Powered By Blogger

21.11.14

Bloomberg: Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία




Οι πιστωτές της Ελλάδας τεστάρουν την αντοχή της χώρας, ξανά, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg,  σημειώνοντας τον κίνδυνο ότι αν συνεχιστούν οι πιέσεις, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε διάσπαση την Ευρωζώνη, κάτι που «θα ισοδυναμεί με καταστροφή τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τους ίδιους».
Το δημοσίευμα, σε μια περίοδο κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το μέλλον την οικονομίας της χώρας, κάνει λόγο για εντολή της τριμερούς προς την ελληνική κυβέρνηση για περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, που είναι και το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη, μέσω μείωσης των κρατικών δαπανών.
Ως αντάλλαγμα, οι δανειστές, προσφέρουν μια τελευταία «ένεση» χρημάτων, αλλά και τη δημιουργία έκτακτης γραμμής πίστωσης.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να αποδειχθεί «τοξική», μιας και οι προσπάθειες μείωσης του χρέους μέσω περιορισμών στη δημοσιονομική πολιτική, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχουν, ενώ παράλληλα «ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθεί πολιτικά αστάθεια».
Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα έχει μετατρέψει το έλλειμμα του 10,6% του ΑΕΠ σε πλεόνασμα 1,5%, μια διαφορά περίπου 20 δισ. ευρώ ετησίως.
«Αυτό το σπάνιο κατόρθωμα φανερώνει αφοσίωση στον δημοσιονομικό έλεγχο. Αλλά αυτή η δημοσιονομική συρρίκνωση έχει πλήξει την οικονομία. Το ΑΕΠ της χώρας έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ένα πέμπτο και η ανεργία διαμορφώνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25%», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Επιστρέφοντας στον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας, το δημοσίευμα εκτιμά πως σε περίπτωση ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ενδέχεται να κινδυνεύσει όλο το «οικοδόμημα» της Ευρωζώνη. «Ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να είναι πρόθυμος να υποχρεώσει σε μονομερείς ζημιές τους πιστωτές», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όπως τονίζεται, τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε Πορτογαλία και Ισπανία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, και ο φόβος ενός κύματος χρεοκοπιών στις αγορές, μπορεί να οδηγήσει όλη την Ευρώπη ξανά σε κρίση.
Το δημοσίευμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αργά ή γρήγορα, τα χρέη της Ελλάδας θα απομειωθούν, και αυτό είναι ευρέως κατανοητό. Η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα μεθοδικά και με ελάχιστες παράπλευρες απώλειες, ενώ αντίθετα, το ενδεχόμενο μια άτακτης χρεοκοπίας θα προκαλούσε τεράστιο κόστος.
«Οι επίσημοι πιστωτές, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι πιστωτές της κυβέρνησης και πρέπει να δείξουν τον δρόμο. Όσο πιο σύντομα αναγνωρίσουν την ανάγκη για ανακούφιση, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες αποφυγής μιας μεγαλύτερης καταστροφής», καταλήγει το Bloomberg.
Πηγή: Η Καθημερινή, 21/11/14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου