21.12.14

Στα ίχνη του κραταιού Ελληνισμού (4)

Αρχαία Λυκία - Ιωνία Μικράς Ασίας
Εξαιρετική σειρά- ντοκιμαντέρ για την πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων.
Τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί η σειρά, που γυρίστηκε με ξένα και ελληνικά συνεργεία. Έγιναν πολλαπλά ταξίδια σε τόπους απρόσιτους και με δύσκολες συνθήκες εργασίας, γιατί οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια στη σκηνοθέτιδα.

Κινηματογραφήθηκαν αρχαίες μισοβυθισμένες πολιτείες, αρχαία λουτρά, βυζαντινές εκκλησίες πάνω στην άμμο, μαντεία, εγκαταλελειμμένοι οικισμοί, απρόσιτα χωριά στην ενδοχώρα, κάποτε σε ύψος πάνω από 2.000 μέτρα. Βουνά που ο πλούτος των μοναστηριών έχει συγκριθεί με τον Άθω.

Εκτός από τις επιτόπιες λήψεις σε είκοσι πόλεις της Λυκίας, έγιναν κινηματογραφήσεις στη Ρόδο, στο Καστελόριζο και στην Καβάλα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Παρίσι και στο Βρετανικό Μουσείο. Για την ιστορία και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Λυκίας, μιλούν κορυφαίοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Στη σειρά συμμετέχει και ο μικρασιάτης Γιάννης Καψής. Οι μεταφράσεις των αρχαίων συγγραφέων έγιναν ειδικά για τη σειρά από τον συγγραφέα Γιώργο Χειμωνά, που κρατά και το ρόλο του αφηγητή.

Η σκηνοθέτης αφιερώνει τη σειρά στη μνήμη του μικρασιάτη πατέρα της και στα 2.500.000 των προσφύγων από τη Μικρά Ασία.

Η σειρά έχει κάνει εντυπωσιακή πορεία στο εξωτερικό:

Για πρώτη φορά ελληνική παραγωγή έλαβε μέρος στο FIPA '89, Διεθνές Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Προγραμμάτων, που διοργανώνεται στις Κάννες, πλάι σε κορυφαίους σκηνοθέτες όπως ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, ο Ερίκ Ρομέρ, ο Βέρνερ Χέρτσοκ κτλ. Επεισόδια της σειράς προβλήθηκαν, επίσης, στο Λούβρο και στην Γαλλική Ακαδημία. Πηγή: 
krasodad.blogspot.com
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/Asiaminorhistory.jpg
****************************

1.Λυκία - Βικιπαίδεια

2. Πάταρα - Βικιπαίδεια

3.Πίναρα - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου