24.5.15

Για "διαστρέβλωση της ιστορίας" κατηγορούν τους Ευρωπαίους ηγέτες 300 πανεπιστημιακοί
Περισσότεροι από 300 πανεπιστημιακοί κατήγγειλαν σήμερα τις επιχειρήσεις που σχεδιάζει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τη διακίνηση μεταναστών στη Μεσόγειο και τον παραλληλισμό της με το δουλεμπόριο, σε ένα άρθρο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο πολιτικών συζητήσεων Opendemocracy.net.
“Μια επικίνδυνη διαστρέβλωση της ιστορίας είναι σε εξέλιξη” προκειμένου να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι “ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες θα κινητοποιήσουν τους στόλους τους, κατά τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει στον θάνατο άνδρες, γυναίκες και παιδιά ορισμένων από των φτωχότερων περιοχών του κόσμου που σπαράσσονται από τον πόλεμο” τονίζουν οι 310 υπογράφοντες, που προέρχονται από πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αφρικής, της Αμερικής και της Αυστραλίας.

Κοινωνιολόγοι, ιστορικοί ή πολιτικοί επιστήμονες, οι πανεπιστημιακοί καταγγέλλουν ως “εντελώς λανθασμένο και οπορτουνιστικο” τον παραλληλισμό που γίνεται στην Ευρώπη μεταξύ της διακίνησης μεταναστών και του δουλεμπορίου.

Ένας τέτοιος παραλληλισμός έγινε πρόσφατα από τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αλλά και από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι που κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει δράση εναντιον “των δουλεμπόρων του 21ου αιώνα”.

“Οι Αφρικανοί που εξανδραποδίστηκαν δεν ήθελαν να μετακινηθούν (…) αυτοί που επιβιβάζονται σε πλοιάρια για την Ευρώπη το θέλουν”, τονίζουν οι καθηγητές, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από φημισμένα πανεπιστήμια, όπως αυτά της Οξφόρδης ή του Γιέιλ.

Αντιθέτως, οι καθηγητές κατηγορούν τις ευρωπαϊκές χώρες ότι παρεμποδίζουν την ασφαλή μετακίνηση των μεταναστών, ακολουθώντας έτσι μια “μακρά παράδοση” κατά την οποία οι χώρες που ασκούσαν δουλεμπόριο κατά τον 18ο και 19ο αιώνα χρησιμοποιούσαν βία για να εμποδίσουν “ορισμενες ομάδες ανθρώπων να μετακινηθούν ελεύθερα”.

“Απαιτούμε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να σταματήσουν να καταχρώνται την ιστορία της δουλείας για να νομιμοποιήσουν τις στρατιωτικές ενέργειές τους”, συνεχίζει το κείμενο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την Δευτέρα να θέσει σε εφαρμογή μια ναυτική επιχείρηση άνευ προηγουμένου για να σταματήσει τους διακινητές οι οποίοι, σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, οδηγούν στον θάνατο τους μετανάστες στη Μεσόγειο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο, Βρυξέλλες
http://www.logiosermis.net/2015/05/300_23.html#.VWIMvmAw9gU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου