Powered By Blogger

17.5.15

Ντομάτες σε γλάστρες - Φύτευση και καλλιέργεια ντομάτας από σπόρους

 


Από το μπαλκόνι δεν πρέπει να λείπει ποτέ η φρέσκια ντομάτα δικής σου παραγωγής. Κι αν έχεις κήπο ακόμα καλύτερα! Εγώ όμως επειδή δεν έχω κήπο αναγκαστικά φυτεύω σε γλάστρες. Οι γλάστρες που βλέπετε είναι στρογγυλές κλασικές γλάστρες και μάλιστα πήλινες. Τώρα αυτό είναι καλό η κακό θα ρωτήσει κάποιος. Η πήλινη γλάστρα όπως έχω παρατηρήσει μπορεί να φερθεί πολύ φιλικά αλλά και πολύ εχθρικά στο φυτό. Τις κρύες μέρες με λίγο ήλιο, ο πηλός τραβάει τη ζέστη του ήλιου και κρατάει μια καλή θερμοκρασία στο φυτό, στις μεγάλες ζέστες όμως, ανάβει στην κυριολεξία και χρειάζεται συχνότερο πότισμα. Πέρα από όλα αυτά όμως, η πήλινη γλάστρα χαρίζει αρχοντική αισθητική στο μπαλκόνι.
Πάμε να φυτέψουμε τώρα!

Μικρό γλαστράκι στο παράθυρο.

Ξεκίνησα αυτή τη διαδικασία από τον Μάρτιο 2013. Πολύ νωρίς πραγματικά. Σε μικρά γλαστράκια, πολύ μικρά στ΄αλήθεια βάζουμε μέσα 3 σποράκια ντομάτας. Καλό είναι να γνωρίζουμε την ποικιλία που φυτεύουμε και να τη γράφουμε πάνω στο γλαστράκι μας.  Και ποτίζουμε προσεκτικά στην αρχή.

Σε λίγο καιρό τα σποράκια θα φυτρώσουν και θα πρέπει να τα ξεχωρίσουμε το ένα από το άλλο και να τα μεταφυτέψουμε  το καθένα μόνο του και σε μεγαλύτερο γλαστράκι έως ότου δυναμώσει.

Βλέπουμε έχουν μεγαλώσει τόσο που πλέον θα πρέπει 
να τα στηρίξουμε με βοηθητικά ξύλα.
Ύστερα τα δένουμε με κάτι που να μην τραυματίζει το φυτό μας.
Όχι σφιχτά. Πολλοί κάνουν το λάθος και τα δένουν πολύ σφιχτά μέχρι
που το κόβουν το φυτό καμιά φορά.
 Δεν χρειάζονται υπερβολές. Ίσα ίσα που να κρατιέται 
και αφήνουμε αρκετά μπόσικα.



Μόλις δυναμώσουν είναι καιρός να τα βγάλουμε στο μπαλκόνι 
μεταφυτεύοντάς τα τελευταία φορά για φέτος σε μεγάλες γλάστρες. 


Γεμίζουμε τη γλάστρα μας με χώμα. Είναι πολύ βασικό η γλάστρα
από κάτω να έχει τρύπα ώστε να στραγγίζουν τα νερά.

 Βγάζουμε το φυτώριο από το μικρό γλαστράκι και το βάζουμε
στη μεγάλη γλάστρα και σκεπάζουμε με χώμα. 

Πατάμε ελαφρώς λίγο το χώμα προς τα κάτω για να μη μένει 
αέρας μέσα στο χώμα.


Δεν θα αργήσουν να ''σας ζητήσουν'' μεγαλύτερο στήριγμα. 
Ξύλο καλαμιάς είναι ό,τι πρέπει για αυτή τη δουλειά!

15.05.2013

 15.05.2013


Τώρα είναι καιρός για καρπούς. Βλέπουμε τα πρώτα λουλούδια 
που θα εξελιχθούν σε ντομάτες κάνουν την εμφάνισή τους. 


 15.05.2013


15.05.2013
________________________________________________________________

Αρκετές μέρες μετά βλέπουμε οι ντομάτες μας 
είναι σε πολύ καλό δρόμο!
 02.06.2013
 02.06.2013
Καλό είναι να υπάρχει απόσταση μεταξύ των γλαστρών.
Έτσι το φυτό αναπνέει και βολεύεται καλύτερα. 

 02.06.2013
 02.06.2013
 02.06.2013
02.06.2013
________________________________________________________________
21.06.2013

Οι πρώτοι καρποί έκαναν την εμφάνισή τους!
________________________________________________________________

Πέρασε κιόλας ένας μήνας από την τελευταία φορά
που ενημερώσαμε την ενότητα με τις ντομάτες.

Πάμε να σας δείξουμε φωτογραφίες από τις ντομάτες που ήρθαν
και πλέον ο γείτονας κοντεύει να σκάσει από το κακό του καθότι αυτός
δεν έβαλε φέτος ούτε αγκαθιά!
 23.07.2013
Παρατηρούμε ότι οι ντομάτες μας έφτασαν στο ύψος τα στηρίγματά τους
και κάποιες το ξεπέρασαν κιόλας.

 23.07.2013
Επίσης έχουμε αρκετές ντομάτες τις οποίες περιμένουμε να μεγαλώσουν 
περισσότερο και φυσικά να κοκκινίσουν. 

 23.07.2013
 23.07.2013
Η πρώτη ντομάτα που άλλαξε το χρώμα της.
 23.07.2013
 23.07.2013
 23.07.2013
 23.07.2013
Η εικόνα με τις ομπρέλες είναι τραβηγμένη από το μπαλκόνι 
της γειτόνισσας. Μια μέρα που έλειπε η Ευδοκία από το σπίτι,
λέω δεν πάω μέχρι τη γειτόνισσα να τραβήξω και καμιά φωτογραφία; 
Δεν θα πω περισσότερα, άλλωστε εσείς είστε πολύ
καλύτεροι σεναριογράφοι από εμένα! :-)

 23.07.2013
 23.07.2013
23.07.2013
________________________________________________________________

Οι εικόνες που ακολουθούν είναι οι τελευταίες για φέτος.
Με τις εικόνες αυτές κλείνει καί αυτή η ενότητα 
''Ντομάτες σε γλάστρες 2013''

 07.08.2013
Η σοδειά μας ήταν αρκετά καλή, βλέπουμε ότι 
κάποιες έχουν κοκκινίσει ενώ κάποιες άλλες όχι και τόσο.
Θέλουν το χρόνο τους.
 07.08.2013
Η Ευδοκία αποφάσισε με αυτές να φτιάξει τουρσί.
Την πιέζω να μας δώσει τη συνταγή για τουρσί ώστε 
να σας την παρουσιάσουμε. 
 07.08.2013
Μερικές που δοκιμάσαμε στη σαλάτα μας είναι 
ένα σωστό ''γλύκισμα''. Πολύ νόστιμες!
07.08.2013
Του χρόνου πρώτα ο Θεός να είμαστε καλά, θα 
ξαναβάλουμε ντομάτες δικής μας παραγωγής. 
Σας ευχαριστούμε πολύ για τα υπέροχα e-mail που 
μας στέλνετε και χαιρόμαστε που η δική μας προσπάθεια
είναι για εσάς μια αφορμή για κηπευτικές προσπάθειες.
--------------------------------------------------------------------------------------

Φύτευση και καλλιέργεια ντομάτας από σπόρους

Σπείρε τε τους σπόρους 6 εβδομάδες πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού στην περιοχή σας. Φυτέψτε το σπόρο 1-1.5 cm βαθιά σε κομπόστα για σπόρους και διατηρήστε τη θερμοκρασία μεταξύ 24-29 C για την καλύτερη βλαστικότητα.
καλλιέργεια ντομάτας
καλλιέργεια τομάτας
Οι ντοματιές χρειάζονται 12-14 ώρες φως την ημέρα για μην γίνουν ψιλόλιχνες. Όταν βγουν στα φυτά τέσσερα φύλλα, μεταμοσχεύστε τα σε μεγαλύτερες γλάστρες για να προωθήσετε της ανάπτυξης της ρίζας.
Μετά τη μεταμόσχευση, κρατήστε τα φυτά σε χαμηλότερη θερμοκρασία τη νύχτα, μεταξύ 10-13 C βαθμών Κελσίου για την γρηγορότερη προώθηση της ανθοφορίας σε ορισμένες ποικιλίες. Οι ημερήσιες θερμοκρασίες θα πρέπει να ανέβουν στους 24-29 C βαθμούς Κελσίου για την προώθηση ταχείας ανάπτυξης.
Εκθέστε τα φυτά στις εξωτερικές συνθήκες δηλαδή στο φως και στον αέρα περίπου 10 ημέρες, για να σκληρύνει και να χοντρύνει το στέλεχος τους.
Το πότισμα θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, ούτε πολύ ούτε λίγο, για να μην καθυστερήσει η ανάπτυξη των φυτών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρό οργανικό λίπασμα αν τα φύλλα κιτρινίζουν. Κρατήστε τα επίπεδα του φωσφόρου υψηλό. Πάρα πολύ άζωτο θα καθυστερήσει την καρποφορία.
Μεταμόσχευση ντομάτας
Για τη μεταμόσχευση στον κήπο σας, η μέση θερμοκρασία του εδάφους θα πρέπει να είναι περίπου από 15-18 C διαφορετικά τα φυτά θα γίνουν κίτρινα ή κοντά και θα έχουν αργή καρποφορία. Οι ντομάτες πρέπει να μεταμοσχευθούν στις τελικές θέσεις τους στο έδαφος, όταν είναι περίπου 15 εκατοστά.
Οι ντομάτες έχουν δύο χωριστές περιοχές ριζών. Η πάνω περιοχή είναι ειδικευμένη για να απορροφάει τις θρεπτικές ουσίες από το νερό. Τα χαμηλότερα μέρη των ριζών απορροφούν το νερό αλλά είναι λιγότερο ικανά να απορροφήσουν τις θρεπτικές ουσίες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις εξειδικευμένες ρίζες, για να καλλιεργήσετε πιο υγιέστερες και παραγωγικές ντομάτες μεταφυτεύοντας τις βαθειά, αφήνοντας μόνο τα πάνω φύλλα να προεξέχουν και σκεπάζοντας τον κορμό τους με χώμα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη και άλλων ριζών από τον κορμό τους. Έτσι θα απορροφούν περισσότερες θρεπτικές ουσίες από ότι κανονικά.
Προτεινόμενη απόσταση φύτευσης ντομάτας
Η απόσταση φύτευσης στις σειρές μεταξύ των φυτών θα πρέπει να είναι από 60 έως 90 cm.Μπορείτε να φυτέψετε την ντομάτα μέχρι απόσταση 45 cm και κυρίως στα παρτέρια, να ξέρετε όμως ότι οι ντοματιές απωθούνται μεταξύ τους, για αυτό είναι καλό να τηρούνται οι αποστάσεις. Η απόσταση μεταξύ των σειρών πρέπει να είναι 90-120 cm.
Συγκαλλιέργεια ντομάτας
Η ντομάτα καλλιεργείται μαζί με σκόρδο, κατιφέ, κρεμμύδι, μαϊντανό, σχοινόπρασο, καπουτσίνο, καρότο, τσουκνίδα, βασιλικό, μέντα, μελλισόχορτο. Η καλλιέργεια σκόρδου ανάμεσα στις ντομάτες τις προστατεύει από τον τετράνυχο, ο κατιφές από έντομα και νηματώδεις του εδάφους, ενώ η τσουκνίδα η μέντα και το μελλισόχορτο καλυτερεύει την ποιότητά της. Ο βασιλικός απωθεί τις μύγες, τα κουνούπια και τα σκουλήκια των καρπών, τις βοηθάει στις ασθένειες και συμβάλει στην ανάπτυξή τους. Οι ντομάτες δεν έχουν πρόβλημα να καλλιεργούνται στο ίδιο μέρος κάθε χρόνο.
Δεν καλλιεργείται με πατάτες, μάραθο, καλαμπόκι, αγγούρι, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, γογγύλι, άνιθο. Μην τις φυτεύεται κάτω από καρυδιές για την αποφυγή της μάρανσης του καρυδιού.
Ασθένειες ντομάτας
Φυτέψτε ντομάτες ανθεκτικών ποικιλιών για διαρκή συγκομιδή. Οι ασθένειες της μάρανσης των φύλλων, όπως η πρόωρη μάρανση και η αλτενάρια αρχίζουν να εμφανίζονται περίπου στις αρχές Ιουλίου, που τα φυτά είναι πιο ευαίσθητα μόλις αρχίζει η παραγωγή καρπών. Για να μειωθούν τα προβλήματα των ασθενειών, φυτέψτε ανθεκτικές ποικιλίες και αλλάξτε την καλλιέργεια τομάτας σε διάφορα μέρη του κήπου κάθε χρόνο, με τη χρήση μιας τριετούς εναλλαγής.
Η μάρανση από φουζαρίωση, μια ασθένεια που προκαλείται από ένα μύκητα του εδάφους, εμφανίζεται από τα μέσα έως τα τέλη της καλλιέργειας στις νότιες περιοχές.Όταν υπάρχουν προβλήματα μάρανσης από τη φουζαρίωση συνιστάτε εξαετές πρόγραμμα εναλλαγής ή χρήση ανθεκτικών ποικιλιών. Μην φυτεύετε μελιτζάνες, πιπεριές, πατάτες, σε μολυσμένο έδαφος κατά τη διάρκεια της περιόδου εναλλαγής. Η πρόωρη μάρανση και η ανθράκωση είναι κοινές ασθένειες, και ευνοούνται από τη ζέστη και την υγρασία. Η καθυστερημένη μάρανση είναι πιο κοινή στις χερσαίες περιοχές και πιο ψηλές περιοχές, ειδικά κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου.
Λίπανση ντομάτας
Η μάρανση και η πτώση των λουλουδιών αντιμετωπίζονται εξασφαλίζοντας επαρκές επίπεδο προστασίας του εδάφους σε ασβέστιο, και σταθερή υγρασία. Ο φώσφορος είναι απαραίτητος στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας και ιδιαίτερα στην εποχή του σχηματισμού των άνθεων.
Το κάλιο είναι απαραίτητο στο δέσιμο και στην αύξηση του μεγέθους των καρπών.Η πτώση, η κακή ποιότητα των καρπών και η χαμηλή παραγωγή, είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας καλίου. Το κάλιο παίζει ακόμα σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ασθενειών όπως η φουζαρίωση, η βερτιτσιλίωση, η αλτερνάρια, η σήψη του στελέχους και το κλαδοσπόριο κ.α. Η ντομάτες που φυτεύονται σε υγιές έδαφος δεν θα έχουν σοβαρά προβλήματα από ασθένειες.
Το μαγνήσιο είναι ακόμα απαραίτητο στην καλλιέργεια της ντομάτας. Η έλλειψη του μαγνησίου έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη απόδοση της παραγωγής και την υποβάθμιση της ποιότητας του καρπού.
Το είδος λιπάσματος που χρησιμοποιείται έχει επίπτωση στη γεύση της τομάτας. Πολύ νόστιμες ντομάτες είναι μερικές φορές το αποτέλεσμα υπό ορισμένες συνθήκες καλλιέργειας. Αποφύγετε να συντηρείτε τομάτες στο ψυγείο διότι θα καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης της. Οι ντομάτες είναι καλύτερα να αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες δωματίου πάνω από τους 10 C.
Συμβουλές
Ο καύσωνας πρέπει να βρίσκει τα φυτά μας ποτισμένα. Φροντίζουμε να ποτίζουμε απογευματινές ή βραδινές ώρες, διαφορετικά καίγονται οι ανθοταξίες. Εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη για την διατήρηση της υγρασίας του εδάφους.
Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται τις απογευματινές ή τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας και ποτέ κατά την διάρκεια πλήρης ηλιοφάνειας...
Οι λιπάνσεις κατά την διάρκεια του καύσωνα δεν επιτρέπονται διότι τα φυτά δεν μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά στοιχεία όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 35 C. Με την προσθήκη λιπασμάτων κατά την περίοδο του καύσωνα υπάρχει πιθανότητα να κάψουμε το ριζικό σύστημα των φυτών και να δημιουργήσουμε πύλες εισόδου παθογόνων από το ριζικό σύστημα.
Οι ντομάτες ανοίγουν και σκάνε όταν γίνετε ακανόνιστο πότισμα με αποτέλεσμα να χαλάνε γρηγορότερα. Προσοχή στα ποτίσματα λοιπόν...

Μέθοδοι καλλιέργειας της ντομάτας

Συμβουλές για την φύτευση, το σωστό βάθος μεταφύτευσης και τρόπους για την υποστύλωση της ντομάτας

Video για το κλάδεμα της ντομάτας

Βέβαια αυτό το κλάδεμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα με τον δυνατό και διαρκή ήλιο παρά μόνο σε περιοχές που οι ντομάτες βρίσκονται υπό σκιά…

ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Υπάρχουν περίπου 1200 ποικιλίες ντομάτας. Ας δούμε μερικές βασικές και διαδεδομένες:
  1. Ace 55(καλλιεργείτε από παλιά στην Ελλάδα)
    80 ημερών. Η Ace είναι μεσαίου μεγέθους κόκκινες τομάτες με λεπτή φλοίδα και γλυκιά γεύση. Έχουν πολύ καλή αντίσταση στις ασθένειες και είναι ανθεκτικές στο σκάσιμο και στα χτυπήματα. Αντέχει στις άνυνδρες, άγονες και ξηρές περιοχές και είναι ευρέως διαδεδομένη στην περιοχή της νότιας Μεσογείου και στην χώρα μας. Είναι πολύ καλή για αυτούς που δεν τους αρέσει η όξινη γεύση της τομάτας. Αυτό όμως καθιστά την Ace 55 μια κακή επιλογή για κονσερβοποίηση. Αν θέλετε να κάνετε πάστα από αυτή την ποικιλία θα πρέπει να την μαγειρέψετε ή να προσθέσετε λεμόνι, κάτι που οφείλεται στη χαμηλή περιεκτικότητα σε οξέα. Χρησιμοποιείτε κυρίως σε σαλάτες αλλά και σε γεμιστά.
  2. Brandywine
    74 ημερών. Χρονολογείται από το 1800, αυτή η ροζ ντομάτα θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη από όλους σε γεύση. Μεγάλες με λεπτή φλούδα που φτάνουν μέχρι τα 450 γραμμάρια. Τα φύλλα της μοιάζουν με της πατάτας. Δεν είναι ανθεκτική σε ασθένειες αλλά είναι ένα από τις καλύτερες γευστικές ντομάτες.Χρησιμοποιείτε σε σαλάτες και σάντουιτς.
    Ντομάτα - Brandywine
    Ντομάτα - Brandywine
    Ντομάτα - Brandywine
    Ντομάτα - Brandywine
  3. Cherokee Purple - Η παλιά μαύρη ντομάτα;
    85 ημερών.Αυθεντική ποικιλία πριν το 1890 από το Tennessee, Τσερόκι ινδιάνικης καταγωγής.Έχει εξαιρετική γεύση και άρωμα, για μένα την καλύτερη από όλες. Έχει συμπαγή πυκνή σάρκα, ζουμερή υφή, με μικρούς σπόρους ακανόνιστα διάσπαρτους. Κάνει για σαλάτες αλλά και γεμιστά. Είναι ανθεκτική σε ασθένειες, έχει καλή αντίσταση στην σεπτόρια των φύλλων και αντέχει στα νότια ζεστά μέρη. Κάνει μεγάλους καρπούς (250-400 γραμμάρια) και εξωτερικά είναι ομαλή με ελαφρές ραβδώσεις. Ωριμάζει σε σκοτεινά σκιερά μέρη και γίνετε από ροζ μωβ. Μερικές φορές ονομάζεται και μαύρη ντομάτα. Το χρώμα το μεταφέρει μέσω της σάρκας της, κυρίως στο τέλος του στελέχους.Τα σπόρια της περιβάλλονται από πράσινη γέλη.
    ντομάτα-μαύρη-cherokee purple
    ντομάτα-μαύρη-cherokee purple
    ντομάτα-μαύρη-cherokee purple
    ntomata
  4. Gregory’s Altai
    67 ημερών. Μια ποικιλία ντομάτας από τη Σιβηρία από τα βουνά Αλτάι. Είναι πρώιμη ποικιλία και δίνει μεγάλες ροζ ντομάτες. Η γεύση της είναι γλυκιά και όξινη και παράγει ντομάτες όλη την εποχή. Κάνει για σαλάτες αλλά και γεμιστά.
    ντομάτα-Gregory’s Altai
  5. Mortgage Lifter
    83 ημερών. Πρόκειται για μια βελτιωμένη έκδοση του 'Radiator Charlie's, στην οποία έχει προστεθεί αντίσταση στις ασθένειες, οι καρποί έχουν γίνει πιο ομοιόμορφοι και στην ωρίμανση γίνονται κόκκινες και όχι ροζ-κόκκινες. Τα φρούτα είναι μεγάλα, (250-400 γραμμάρια) και είναι πολύ παραγωγικές. Αποτελεί μία από τις πιο παραγωγικές και αξιόπιστες ντομάτες και είναι παραγωγική μέχρι τον παγετό. Πρόκειται για μια εξαιρετική ποικιλία για το σπίτι ή για πώληση.
    ντομάτα-Mortgage Lifter
  6. Oxheart-Βοιδοκαρδιά ή καρδιά βουβαλιού (καλλιεργείτε από παλιά στην Ελλάδα)
    88 ημερών. Το σχήμα της καρδιάς του βουβαλιού είναι το αποτέλεσμα ενός μόνο γονιδίου μετάλλαξης, που έγινε περίπου το 1925. Παράγουν πολύ μεγάλες, ροζ, σε σχήμα καρδιάς του βουβαλιού ντομάτες, βάρους από 400 έως 900 γραμμάρια. Η γεύση της είναι σταθερή και σαρκώδης, με λίγους σπόρους και ήπια γεύση.
    ντομάτα-καρδιά βουβαλιού
  7. Roma VF-Ιταλικό ντοματάκι για πάστα;(καλλιεργείτε από παλιά στην Ελλάδα)
    75 ημερών. Μία πολύ δημοφιλής ντομάτα σε σχήμα αχλαδιού. Έχει διαδοθεί και προσαρμοστεί παντού. Τα φρούτα ωριμάζουν ομοιόμορφα. Έχει καλή αντοχή στις ασθένειες, τη ζέστη και στα σκουλήκια των καρπών. Είναι από τις πιο αξιόπιστες ντομάτες για πάστα και κονσερβοποίηση.
    ντομάτα-Roma VF
  8. Stupice
    62 ημερών. Τσεχοσλοβακικής καταγωγής. Η Stupice είναι πρώιμη ποικιλία, παραγωγική, ανεκτική σε ασθένειες με πολλή καλή γεύση. Είναι παραγωγική μέχρι τον παγετό. Οι ντομάτες έχουν βαθιά γεύση με θαυμάσια ισορροπία της γλυκύτητας και δριμύτητας. Οι καρποί είναι μικροί περίπου 50 γραμμάρια και παράγονται σε ομάδες των 6 έως 8 που συγκεντρώνονται κοντά στη βάση του φυτού. Οι καρποί γίνονται κόκκινοι όταν ωριμάζουν πλήρως. Είναι πολύ καλή ποικιλία για σαλάτες.
    ntomata
  9. White Wonder
    84 ημερών. Πιθανός προέρχονται από την ποικιλία Λευκό μήλο προ-1860. "Το λευκό θαύμα" έχει μια ένα κρεμ λευκό χρώμα και μια γλυκιά γεύση. Οι καρποί είναι μεσαίου μεγέθους. Χρησιμοποιείτε κυρίως σε σάλτσες και για διακόσμηση πιάτων.
    ντομάτα-λευκό θαύμα
  10. Σαλμονίκο(καλλιεργείτε από παλιά στην Ελλάδα)
    Η ντομάτα η σαλμανικιώτικη, (από το Σαλμονίκο που βρίσκεται ανάμεσα στη Πάτρα και το Αίγιο) είναι μια ντομάτα που ακόμη υπάρχει σε πάγκους της λαϊκής του Αιγίου.Μια ντομάτα από τις παλιές. Ζάχαρη. Την ξεχωρίζεις από το χρώμα της που είναι ροζ ή μελιτζανί και το σχήμα της που είναι σαν μελιτζάνα.
    ντομάτα Σαλμονίκο

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΠΟΡΩΝ

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ:
Οι διαφορετικές ποικιλίες πρέπει να χωριστούν 100 μέτρα η μία από την άλλη καλλιέργεια που ανθίζει συγχρόνως για να εξασφαλίσουμε απόλυτη αγνότητα. Για στο σπίτι μας μια απόσταση 50 μέτρων θεωρείτε ικανοποιητική.
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Επιτρέψτε στις ντομάτες να ωριμάσουν εντελώς πριν τη συλλογή τους για την παραγωγή σπόρου. Τα ανώριμα φρούτα (πράσινα), που σώζονται από τον πρώτο κρύο, θα ωριμάσουν αργά εάν κρατιούνται σε μια δροσερή, ξηρά θέση.
Κόψτε την ντομάτα στη μέση και συμπιέστε έξω από τις κοιλότητες την ουσία που περιέχει τους σπόρους που είναι σαν ζελατίνα. Εάν γίνει προσεκτικά, η ίδια η ντομάτα μπορεί μετά να φαγωθεί. Τοποθετήστε τη ζελατίνα και τους σπόρους σε ένα βάζο ή ένα ποτήρι και τοποθετήστε σε μια θερμή θέση, 16-24° κελσίου για περίπου 3-4 ημέρες. Ανακατώστε μια φορά την ημέρα.
σπόροι ντομάτας
σπόροι ντομάτας
Ένα στρώμα μύκητα σαν μούχλα θα αρχίσει να εμφανίζεται στην κορυφή του μίγματος μετά από τις μερικές ημέρες. Αυτός ο μύκητας όχι μόνο τρώει το ζελατινούχο πολτό που περιβάλλει κάθε σπόρο και αποτρέπει τη βλάστηση. Παράγει επίσης αντιβιοτικά που βοηθούν στον έλεγχο των ασθενειών στους σπόρους.
σπόροι ντομάτας
σπόροι ντομάτας
Μετά από 3-4 ημέρες γεμίστε το δοχείο με τους σπόρος με ζεστό νερό και ανακατέψετε. Αφήστε το περιεχόμενο να ηρεμίσει και χύστε έξω το νερό μαζί με τα κομμάτια του πολτού ντοματών και των ανώριμων σπόρων που επιπλέουν στην κορυφή. Οι βιώσιμοι σπόροι είναι βαρύτεροι και μένουν στο κατώτατο σημείο του βάζου. Αδειάστε τους καθαρούς σπόρους σε ένα ανοιχτό δοχείο και ξεράνετε σε δροσερή θέση για μια δυο εβδομάδες έως ότου ο σπόρος είναι αρκετά ξηρός και σπάει όταν τον τσακίζετε.
Πηγές:http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tomato_cultivars
http://www.thisgardenisillegal.com/category/tomato-tastings
http://www.southernexposure.com/

Πληροφορίες και φωτογραφίες για τις ασθένειες της ντομάτας
http://www.plantprotection.hu
http://en.wikipedia.org/wiki
http://pnwhandbooks.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου