15.11.14

Ο τύμβος της Αμφίπολης, ''γεννά'' περισσότερα ερωτήματα παρά δίνει απαντήσεις!Ένας άνθρωπος μετρίου αναστήματος, για τα σημερινά δεδομένα, με καστανά ή καστανοκόκκινα μαλλιά και λευκό δέρμα είναι ο νεκρός της Αμφίπολης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, αυτή θα ήταν η περιγραφή του ανθρώπου που τάφηκε εκέι και προκύπτουν από τα δεδομένα για την εποχή που έζησε και τις συνθήκες που μας είναι γνωστές έως τώρα.
Ο σκελετός όμως μπορεί να δώσει πολύ περισσότερες απαντήσεις πέρα από το πώς ήταν η μορφή του συγκεκριμένου ανθρώπου. «Μελετώντας τα οστά και ανάλογα με το πόσο πλήρης είναι η διατήρηση του σκελετού, μπορεί κανείς να προσδιορίσει πολλά στοιχεία για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του όταν ήταν εν ζωή, όπως και για τη διατροφή του καθώς και για τυχόν παθήσεις ή τραύματα» εξηγεί στα Νέα η δρ. Κατερίνα Χαρβάτη, παλαιοανθρωπολόγος καθηγήτρια του γερμανικού πανεπιστημίου Tubingen, η οποία στις αρχές του 2007 έκανε μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις εκείνης της χρονιάς. Μελετώντας ένα απολίθωμα κρανίου το οποίο είχε βρεθεί στη Νότιο Αφρική το 1952, έφτασε στο συμπέρασμα ότι ο πρόγονος του σημερινού ανθρώπου έζησε και εξελίχθηκε στην αφρικανική ήπειρο πριν από 40.000 χρόνια.

Η μέθοδος που ακολούθησε ήταν πρωτοποριακή, καθώς χρονολόγησε την άμμο που είχε συσσωρευτεί στην κοιλότητα του κρανίου, μετρώντας τη ραδιενέργειά της. «Αντίστοιχα, αντικείμενα, όπως ενδεχομένως ξύλο από το φέρετρο, σε τέτοιου είδους μελέτες βοηθούν στον χρονολογικό προσδιορισμό του ευρήματος».

Σύμφωνα με την επικεφαλής των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη, ο νεκρός της Αμφίπολης είναι άνδρας και επιφανής στρατηγός. Τι θα έβρισκαν, όμως οι αρχαιολόγοι στον τάφο του εάν δεν είχαν προλάβει οι τυμβωρύχοι;

Με βάση τους ασύλητους τάφους στη Βεργίνα «μπορούμε να υποθέσουμε –λαμβάνοντας υπόψη και το κοινωνικό status του νεκρού, πως αν υπήρχαν κτερίσματα, θα ήταν στολισμός (ασπίδα, σπαθί κλπ) σκεύη συμποσίου από ασήμι ή χαλκό, στεφάνια και ενδεχομένος πήλινα αγγεία» εξηγεί η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ Χρυσούλα Παλιαδέλη.

Για ποιον λόγο όμως ο νεκρός θα συνοδεύονταν από τόσα πολλά κτερίσματα, τόσα που όπως έλεγε ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου θα πρέπει να είχαν γεμίσει ασφυκτικά τον κιβωτιόσχημο τάφο από το καπάκι του φερέτρου και ως την οροφή του;

«Τα αντικείμενα που συνοδεύουν το νεκρό στην τελευταία του κατοικία πρόκειται στην ουσία για αντικείμενα που χρησιμοποίησε στη διάρκεια της ζωής του, αλλά και δώρα που ως ένα βαθμό αντανακλούν την πίστη στη μεταθανάτια ζωή αλλά και το κοινωνικό status του» επισημαίνει η κ. Παλιαδέλη.

"Κι αν είναι ο Μέγας Αλέξανδρος;"

Τι μύχιες επιθυμίες εκατομμυρίων ανθρώπων, συνοψίζει το ερώτημα αυτό που τίθεται μετά την ανακάλυψη του σκελετού στην Αμφίπολη. Παρά το γεγονός ότι για πολλούς επιστήμονες ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απίθανο, υπάρχουν κι εκείνοι που ελπίζουν ότι ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει στον βασιλιά της Μακεδονίας.

Οι υποστηρικτές της άποψης ότι δεν πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο, τονίζουν ότι... δεν υπάρχει πουθενά μαρτυρία που να λέει ότι μεταφέρθηκαν κάποτε τα οστά του στην Μακεδονία. Επίσης, τονίζουν ότι ο μεγάλος στρατηλάτης δεν ετάφη αλλά αποτεφρώθηκε, όπως και ο φίλος του Ηφαιστίωνας.

Οσοι από την πλευρά τους περιμένουν το «μεγάλο νέο» στέκονται στη μεγαλοπρέπεια του μνημείου. «Ποιο άλλο αφηρωϊσμένο πρόσωπο θα μπορούσε να έχει ταφεί εκεί;», αναρωτιούνται. Δηλαδή ποιος άλλος είχε τέτοια προσωπικότητας που να βρίσκεται μεταξύ θνητών και θεών και να λατρεύεται με τόση μεγαλοπρέπεια, αν όχι ο Μέγας Αλέξανδρος;

Σε ποιον άλλον «θνητό» θα αποδίδονταν «λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής» ή τι σημαίνει η αναφορά στην επίσημη ανακοίνωση ότι «ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα καθώς μόνο έτσι εξηγείται η κατασκευή του μοναδικού αυτού ταφικού ευρήματος;»

Ακόμη και η αρχαιολόγος Χ. Παλιαδέλη απέκλεισε το ενδεχόμενο του Αλέξανδρου, άφησε όμως και κάποια «παράθυρα» για το τι θα μπορούσε να κρύβει ο σκελετός. Βεβαίως, ένας τόσος σημαντικός νεκρός δεν θα είχε πιο... μεγαλοπρεπή ταφή; Δηλαδή, αναρωτιούνται κάποιοι, έπειτα από τη μαγία των Σφιγγών, των Καρυάτιδων και του ψηφιδωτού είναι πολύ «φτωχός» ο τάφος που βρέθηκε ο σκελετός. Εκτός κι αν η σύλησή του ήταν τόσο άγρια που δεν έμεινε τίποτε όρθιο.

Μιλώντας το πρωί στα Παραπολιτικά FM ο υπουργός Πολιτισμού, Κ. Τασούλας, δεν θέλησε να αναζωπυρώσει τα σενάρια που διακινούνται αν και εμφανίζεται επιφυλακτικός. «),τι και να σας πω θα βρω τον μπελά μου. Εγώ νομίζω ότι δεν έχει νόημα να μπλέκουμε σε αυτή τη συζήτηση». είπε ο κ. Τασούλας αφήνοντας και πάλι κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό.


Και συμπλήρωσε πως «κανείς δεν το είχε προβλέψει όλο αυτό. Είναι μοναδικό. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος. Από τον τάφο ως την οροφή είναι εννιά μέτρα. Είναι τεράστιο μνημείο».

Ερωτώμενος για το αν ετάφη ή αποτεφρώθηκε ο υπουργός ξεκαθάρισε μεν πως δεν έχει καθοριστεί ακόμη από την έρευνα στα οστά εάν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα, ωστόσο μίλησε και για οστά τα οποία δεν έχουν υποστεί καύση, σπεύδοντας όμως αμέσως να συμπληρώσει πως αυτό δεν σημαίνει τίποτα.

Ο κ. Τασούλας δηλαδή αποκάλυψε πως οι αρχαιολόγοι έχουν ενδείξεις πως πρόκειται για κανονική ταφή και όχι για ενταφιασμό υπολειμμάτων οστών μετά από καύση.

Η καύση του νεκρού, όπως στην περίπτωση του Μ. Αλεξάνδρου και του Ηφαιστίωνα για παράδειγμα ήταν ο παραδοσιακός τρόπος τιμής ενός ηρωικού νεκρού.

Το γεγονός ότι τα οστά δεν φέρουν τέτοιες ενδείξεις μοιάζει να αποκλείει την ταφή των δύο παραπάνω ή κάποιου άλλου νεκρού που τιμήθηκε με ανάλογο τρόπο.

Εδώ λοιπόν μπαίνει το ερώτημα ποιος θα είχε ταφεί σε τέτοιου είδους μνημείο, αλλά δεν είχε δημιουργηθεί για εκείνον νεκρική πυρά...

«Δεν προκύπτει πως έχει αποτεφρωθεί ο νεκρός, αλλά και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν σημαντικός ο νεκρός».

Ο Καργάκος

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και συγκινημένος, γιατί με αυτή την εμμονή που είχα, με αυτή τη προαίσθηση που είχα, υποστήριζα ότι αν βρεθεί ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν θα είναι στην Αίγυπτο, αλλά θα είναι στη Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Αμφίπολη», δήλωσε ο ιστορικός και συγγραφέας, Σαράντος Καργκάκος, μιλώντας στον RealFm 97,8

Ο κ. Καργκάκος, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, για τον σκελετό που βρέθηκε, τόνισε ότι αρχικά μπερδεύτηκε, διότι δεν ήταν ξεκάθαρο αν ο σκελετός είχε ύψος 1.80 μέτρα ή ο τάφος, διευκρινίζοντας ότι αν ο σκελετός είχε ύψος 1.80 μέτρα, τότε αποκλείεται να ήταν ο Αλέξανδρος. Ωστόσο όπως υπογράμμισε αργότερα κατάλαβε ότι η ανακοίνωση του υπουργείου αναφερόταν στις διαστάσεις του τάφου.

Οπως και να έχει το πράγμα, μόνο η εξέταση του DNA και η σύγκρισή του με ευρήματα στους τάφους της Βεργίνας και αλλού θα μπορέσει να δώσει τη λύση στο μυστήριο. Είτε πρόκειται πάντως για τον Αλέξανδρο είτε για μια εξέχουσα προσωπικότητας η ουσία είναι ότι η Αμφίπολη έχει γίνει το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του πολιτιστικού θησαυρού της χώρας.

Με πληροφορίες απο ΤΑ ΝΕΑ και ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΥΓ. 

Είναι αδιαμφισβήτητο πως όσο περνά ο καιρός, ο τύμβος της Αμφίπολης, ''γεννά'' περισσότερα ερωτήματα παρά δίνει απαντήσεις. 

Ο τάφος ήταν ερμητικά κλειστός, σφραγισμένος και επιχωματωμένος σχεδόν μέχρι την οροφή του, πώς συλήθηκε λοιπόν; 

Και αν τα παραπάνω έγιναν μετά τις υποτιθέμενες συλήσεις, για ποιό λόγο να μπεί κάποιος στην διαδικασία προστασίας του τάφου με ένα κολοσιαίο έργο σφράγισης χωρίς να εναποθέσουν εκ νέου τον νεκρό μέσα στον τάφο με νέα κτερίσματα πριν την επιχωμάτωση του; 

Επίσης όλοι οι σοροί των Μακεδόνων, με εξαίρεση εκείνον του Αλέξανδρου, κατέληγαν στην πυρά, γιατί λοιπόν ο συγκεκριμένος νεκρός δεν αποτεφρώθηκε αλλά ετάφη σε φέρετρο και μάλιστα, κάτω από το δάπεδο; 

Τέλος γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε φωτογραφία των οστών όπως βρέθηκαν;
http://www.logiosermis.net/2014/11/blog-post_205.html#.VGeLYTMcRjo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου