσμο με περίσσεια τέτοιων ιερών; Ποιοί πλούσιοι από την ελίτ της εποχής πρόσφεραν αναθήματα;

Πως με τη συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες, απόκτησαν οι Δελφοί κορυφαίο κύρος; Με ποια κριτήρια επιλεγόταν η Πυθία; Πότε χρησμοδοτούσε; Ποια ήταν η τελετουργία; Πως έβγαιναν οι αμφιλεγόμενοι χρησμοί; Και τι προκάλεσε το τέλος του μαντείου; Ποιους φυλασσόμενους άγνωστους θησαυρούς μπορεί να θαυμάσουν σήμερα οι επισκέπτες;

Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά η αφηγηματική μελέτη του Σκωτσέζου συγγραφέα Μάϊκλ Σκοτ, με τίτλο «Δελφοί - το κέντρο του αρχαίου κόσμου», που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
http://press.princeton.edu/images/k10184.gif
Ο Δουβλινέζος μελετητής είναι επίκουρος καθηγητής της Κλασικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Γουόρκ, συνεργάτης σε ντοκιμαντέρ του Nάσιοναλ Τζεοκράφικς, με πάνω από 100 βιβλία στο ενεργητικό του, βιβλία που κυκλοφορούν σε 37 χώρες.

Είναι ένας σκωτσέζος λάτρης της ελληνικής αρχαιότητας, ο οποίος μας παρουσιάζει την πρώτη ολοκληρωμένη ιστορία με παραπομπές σε πλούσια ελληνική και ξένη βιβλιογραφία.

Όπως σημειώνει στον πρόλογο: «Κοιτάζοντας τους Δελφούς χρονολογικά ξεχωρίζουν στην ιστορία τους τρεις κύριες φάσεις, που, με τη σειρά τους, γίνονται τα τρία μέρη αυτού του βιβλίου. Στο μυαλό μου, αυτές οι φάσεις αντιστοιχούν με την περίφημη ατάκα του Σαίξπηρ στη Δωδεκάτη νύχτα: «κάποιοι γεννιούνται μεγάλοι, κάποιοι κατακτούν τη μεγαλοσύνη, και σε κάποιους η μεγαλοσύνη επιβάλλεται».

Στο πρώτο μέρος, «Κάποιοι γεννιούνται μεγάλοι», εξετάζει το μαντείο και την πρώιμη ιστορία των Δελφών, το πώς οι αρχαίοι αναζητούσαν να κατανοήσουν την ανάδειξη των Δελφών σε μέρος «γεννημένο μεγάλο» κι ευλογημένο απ’ τους θεούς, και το πώς οι αρχαιολογικές μαρτυρίες έρχονται να καταδείξουν έναν πολύ πιο αβέβαιο και δύσκολο δρόμο ως την κατάκτηση τούτης της περίοπτης θέσης.

Στο δεύτερο μέρος, «Κάποιοι κατακτούν τη μεγαλοσύνη», μαθαίνουμε για τη χρυσή εποχή της επιρροής των Δελφών και για τους πολλούς τρόπους με τους οποίους πέτυχαν τη μεγαλοσύνη τους αποκτώντας μια κεντρική θέση στον αρχαίο κόσμο.

Στο τρίτο μέρος, «Σε κάποιους η μεγαλοσύνη επιβάλλεται», βλέπουμε τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Δελφοί στο χτίσιμο της φήμης τους, από την ελληνιστική περίοδο ως την εκ νέου ανακάλυψή τους τον 19ο αιώνα, ώστε να κατανοήσουμε πώς σιγούρεψαν το μόνιμο κύρος τους ως ενός από τα μεγάλα κέντρα του αρχαίου κόσμου.

Στον επίλογο και την κατακλείδα, η ιστορία των Δελφών φτάνει ως τα σήμερα, με το ερώτημα για το τι αξία έχει ακόμη το ιερό για εμάς.

Για μας τους σύγχρονους Έλληνες, που φαίνεται να συνεχίζουμε την αρχαία ανάγκη να συλλάβουμε το μέλλον μέσω των «μαντικών» δημοσκοπήσεων…

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
*******************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου