Powered By Blogger

4.2.15

Παρίσι: Ολάντ -Χρειάζεται διάλογος για να υπάρξει λύση- Τσίπρας: Βρήκαμε ευήκοα ώτα στις προτάσεις μας

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση τους στο Παρίσι - Μαραθώνιος επαφών του έλληνα Πρωθυπουργού

Μαραθώνιος επαφών του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα
Μετά την συνάντηση του με τον Μάρτιν Σουλτς στις Βρυξέλλες ακολούθησε η συνάντηση του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.
«Η λιτότητα δεν είναι δυνατόν από μόνη της να είναι λύση. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους ευρωπαϊκούς κανόνες, στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που εχουμε αναλάβει σε σχέση με το χρέος» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε «οφείλουμε να λάβουμε υπόψη όλα αυτά για να καθορίσουμε την μέθοδο».
«Η Ελλάδα μας θυμίζει ότι είναι δεσμευμένη και θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Θέλει να δώσει συνοχή στην ευρωζώνη» επεσήμανε γι' αυτό «πρέπει να υπάρξει διάλογος με τους εταίρους. Και αυτός ο διάλογος να γίνεται με γαλήνη και διαφάνεια». 
«Σκοπός μας να βρεθεί συμφωνία. Να καθοριστεί ένα συμβατικό πλαίσιο. Η Γαλλία είναι δεσμευμένη σε αυτό» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.
«Μεταξύ Ελλάδας –Γαλλίας υπάρχουν όχι μόνο υποχρεώσεις αλλά και σχέσεις εμπιστοσύνης. Θα στηρίξουμε την Ελλάδα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις. Θα τους βοηθήσουμε στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Θα ζητήσουμε από τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα» πρόσθεσε.
«Θα χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες του προγράμματος Γιούνκερ για το περιβάλλον, το κλίμα καθώς και σε άλλους τομείς όπου υπάρχει κοινή προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες. Χρειαζόμαστε περισσότερες συνεργασίες στον Πολιτισμό. Γαλλια και Ελλάδα πιστεύουν ότι ο πολιτισμός βοηθά στην ευημερία» κατέληξε.
«Βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη όπου ο οικονομικός παραλογισμός έχει επιβληθεί. Στο κρίσιμο αυτό σταυροδρόμι οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» τόνισε από την πλευρά του ο ελληνας πρωθυπουργός.
«Η σταθερότητα προϋποθέτει αλλαγή πολιτικής, στροφή προς την ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε νέα συμφωνία για την Ευρώπη, νέα συμφωνία για την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Χρειαζόμαστε τη Γαλλία μπροστά ως εγγυητή της Ευρώπης πρωταγωνίστρια στην αλλαγή», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.
« Στις 25 Ιανουαρίου πήραμε καθαρή εντολή για επιστροφή στην ανάπτυξη. Στόχος μας είναι μια νέα συμφωνία. Εχουμε σχέδιο το οποίο διαβουλευόμαστε με τους εταίρους. Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε» τόνισε.
«Στην ΕΕ είμαστε όλοι συγκάτοικοι. Τα κράτη μέλη πρέπει να είναι ισότιμα» ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Καταθέσαμε μια πρόταση ρεαλιστική που μπορεί να οδηγήσει σε μια συμφωνία που θα δώσει ανάσα στην Ελλάδα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, στις αλλαγές. Θα μας δώσει ανάσα για να κάνουμε το κράτος αξιόπιστο και να επαναφέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο ελληνικός λαός υπέφερε αλλά κάποιοι δεν πλήρωσαν το μερτικό τους. Πρέπει να τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος» δήλωσε.
«Καταθέσαμε επίσης προτάσεις ρεαλιστικές και για το χρέος που πρέπει να γίνει βιώσιμο για να φύγουμε από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Και έχουμε βρει ευήκοα ώτα σε αυτές τις προτάσεις».
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου