Powered By Blogger

11.5.15

Μήνυμα στην Ελλάδα μέσω Σκοπίων …





Ρωσία και Η.Π.Α πιέζουν την Αθήνα να αποφασίσει για τον αγωγό Turkish Stream

του Κίμωνα Γεωργακάκη

Το παιχνίδι πόκερ μεταξύ Δύσης και Ρωσίας συνεχίζεται. Οι Ρώσοι έδειξαν στην παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» πως είναι σε θέση να κοντράρουν ανοιχτά το ΝΑΤΟ σε περίπτωση που η κατάσταση οδηγηθεί στα άκρα. Μέχρι στιγμής και οι δύο πλευρές παίζουν με τον χρόνο.
Η απόπειρα Η.Π.Α. και συμμάχων να αναμειχθούν στην Ουκρανία, σημαντική χώρα τόσο για την γεωστρατηγική όσο και για την ενεργειακή πολιτική της Ρωσίας, ωθεί την Μόσχα στα Βαλκάνια και δη στην Ελλάδα. Εν ολίγοις: «Συνεχίζετε να κλιμακώνετε στην Ουκρανία, θα σας μπω σφήνα στην Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, έχει ανακοινώσει την απόφαση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, να αρχίσει την κατασκευή του αγωγού αερίου Turkish Stream, αναφέροντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματός του. Ο αγωγός μέσω της Ελλάδας θα στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Με την κίνηση αυτή η Μόσχα φέρνει την Αθήνα, η οποία έχει ανακοινώσει πως επιδιώκει την συμμετοχή της χώρας μας στο εν λόγω σχέδιο, προ των ευθυνών της.

Από την άλλη οι Αμερικανοί διά του ειδικού απεσταλμένου του State Department για θέματα ασφαλείας και ενέργειας, Aμος Χόκστιν, συνιστούν στην ελλαδική κυβέρνηση να ξεχάσει τα περί αγωγού ρωσικών συμφερόντων, με επίσημη δικαιολογία ότι «δεν είναι ρεαλιστικός». Οι ενστάσεις της αμερικανικής πλευράς προς την ελλαδική κυβέρνηση στο σχέδιο Turkish Stream είχαν εκφρασθεί και στις αρχές Μαρτίου, ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές με προφανή στόχο να εμποδιστεί η ελληνό-ρωσική προσέγγιση και κατ” επέκταση η ρωσική διείσδυση στην περιοχή μας.

Η Ελλάδα είναι κομβικής σημασίας για την υλοποίηση του έργου, καθώς στόχος είναι η μεταφορά του ρωσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου θα καταλήγει ο Turkish Stream, στην Oυγγαρία και ενδεχομένως στην Aυστρία, μέσω εθνικών αγωγών από τις τρεις χώρες διέλευσης (Eλλάδα -Σκόπια και Σερβία).

Έτσι οι Αμερικανοί φρόντισαν να στείλουν και από αλλού μήνυμα στην Ρωσία μέσω των «καλών παιδιών» τους στα Βαλκάνια, τους Αλβανούς. Ξαφνικά λοιπόν ξέσπασαν στην αλβανόφωνη συνοικία στο Κουμάνοβο Σκοπίων σφοδρές μάχες μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και ένοπλων Αλβανών με νεκρούς και τραυματίες και τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, να κάνει λόγο για προσπάθεια αποσταθεροποίησης του κρατιδίου, όπου σχεδιάζεται να περάσει (και από εκεί) ο ρωσικός αγωγός.

Το μήνυμα αφορούσε προφανώς και την Ελλάδα (προσέξτε μην έχετε τα ίδια), παρότι η κυβέρνηση είναι φιλοαμερικανική. Στην Ουάσινγκτον θέλουν να κοιμούνται ήσυχοι, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τον ύπνο τους ελέω Πούτιν.

Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου