Powered By Blogger

25.2.15

Ας επικεντρωθούμε στην ουσία



Ας επικεντρωθούμε στην ουσία

Μετά από συνειδητή σιωπή και αναμονή, πάμε πάλι συνοπτικά:


1. Δεν ξέρω αν παίζουμε με τις λέξεις, αν το κρέας βαφτίζεται ψάρι, αν το νέο πρόγραμμα λέγεται "γέφυρα", "μνημόνιο", "φραπελιά" ή όπως αλλιώς θέλει να το πει κανείς, το ζητούμενο δεν είναι η ονομασία αλλά το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Ελλάδος. Ας επικεντρωθούμε στην ουσία λοιπόν.

2. Ως συνολικό κείμενο συμφωνίας θέλει μεγάλη προσοχή, αφού είναι προφανές ότι δίνει περιθώρια ευέλικτης ερμηνείας από τα αντισυμβαλλόμενα μέρη. Αυτό συνέβη προφανώς για λόγους πολιτικού συμβιβασμού, με σκοπό την εσωτερική κατανάλωση αυτής της συμφωνίας εντός διαφορετικών πολιτκών ακροατηρίων (και ειδικά σε αυτά της Γερμανίας και της Ελλάδος).

3. Η συμφωνία είναι πρωτίστως πολιτική, αφού δεν είναι εξαντλητική και ουσιαστικά είναι μια καταγραφή προτάσεων και κατευθυντήριων γραμμών. Χαρακτηρίζεται από "ισορροπία" όρων, αφού για παράδειγμα αναφέρει μεν "όχι μονομερείς ενέργειες" αλλά "τέτοιες που να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό" δε, όπως επίσης "πρωτογενή πλεονάσματα" μεν αλλά "προσαρμοσμένα στην πραγματική οικονομία" δε. Παράθυρα, πολλά παράθυρα. Ειδικά αυτό το τελευταίο με τα πλεονάσματα ίσως αποδειχθεί το κλειδί για να πάψει να στραγγίζεται η ελληνική κοινωνία με διαρκή μέτρα λιτότητας.

4. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας πρότεινε η ίδια και δεν αναγκάστηκε να αποδεχτεί μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις ήδη έτοιμες από την τρόικα. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόταση έγινε αυτολεξεί αποδεχτή χωρίς την οποιαδήποτε παραμικρή διόρθωση.

5. Όσες φορές κι αν διάβασα τη συμφωνία τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά, παρατηρώ ότι η λιτότητα πάει περίπατο (μειώσεις συντάξεων, περικοπές σε μισθούς, απολύσεις κλπ, περαιτέρω φόροι κλπ), αντιθέτως αφήνει πολλά περιθώρια στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το μεγαλύτερο μέρος από το πρόγραμμα της ΔΕΘ.

6. Καμμία απολύτως σχέση και σύγκριση αυτής της συμφωνίας με το περίφημο e-mail Χαρδούβελη. Η μέρα με τη νύχτα κυριολεκτικά, η απλή ανάγνωση και μόνο μεταξύ τους δείχνει ότι τούτη η συμφωνία έχει εμφανώς αναπτυξιακό χαρακτήρα εν αντιθέσει με τα επιπλέον ασφυκτικά μέτρα που θα είχε ήδη λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση αν βρισκόταν σήμερα στην εξουσία.

7. Ανέκδοτο της χρονιάς η επίκληση από ΝΔ ΠΑΣΟΚ ότι "εμείς βγάζαμε τη χώρα από το μνημόνιο". Σε 53,5 χρόνια και με πολίτες σκελετοποιημένους, ίσως ναι.

8. Η μπάλα όντως περνάει στη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης και είναι στο χέρι της να κάνει τη διαφορά. Η ανθρωπιστική κρίση ως όρος ενσωματώθηκε για πρώτη φορά σε γραπτή συμφωνία με την ΕΕ και επομένως ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα για την ανόρθωση των πολιτών. Τα κόκκινα δάνεια, οι δόσεις για οφειλές προς το Δημόσιο, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, η απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, είναι μέτρα που θα ανακουφίσουν μεγάλη μερίδα των Ελλήνων και τα οποία με την προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα περνούσανε εις τον αιώνα τον άπαντα.

9. Όταν γίνεται διαπραγμάτευση με στόχο τον αμοιβαίο συμβιβασμό δεν μπορείς να τα απαιτείς ΟΛΑ. Σαφώς και θα κάνεις ορισμένες υποχωρήσεις, το ζητούμενο είναι να παραμένει άθικτος ο πυρήνας τής πολιτικής που θέλεις να εφαρμόσεις. Και αποφυγή ρήξεων και αποκατάσταση του χρηματοπιστωτιικού συστήματος ταυτόχρονα και σε τόσο ασφυκτικά χρονικά πλαίσια δεν μπορεί να γίνει. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δούμε στην πράξη πρώτα τα αποτελέσματα και μετά να κρίνουμε.

10. Οι εμπαθείς με τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν έτοιμη την απάντηση για κάθε περίπτωση αναλόγως. Αν ερχόταν η ρήξη θα μιλούσανε για καταστροφή, για βράχια κλπ, τώρα που ήρθε ο συμβιβασμός μιλάνε για κωλοτούμπες και τα τοιαύτα. Επικαλούνται μάλιστα στέλεχη του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι χθες γελοιοποιούσαν, πχ Γλέζος, Λαπαβίτσας κλπ. Λογικό, μιας και αφού δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση, πρέπει να εφευρεθεί μία, έστω και από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

11. Σχετικά με τις φωνές κριτικής εντός ΣΥΡΙΖΑ, ας το πάρουν όλοι χαμπάρι ότι αυτή είναι η άγρια ομορφιά ενός χώρου πολυσυλλεκτικού, ετερόκλητου και πολύχρωμου. Ξέρω, είχατε συνηθίσει με κοινοβουλευτικές ομάδες προβάτων, που τη μια διαγράφονταν γιατί ψήφιζαν υπέρ και την επόμενη διαγράφονταν γιατί ψήφιζαν κατά αυτής της ίδιας ρύθμισης. Καλοδεχούμενη η κριτική στάση, έστω και με υπερβολές (πχ θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ). Καιρός να δούμε κι ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας κομμάτων, πέραν από το μαντρί που είχαμε φάει στη μάπα όλα αυτά τα χρόνια.

12. Πεδίον δόξης λαμπρό για να βάλει το μαχαίρι βαθιά η κυβέρνηση με άμεσα αποτελέσματα σε τομείς όχι μόνο δημοσιονομικούς: Αναθεώρηση του καθεστώτος λειτουργίας των ΜΜΕ, σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο, λογιστικός έλεγχος του χρέους, τομές στην πολύπαθη ελληνική Δικαιοσύνη, ξερίζωμα της μπόχας στον ελληνικό αθλητισμό με μέτρα που πρέπει να ληφθούν ΑΜΕΣΑ.

13. Είναι προφανές ότι το μεγάλο παιχνίδι θα παιχτεί μετά τα τέλη Απριλίου, όπου η χώρα θα επιδίωξει ένα εντελώς νέο συμβόλαιο με την ΕΕ. Εκεί υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία να τεθούν επί τάπητος τα κομβικά ζητήματα μια και καλή: δημόσιο χρεός, ανάπτυξη, πρόσβαση εκ νέου στις αγορές, νέοι τρόποι χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Αν η σημερινή συμφωνία ήταν ο προκριματικός αγώνας, τον Απρίλιο είναι ο τελικός με κούπα την οριστική αλλαγή προς μια νέα κατεύθυνση.

14. Ούτε μήνα δεν έκλεισε αυτή η κυβέρνηση και ΟΛΟΙ θέλουν να γίνουν ΟΛΑ και ΤΩΡΑ. Η λογική του γλειφιτζουριού, θέλω κι εγώ μπαμπά, δεν μπορεί να λειτουργήσει ειδικά σε μια χώρα αποσαθρωμένη. Αφότου αποφεύχθηκε η "καταστροφή" ανοίγει ο δρόμος για να δούμε αν όντως αυτή η κυβέρνηση θα κάνει τη διαφορά.

15. Ο δρόμος είναι πια ανοιχτός και οι πολίτες περιμένουν να ανακουφιστούν ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ μετά από πολλά μαύρα χρόνια. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα. Όχι βιαστικές κρίσεις, όχι υπερβολές, ψυχραιμία και πάνω από όλα ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

ΠΗΓΗ:Πάνος Μουχτερός για Τα Κακώς Κείμενα
http://www.ramnousia.com/2015/02/as-epikentrothoume-stin-ousia.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου