Powered By Blogger

18.1.15

Ποιους traders «έκαψε» η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας


Ποιους traders «έκαψε» η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Αρχισαν τα «λουκέτα»Μεγάλες χασούρες και λουκέτα στον απόηχο της απόφασης της SNB να τερματίσει τη στρατηγική της. Ποια είναι τα πρώτα λουκέτα. Στο γεν στρέφονται πολλοί επενδυτές.

Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SΝΒ) να καταργήσει τον στόχο ελάχιστης ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ παγίδευσε τους traders συναλλάγματος ανά τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη, μέχρι το Λονδίνο και τη Νέα Ζηλανδία.
Η FXCM με έδρα στη Νέα Υόρκη, από τους μεγαλύτερους broker συναλλάγματος, δήλωσε ότι μπορεί πλέον να μην ικανοποιεί τους κανόνες κεφαλαιακών απαιτήσεων, καθώς οι πελάτες της υπέστησαν βαριές ζημίες στις θέσεις που είχαν σε ελβετικό φράγκο.
Στη Βρετανία, η Alpari, σχετικά μικρός broker συναλλάγματος λιανικής, δήλωσε ότι κατέθεσε αίτηση χρεοκοπίας μετά το άλμα του φράγκου. Οι περισσότεροι πελάτες της υπέστησαν ζημίες που υπερβαίνουν το ενεργητικό των λογαριασμών τους. «Εάν ένας πελάτης δεν μπορεί να καλύψει τις ζημίες του, τότε το πρόβλημα περνά σε εμάς», δήλωσε εκπρόσωπός της.
Η Swissquote, διαδικτυακός broker, είπε την Παρασκευή ότι ενεργοποιεί προβλέψεις ύψους 25 εκατ. ελβετικών φράγκων (24,6 εκατ. ευρώ), καθώς η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας «έφερε τους πελάτες σε αρνητική θέση». Παρ' όλα αυτά, τόνισε ότι ακόμη και με αυτές τις προμήθειες, ο λόγος κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 διαμορφώνεται περίπου στο 17%.
Η Excel Markets, με έδρα στη Νέα Ζηλανδία, αποκάλυψε ότι υπέστη συνολικές ζημίες στο ...
λειτουργικό της κεφάλαιο μετά την ανακοίνωση της SΝΒ και δεν θα μπορέσει να ανακτήσει τις δραστηριότητές της. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της IG Group, η οποία προειδοποίησε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ζημίες 30 εκατ. στερλινών ως αποτέλεσμα των έντονων διακυμάνσεων στην αγορά συναλλάγματος. Η London Capital Group, που χειρίζεται επενδύσεις στα spread, δήλωσε ότι ο αντίκτυπος των διακυμάνσεων στην αγορά συναλλάγματος στον ισολογισμό της «δεν θα ξεπεράσει το 1,7 εκατ. στερλίνες», ποσό που χαρακτήρισε όχι σημαντικό.
Η SΝΒ εντυπωσίασε τις αγορές την Πέμπτη προχωρώντας σε μία από τις πιο δραματικές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος των τελευταίων δεκαετιών, καθώς εγκατέλειψε τον στόχο ελάχιστης ισοτιμίας που είχε θέσει το 2011, με αποτέλεσμα να καταγραφεί άλμα έως και 39% στο φράγκο έναντι του ευρώ.
Το πρωί της Παρασκευής σημείωνε κέρδη 1,3% έναντι του ευρώ στο 1,02048.
Η FXCM, η οποία είναι εισηγμένη στην αγορά της Νέας Υόρκης, δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι υπάρχουν αρνητικές θέσεις πελατών ύψους 225 εκατ. ευρώ που οφείλονται στην εταιρεία, οι οποίες δημιουργήθηκαν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της SΝΒ.
«Συζητούμε ενεργά εναλλακτικές για να επιστρέψουν τα κεφάλαιά μας στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από αυτά τα γεγονότα και συζητούμε το θέμα με τις ρυθμιστικές αρχές» αναφέρει η FXCM στη σχετική ανακοίνωση.
Η μετοχή της υποχωρούσε 15% την Πέμπτη και 50% στην ηλεκτρονική συνεδρίαση της Παρασκευής. Η εταιρεία, η οποία παρέχει online trading τόσο για λιανικούς όσο και για θεσμικούς επενδυτές, είχε κεφαλαιοποίηση 714 εκατ. δολ. στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης.
Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας ταρακούνησε τις αγορές συναλλάγματος διεθνώς. Ο Takako Masai, επικεφαλής έρευνας στη Shinsei Bank δήλωσε πως αν και η έκθεση των πελατών στο ελβετικό φράγκο είναι μικρή καθώς δεν υπήρξε αστάθεια στην ισοτιμία με το γεν, υπάρχουν ανησυχίες για ενδεχόμενες «παρενέργειες» από την απομάκρυνση του στόχου ελάχιστης ισοτιμίας για το φράγκο.
«Εάν το ελβετικό φράγκο δεν αποτελεί πλέον επιλογή ως τοποθέτηση ασφαλείας, τότε φαντάζομαι πως το γεν θα γίνει πιο δημοφιλές», αναφέρει. «Εάν η αγορά κινηθεί κατά αυτό τον τρόπο, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για επιστροφή του νομίσματος στο επίπεδο των 110 γεν». Το ιαπωνικό νόμισμα τελούσε υπό διαπραγμάτευση στα 116 γεν έναντι του δολαρίου το πρωί της Παρασκευής.
Η Excel Markets της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε: «Η πλειονότητα των πελατών που είχαν θέσεις σε φράγκο ήταν στην πλευρά των ηττημένων και οι ζημίες που υπέστησαν είναι πολύ μεγαλύτερες από το υπόλοιπο του λογαριασμού τους. Όταν ένας πελάτης δεν μπορεί να καλύψει τις ζημίες του, τότε αυτές περνούν σε εμάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου