Powered By Blogger

24.1.15

Καλή Νέα Αρχή με την Δεύτερη Περίοδο του "Στοχασμός-Πολιτική"




Θα ήθελα να αρχίσω αντί πρόλογου με ένα ποίημα του Αλεξανδρινού μας στοχαστή  K.Π. Kαβάφη, με τίτλο:
 "Από την σχολήν του περιωνύμου φιλοσόφου" το οποίο καταγράφει όλα όσα θα ήθελα να περιγράψω για αυτή την προαναγγελθείσα απόφαση:
"Έμεινε μαθητής του Aμμωνίου Σακκά δυο χρόνια·
αλλά βαρέθηκε και την φιλοσοφία και τον Σακκά.

Κατόπι μπήκε στα πολιτικά. Μα τα παραίτησεν. Ήταν ο Έπαρχος μωρός·
κ’ οι πέριξ του ξόανα επίσημα και σοβαροφανή·
τρισβάρβαρα τα ελληνικά των, οι άθλιοι."

και καταλήγει ο ποιητής:
"Έπειτα — ίσως εκ νέου στον Σακκά να πήγαινε.
Κι αν εν τω μεταξύ απέθνησκεν ο γέρος,

πήγαινε σ’ άλλου φιλοσόφου ή σοφιστού· πάντοτε βρίσκεται κατάλληλος κανείς.
Ή τέλος, δυνατόν και στα πολιτικά να επέστρεφεν
—αξιεπαίνως ενθυμούμενος τες οικογενειακές του παραδόσεις,
το χρέος προς την πατρίδα, κι άλλα ηχηρά παρόμοια."
Θα αναρωτηθείς τίμιε αναγνώστη μου τι σχέση έχουν όλα αυτά με μία απόφαση  να ρίξεις τίτλους τέλους σε ένα ιστολόγιο που μετράει σχεδόν έξι χρόνια έντονης αρθρογραφίας αγώνων με το πολιτικό κατεστημένο το οποίο συνεχώς άλλαζε και θα έπρεπε την κάθε φορά να το πολεμάς με την νέα τους μορφή ως ανεμόμυλου, βρωμερού γυμνοσάλιαγκα, επιρρεπή σαλαμάνδρα, αμετροεπή εγκάθετο , φιλοχρήματο δωσίλογο, επικίνδυνο και τελικά μία ολόκληρη συμμορία προδοτών από αδίστακτους  νεό- Νενέκους και ευμετάβλητους νεό-Τσολάκογλους...

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να κάνουμε κάποιες παραδοχές και να ξεπεράσουμε κάποιους μύθους ούτως ώστε να προσγειώσουμε τα πράγματα σε γήινες συνθήκες.

Ήρθε λοιπόν η ώρα της αυτοκριτικής, της δημόσιας συγγνώμης και του επαναπροσδιορισμού της αυριανής ημέρας. Αλλά πρώτα προέχει το σκεπτικό της ύπαρξης του παρόντος ιστολογίου.

Το παρόν ιστολόγιο άρχισε ως αναγκαιότητα ατομικής έκφρασης μίας νέας αλλά με πολλές φιλοδοξίες ελεύθερης πολιτικής φωνής η οποία θα έδινε ένα διαφορετικό τόνο -μη επαγγελματία δημοσιογράφου- σε αυτό που έλλειπε τότε και δυστυχώς παραμένει ως ανάγκη και σήμερα του φιλοσοφικού στοχασμού, της ελεύθερης πατριωτικής σκέψης με  γνώμονα και μέτρο τις βιοτικές ανάγκες και  μέτρο ως  κέντρο τον άνθρωπο σε μία κοινωνία ευημερίας, αξιοκρατίας, υλικής και ψυχικής επάρκειας αποδεσμευμένης από το κυνήγι της καθημερινής επιβίωσης και του φόβου της κοινωνικής αποξένωσης και εγκατάλειψης.

Ο χώρος αυτός το 2008 ήταν σχετικά "παρθένος" χωρίς τους επαγγελματίες δημοσιογράφους και τα εκδοτικά συμφέροντα να επενδύουν σε αυτόν. Σιγά - σιγά όμως οι ελεύθερες φωνές πλήθαιναν και άρχισε η δημοτικότητα  κάποιων από εμάς να ανεβαίνει, τότε άρχισαν να ενοχλούνται οι εξουσιαστές και να απειλούν με μέτρα φίμωσης και φόβου αντιποίνων με αγωγές και δίκες. Η κόντρα είχε φθάσει στο απροχώρητο και αφού είδαν ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν μπορεί να τρωθεί με εισαγγελείς και εξώδικα έβαλαν το προβοκατόρικο τέχνασμα σε εφαρμογή. Επιδότησαν επαγγελματίες του είδους και άνοιγαν σωρηδόν, σαν μανιτάρια,  ιστολόγια και μάλιστα πολλά από αυτά χρηματοδοτούνταν και με κρατική διαφήμιση. Μικρής σχετικά αναγνωσιμότητας ιστολόγια είχαν γεμίσει με διαφημιστικά  banner και πληροφορίες ή ειδήσεις που κατέβαζαν το σχετικό μέσο επίπεδο εκτός του γραπτού λόγου με συκοφαντίες και αναλήθειες με απώτερο σκοπό να πλήξουν συλλήβδην όλα τα ιστολόγια ως μη έγκυρα αλλά κινούμενα στα όρια της νομιμότητας και του υποκόσμου.

Αρκετοί αξιόλογοι συνάδελφοι -ΜΗ επαγγελματίες- θορυβήθηκαν και εγκατέλειψαν πολύ νωρίς με αποτέλεσμα όλη η πλέμπα να ελέγχεται από τα εκδοτικά συμφέροντα και να οδηγούν τα εναπομείναντα ιστολόγια στην αφάνεια. Στη συνέχεια ήρθαν τα επαγγελματικά sites και portals με αποτέλεσμα η απήχηση των ελεύθερων ιστολογίων σιγά-σιγά να φθίνει.

Η συντακτική ομάδα μας παρέμεινε αλώβητη από τις σειρήνες της χρηματοδότησης μέσω διαφημίσεων ακόμη και από αυτές που μας πρότεινε η ίδια η google. Ο εθελοντικός και άμισθος χαρακτήρας μας πολλούς ενόχλησε και ευτυχώς για εμάς παρά τις πιέσεις με εξώδικα και άλλες πιέσεις σταθήκαμε όρθιοι και τους ευχαριστώ που δεν ενέδωσαν.

Από τη πρώτη ημέρα που ταξίδεψε το παρόν ιστολόγιο ο υπογράφων διαχειριστής ήταν επώνυμος και υπόγραφε επώνυμα αναλαμβάνοντας την  ψευδωνυμία (και όχι την ανωνυμία όπως κακώς διατυπώνεται) των υπολοίπων συντακτών μέχρι τέλους. Η εγκυρότητά μας και τα καυστικά άρθρα και σχόλια ενοχλούσαν αλλά είχαν μέσα την αδιαμφισβήτητη αλήθεια και αξιοπιστία.

Η εξαετής αυτή διαδρομή μας πείσμωσε και είχαμε βάλει ένα στόχο να γκρεμίσουμε αυτό το φαύλο σύστημα και νομίσαμε ότι το πετύχαμε με τον πρόωρη προκήρυξη των εκλογών και την δημοφιλία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ να συγκυβερνήσουν. Δεν περιμένουμε πολλά ίσως τα ελάχιστα αλλά "ες αύριο τα σπουδαία", χωρίς βέβαια τα μηνύματα να είναι ενθαρρυντικά και ελπίζουμε να διαψευστούμε. 

Δυστυχώς, για να επανέλθουμε στη πολιτική, ο πήχης ήταν πολύ υψηλός με αποτέλεσμα το άλμα να ακυρωθεί και να ξαναβρεθούμε σήμερα, μετά από έναν "φαύλο κύκλο" και πάλι στην αρχή του 2008.
Ήταν τότε που μία φυλλορροούσα κυβέρνηση Καραμανλή θα παρέδιδε τη σκυτάλη στο ΓΑΠ και στην συνέχεια τα γνωστά με την εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας και τα μνημόνια τα οποία και θα κριθούν όλα αυτά στις αυριανές εκλογές. Σήμερα ας ελπίσουμε να ευοδωθούν τα προεκλογικά των αντιμνημονιακών κομμάτων και να μην αναγκασθούμε και πάλι να επανέλθουμε δριμύτερου.

Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε στις σχετικές αναρτήσεις και ούτε να υπενθυμίσουμε τους σχετικούς συνδέσμους (links) μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα σχετικά ευρετήρια βάζοντας τις λέξεις "κλειδιά" και τις ημερομηνίες για την σχετική επιβεβαίωση, στο αριστερό τμήμα του ιστολογίου.

Σήμερα λοιπόν μετά από τα λάθη μας (Υποστήριξη ΓΑΠ, στήριξη Σαμαρά αντί Ντόρας κλπ) εμείς πολεμήσαμε όλους αυτούς που υπέγραψαν μνημόνια και στηρίξαμε ανοικτά ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δώσαμε και σχετικά και ένα μικρό βήμα στην Χ.Α. (γιατί θεωρήσαμε ότι πίσω από τους φασίστε υπάρχουν και 500 χιλ Έλληνες που ήθελαν να τιμωρήσουν και όχι να υιοθετήσουν κανένα είδους ναζισμό κλπ)  περιμένουμε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει αύριο το βράδυ και να αναλάβει το κόστος της επιλογής του (Ελπίδα ή φόβο).

Θα αναρωτηθείς και πάλι τίμιε αναγνώστη μας που το πάμε ή ακόμη εάν κουραστήκαμε ή εάν κλπ

Η αλήθεια είναι ότι αποφασίσαμε όλη η Συντακτική Ομάδα να παραιτηθούν εκτός του διαχειριστή και γράφοντα ο οποίος θα συνεχίσει ένα προσωπικό ιστολόγιο χωρίς πολλές αναδημοσιεύσεις κλπ

Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα να γίνουν από εμάς, εκτός του να είμαστε σε εγρήγορση να κυνηγάμε την επικαιρότητα και να παρεμβαίνουμε άμεσα για να διατηρούμε εγκυρότατα και άμεση πληροφόρηση.

Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι λίγο πολύ γνωστά, όπως και η ικανοποίηση ότι και εμείς προσφέραμε κάτι με τις δικές μας δυνάμεις στο μέτρο που μας αναλογούσε, χωρίς δεσμεύσεις, υποχρεώσεις και οικονομικές εξαρτήσεις. Πιστοί στρατιώτες επιστρέψαμε από έναν πόλεμο και συνεχίζουμε την καθημερινότητα μας, με την υποχρέωση όταν και όποτε απαιτηθεί να πάρουμε και πάλι τις θέσεις μας για νέους αγώνες πολύ πιο δυναμικούς αυτή τη φορά.
Τέλος η σημερινή απόφαση ήταν να μην μπούμε σε μία διαδικασία επευφημιών για τα αναμενόμενα εκλογικά αποτελέσματα και ούτε θέλουμε μερίδιο για να θριαμβολογήσουμε.

Αυτό που επιθυμούμε είναι να ζητήσουμε όλοι μαζί συγγνώμη για τα τυχόν λάθη μας, όσα δεν διορθώσαμε με σχετική αναφορά (UpDates) και να το κάνουμε τώρα όποιος μας το ζητήσει με την διαβεβαίωση πρός όλους  ότι δεν έχουμε προσωπικά με κανέναν αλλά με τις πολιτικές τους.

Η προσωπική αυτή απόφαση να παραμείνω μόνος μου είναι μετά από παραινέσεις πολύ καλών φίλων μου οι οποίοι εκτός από e-mails και τηλέφωνα με παρακάλεσαν και προσωπικά να παραμείνει ενεργό και να μην διαγραφεί.

Σας υπόσχομαι προσωπικά ότι όλα τα θέματα θα είναι ενυπόγραφα και δεν θα υπάρξει άλλος διαχειριστής ή συντάκτης χωρίς ονοματεπώνυμο.


Καλή Νέα Αρχή με την Δεύτερη Περίοδο του "Στοχασμός-Πολιτική"
Νάσος 
http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου