Powered By Blogger

13.4.15

Βερμπαλισμός ή κυβίστηση Βαρουφάκη;...




Είναι ακόμη νωπή στη μνήμη του ελληνικού λαού, η γενναία προ διμήνου αναφορά για τη Siemens, του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδος Γιάννη Βαρουφάκη στην κοινή συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο με τον ομόλογό του της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μια αναφορά που δημιούργησε, αρχικά αμηχανία και ακολούθως εκνευρισμό στον Γερμανό υπουργό. Όπως επίσης, λίγες ημέρες μετά η αναπάντητη αναφορά του Πρωθυπουργού της χώρας για τη γερμανική πολυεθνική εταιρεία, από την ομόλογό του Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε του γεύματος των δυο ηγετών.

Ας συνυπολογίσουμε και τη θέση-δήλωση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, μετά τη συνάντηση με τον Σήφη Βαλυράκη κατόπιν αιτήματός του, με σκοπό τη συνέχιση της διαλεύκανσης του πολύκροτου σκανδάλου, την 30η Μαρτίου: «Το πόρισμα της Επιτροπής ότι αποτιμάται – και εξ όσων αντελήφθην με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς – η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από το σκάνδαλο της Siemens στα δυο δις ευρώ, δημιουργεί υποχρέωση να υπάρξει ενεργός και αποτελεσματική διεκδίκηση όχι μόνο της λογοδοσίας, όχι μόνο της απόδοσης Δικαιοσύνης, αλλά και της ανάκτησης της ζημίας, της αποκατάστασης της ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου και της ανάκτησης εκείνων των ποσών, τα οποία οφείλει η εταιρεία-διαφθορέας να καταβάλει, αλλά οφείλουν και οι ωφεληθέντες να επιστρέψουν, οφείλει τέλος το Δημόσιο να αναζητήσει και να διεκδικήσει».

Οσονούπω, μας προξένησε αλγεινή εντύπωση η διαρροή στα ΜΜΕ, την 2α Απριλίου, της λίστας των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, στο πλαίσιο συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015. Και όταν μάλιστα σ΄ αυτήν συμπεριλαμβάνονταν τα 90 εκ. ευρώ που αναφέρονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό Siemens – Ελληνικού Δημοσίου (σημείο 2) ως υποχρέωση της γερμανικής εταιρείας. Στην πορεία της ημέρας ανασκευάστηκαν τα παραπάνω και πλέον γίνεται η εξής αναφορά: «Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σκοπεύει να αναζητήσει κεφάλαια για την αγορά του λογισμικού SNA, πιθανώς μέσω του Siemens Settlement Fund. Με το SNA, η ειδική μονάδα καταπολέμησης Φορολογικής Απάτης θα έχει τη δυνατότητα να αναλύει και να αποκαλύπτει μεγάλα και μικρά δίκτυα απάτης σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Στενή συνεργασία με τις Φορολογικές Αρχές του Βελγίου για την σωστή και έγκαιρη εφαρμογή του λογισμικού SNA».

Ωστόσο, στο σημείο αυτό να θυμίσουμε πως τον κατάπτυστο και επιβλαβή για το Δημόσιο, εξωδικαστικό συμβιβασμό Siemens – Ελληνικού Δημοσίου των Σαμαρά-Στουρνάρα που αντικατάστησε την μοναδική ομόφωνη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και η οποία επιδίκαζε βλάβη του Δημοσίου από τη Siemens της τάξεως των 2 δις ευρώ, αμφισβήτησε ομόφωνα η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν καταγγείλει με δηλώσεις, τόσο ο κ. Βαρουφάκης όσο και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης.

Αυτός ο βερμπαλισμός ή η κυβίστηση του υπουργού μας των Οικονομικών, εγείρει σαφέστατα ερωτήματα και έντονους προβληματισμούς:
  • Είναι δυνατόν να απομονώνεται ένα από τα σημεία του επιβλαβή για το Δημόσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού και να παρουσιάζεται ως μέτρο εξοικονόμησης κόστους; Μα όταν αμφισβητείται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, αμφισβητείται στο σύνολό του και ποτέ δεν υλοποιείται μέρος αυτού!! 
  • Είναι δυνατόν να αναγορευθεί εκ νέου ως προμηθευτής του Δημοσίου η Siemens, όταν εκκρεμούν τα συμπληρωματικά υπομνήματα του Δημοσίου στην εκδίκαση ακύρωσης του εξωδικαστικού συμβιβασμού που έλαβε χώρα στις 24 Μαρτίου; Όταν μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίστηκε πως δεν είχε ενημερωθεί το υπουργείο του, στην αντιδεοντολογική θέση που έλαβε ο δικηγόρος Αναστάσιος Μπάνος που εκπροσώπησε το Ελληνικό Δημόσιο και ευθυγραμμίσθηκε απόλυτα με την επιχειρηματολογία των εκπροσώπων της Siemens; 
Συνεπώς, δεν μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να συναλλάσσεται με το διαφθορέα (κατά Κωνσταντοπούλου) πριν καν ξεκινήσει η δίκη των 64 κατηγορουμένων για τα “μαύρα ταμεία” που διέφθειραν το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Μέχρι τότε απαιτείται εν ονόματι του ελληνικού λαού που ψήφισε αυτήν την κυβέρνηση, εν ονόματι των δεκάδων απολυμένων της Siemens, η οποία καταπάτησε και το σημείο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για την προστασία των 600 εργαζομένων στην εταιρεία, να σταματήσει εδώ και τώρα την όποια συναλλαγή!!

Διαφορετικά, θα θεωρηθεί περίεργος ο ρόλος του κυρίου υπουργού και θα προσδώσει αφερεγγυότητα στην κυβέρνηση!!
Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής “Ελλήνων Πολιτεία”
egerssi@otenet.gr
www.apostoloupanos.gr
http://www.logiosermis.net/2015/04/blog-post_35.html#.VSwASmAcRgU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου