21.2.15

Κρούγκμαν: «Δελφικό διάβημα» η απόφαση του Eurogroup - Σόιμπλε:_«Οι_Έλληνες θα δυσκολευτούν να εξηγήσουν τη συμφωνία στους_ψηφοφόρους τους» - Τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα


Ως Δελφικό χρησμό χαρακτηρίζει ο Πολ Κρούγκμαν τη συμφωνία του χθεσινού Eurogroup
και υποστηρίζει ότι η συμφωνία είναι ήττα για την Ελλάδα...
μόνο εάν οι Έλληνες την αντιμετωπίσουν ως τέτοια!

«Εντάξει, έχουμε μια συμφωνία εκ νέου την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία όμως ... τι;» γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος στη στήλη του στους New York Times. “Έχουμε τέσσερις μήνες χρηματοδότησης, και επιπλέον κάτι που μοιάζει με μια συμφωνία ώστε να μην τηρηθούν από την Ελλάδα, για την ώρα, οι δημοσιονομικοί στόχοι, στο πλαίσιο της αποτροπής της επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης. Το θέμα είναι ποιες είναι ποιες «αλυσίδες» συνοδεύουν τη συμφωνία» συμπληρώνει.

«Η Ελλάδα» προσθέτει «έδωσε φαινομενικά πολύ έδαφος στις λεκτικές διατυπώσεις: Η δέσμευση σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή, σύμφωνα με το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 είναι πίσω, όπου η Γερμανία πιθανώς να εγείρει αξιώσεις να μείνει με το 4,5% του στόχου για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Αλλά προφανώς Ελλάδα ισχυρίζεται ότι η συμφωνία προσφέρει νέα ευελιξία, πράγμα που σημαίνει ότι θα υποστηρίξει ότι δεν έχει συμφωνήσει με κάτι τέτοιο».

«Έτσι, είμαστε σε μια περίεργη θέση: αυτό μοιάζει με μια ήττα για την Ελλάδα, αλλά από τη στιγμή που τίποτα ουσιαστικό δεν επιλύθηκε, αυτό είναι μόνο μια ήττα, αν οι Έλληνες δέχονται ως τέτοια» επισημαίνει ο Κρούγκμαν και συμπληρώνει «πράγμα που σημαίνει ότι τίποτα δεν έχει σαφώς επιλυθεί. Και αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα καλό αποτέλεσμα – και θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να συντονίσει τις ενέργειές της».

Στη συνέχεια ο Πολ Κρούγκμαν γράφει ότι...
ανακάλεσε στο μυαλό του ένα παλιό ανέκδοτο το οποίο λειτουργεί για την περίπτωση της Ελλάδας, Τι θα επιλέγατε από μία προσφορά ενός νονού και μιας ομάδας υπουργών οικονομικών και απαντά: εκείνη την προσφορά που είναι λιγότερο κατανοητή.

***
Σόιμπλε: «Οι Έλληνες θα δυσκολευτούν να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους τους»


Μέχρι την Τρίτη το Eurogroup θα έχει την γνωμοδότηση των τριών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επισήμανε ότι, αν το πρόγραμμα δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, δεν θα γίνουν και οι καταβολές των προβλεπόμενων κεφαλαίων.

"Φθάσαμε στην σωστή απόφαση. Το Eurogroup έχει τώρα την σαφήνεια που ζητούσε", δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και τόνισε ότι το σημαντικότερο σημείο της συμφωνίας είναι το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις σχετίζονται σαφώς με το πρόγραμμα και ότι η τετράμηνη παράταση θα συμφωνηθεί, μόνο εφόσον πληρούνται οι όροι. Επιπλέον, η Αθήνα δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.
Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ακόμη ότι οι εταίροι δεν επιθυμούσαν να κάνουν την κατάσταση πιο δύσκολη από ό,τι ήδη ήταν για την Αθήνα και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν θα είναι εύκολο για την ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει την αποψινή απόφαση στους ψηφοφόρους της. "Έίχα προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του", πρόσθεσε και ανέφερε ότι "για κάθε νέα κυβέρνηση υπάρχει το ραντεβού με την πραγματικότητα". Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση που έλαβαν οι υπόλοιπες χώρες στο Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ο έλληνας ομόλογός του ήταν απομονωμένος.
 To Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου