Powered By Blogger

14.11.14

Κανένα δάκρυ για την Αν!

 


Στον πόλεμο με τους "μεταλλαγμένους" υπαλλήλους των πολυεθνικών δε χωράει οίκτος για την απόλυσή τους!

**************************

«Καρατομήθηκε» η Αν Γκλόβερ

Αντιδράσεις για την κατάργηση του επιστημονικού συμβούλου της ΕΕ

Αντιδράσεις για την κατάργηση του επιστημονικού συμβούλου της ΕΕ
Η Δρ Αν Γκλόβερ είχε ταχθεί υπέρ των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών (Πηγή: University of Aberdeen)  



Λονδίνο
Μόλις δύο χρόνια αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διόρισε για πρώτη φορά σύμβουλο για θέματα επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας, η θέση καταργήθηκε -μια απόφαση που φέρνει ικανοποίηση σε όσους τάσσονται κατά των «μεταλλαγμένων», εξοργίζει όμως τους επιστήμονες.

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η θητεία της Αν Γκλόβερ, βρετανίδα καθηγήτρια Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας, η οποία ανέλαβε καθήκοντα το 2012, δεν θα ανανεωθεί μετά τη λήξη της τον Ιανουάριο.

Άγνωστο παραμένει αν η θέση της επιστημονικής συμβούλου της ΕΕ, τον οποίο είχε θεσμοθετήσει ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ-Μπαρόζο, θα αντικατασταθεί από άλλο μηχανισμό.

Διαβάστε επίσης
Ο νέος πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «πιστεύει στην ανεξάρτητη επιστημονική γνωμοδότηση. Δεν έχει αποφασίσει ακόμα πώς να θεσμοθετήσει αυτή την ανεξάρτητη επιστημονική γνωμοδότηση» δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Λούσια Κόντετ.

Η κατάργηση της θέσης της Γκλόβερ ανακοινώθηκε από την ίδια με email που έστειλε σε συναδέλφους της,
αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature.

Περισσότεροι από 40 επιστημονικοί οργανισμοί και εκατοντάδες επιστήμονες υπογράφουν τώρα
επιστολή προς τον Γιούνκερ ζητώντας του να αλλάξει γνώμη.

«Η επιστολή μας έρχεται ως απάντηση στην έκκληση περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων να "καταργηθεί αυτή η θέση"» γράφουν.

Την κατάργηση της θέσης του επιστημονικού συμβούλου είχαν ζητήσει το καλοκαίρι η Greenpeace και άλλες οργανώσεις.

Αιτία ήταν η ανοιχτή υποστήριξη της Γκλόβερ στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Είχε μάλιστα
δηλώσει ότι το να διαφωνεί κανείς με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας είναι «καθαρή τρέλα».

Σύμφωνα με τους περιβαλλοντιστές, η θέση του επιστημονικού συμβούλου «παραθέτει μονόπλευρες, μη ολοκληρωμένες απόψεις στη συζήτηση για τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στη γεωργία, έχοντας επανειλημμένα υποστηρίξει ότι υπάρχει επιστημονική ομοφωνία για την ασφάλειά τους».

Μιλώντας στο BBC, ο Νταγκ Παρ της Greenpeace έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η κατάργηση της θέσης είναι προς το συμφέρον «της ακεραιότητας της επιστημονικής γνωμοδότησης».
 Οι αντιδράσεις των επιστημόνων για την «καρατόμηση» της Γκλόβερ είναι εντονότερες στη Βρετανία, δεδομένου ότι είναι η χώρα καταγωγής της καθηγήτριας και επιπλέον συμμερίζεται τις θέσεις της για τα «μεταλλαγμένα».

Ο πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου, καθηγητής Πολ Νερς, δήλωσε: «Αν η Επιτροπή έχει ένα λογικό σχέδιο προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα επιστημονικά δεδομένα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, θα πρέπει να το μοιραστούν με τον κόσμο σύντομα, αλλιώς θα ενθαρρύνουν όσους παρουσιάζουν την Επιτροπή ως εκτός πραγματικότητας και απρόθυμη να δεχθεί έγκυρες συμβουλές».
Πηγή:


In.gr
 

"Ωραία! Τώρα πάμε να σε κεράσω ένα green hamburger
με βιολογικές λιχουδιές από τη φάρμα και τον κήπο μου."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου