Powered By Blogger

18.5.15

Αυτό ήταν το mail που είχε στείλει ο Γκ.Χαρδούβελης προ των εκλογών



Πολύ κουβέντα γίνεται εσχάτως για «λίστα Βαρουφάκη» (η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup)
Tα μέτρα για ΦΠΑ, φόρους, συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις
Τι περιλαμβάνει η λίστα Βαρουφάκη για συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις, μισθολόγιο του δημοσίου, κατώτατο μισθό και ΦΠΑ.

Συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με μέτρα που δεν θα έχουν δημοσιονομικό κόστος, αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων με βάση τον Κώδικα Συμπεριφοράς των Τραπεζών, ανακοπή των πρόωρων συντάξεων, μέτρα για την μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής και τη συγκράτηση των δαπανών σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα σημεία που περιλαμβάνονται στη λίστα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στους «θεσμούς».  
                                               Κατεβάστε από εδώ όλο το mail της Αθήνας.  
Bασικά σημεία αναφέρουν:Στην εξασέλιδη επιστολή η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται ότι οι όποιες δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα έχουν επίπτωση στον προϋπολογισμό.
Για τα κόκκινα δάνεια αναφέρει ότι: Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα γίνεται με έναν τρόπο που θα λαμβάνει πλήρως υπόψη την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (λαμβάνοντας υπόψη τον Κώδικα Συμπεριφοράς των Τραπεζών), την λειτουργία του δικαστικού συστήματος, την κατάσταση της κτηματαγοράς, τα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και την οποιαδήποτε δυσμενή επίπτωση στην δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης.
Μεταρρύθμιση της πολιτικής του ΦΠΑ και ενίσχυση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της συλλογής φόρων επιστρατεύοντας και όλα τα ηλεκτρονικά μέσα. Στο email αναφέρεται ότι η πολιτική για τον ΦΠΑ θα πρέπει να εξορθολογιστεί σε ποσοστά που θα πρέπει να συμβαδίζουν με τον τρόπο που μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό τον περιορισμό των απαλλαγών, αλλά και την εξάλειψη παράλογων εκπτώσεων.  Η συγκεκριμένη διατύπωση για τον ΦΠΑ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.Βήματα για την βελτίωση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών. Η εφαρμογή του προϋπολογισμού θα βελτιωθεί.
Η Ελλάδα θα εκσυγχρονίσει τις φορολογικές και τελωνειακές αρχές
Οι ελληνικές αρχές θα αναθεωρούν και θα ελέγχουν τις δαπάνες σε κάθε τομέα κυβερνητικών δαπανών (παιδεία, άμυνα, μεταφορές, τοπική διοίκηση, κοινωνικές παροχές.
Ελεγχος των δαπανών στον τομέα της υγείας και βελτίωση των παροχών στις ιατρικές υπηρεσίες.
Μεταρρύθμιση στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης:Εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η Ελλάδα υπόσχεται κατάργηση των κινήτρων που οδηγούν σε αύξηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και κάνει λόγο για συγχώνευση των ασφαλιστικών Ταμείων.
Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης:
Αντιμετώπιση αναγκών που προκύπτουν από την πρόσφατη αύξηση της απόλυτης φτώχειας (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή, στέγη, υπηρεσίες υγείας και βασικής παροχής ενέργειας) μέσω των ιδιαίτερα στοχευμένων μη χρηματικών μέτρων (π.χ. κουπόνια τροφίμων).
Αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και επέκταση του συστήματος με σκοπό την επέκτασή του σε εθνικό επίπεδο.
Διασφάλιση ότι ο αγώνας ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση δεν θα έχει καμία αρνητική δημοσιονομική επίπτωση.Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters μετέδιδε πως η Ελλάδα υπόσχεται να μην αναστείλει τις τρέχουσες ή ολοκληρωμένες ιδιωτικοποιήσεις.
Ο κατάλογος -πάντα κατά το Reuters- περιλαμβάνει επίσης τις δεσμεύσεις για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής, τηναναθεώρηση και τον έλεγχο των δαπανών σε κάθε «περιοχή» των δημοσίων δαπανών. Δεσμεύεται επίσης στην εδραίωση των συνταξιοδοτικών ταμείων για να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενώ υπόσχεται εξάλειψη των κενών και των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση - σε μια προφανή προσπάθεια να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ του στόχου της κυβέρνησης να αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, όπως απαιτείται από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η Αθήνα λέει ότι θα μεταρρυθμίσει το μισθολόγιο του δημοσίου με τρόπο που δεν θα προκαλέσει περαιτέρω μειώσεις μισθών αλλά θα διασφαλίσει ότι δεν θα αυξηθεί η μισθολογική δαπάνη του δημοσίου.Θα ξεκινήσουν συλλογικές διαπραγματεύσεις για τα μισθολογικά με την προοπτική αύξησης του κατώτατου μισθού με την πάροδο του χρόνου, αλλά κάθε τέτοια αύξηση θα γίνεται σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους και τους άλλους εταίρους.
και τις ομοιότητες ή διαφορές της με το email Χαρδούβελη

Ας δούμε όμως τι περιελάμβανε το email Χαρδούβελη και συγκεκριμένα τα 10 μέτρα:
  • 1. Η Αθήνα δεσμεύεται χωρίς κανέναν όρο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016. Στο πλαίσιο αυτό θα μειωθεί το ανώτατο όριο των δαπανών.

  • 2. Μετά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού λήψη και νέων μέτρων, όπως η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%.

  • 3. Διεξαγωγή συζητήσεων για κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που έχουν προταθεί από τις αρχές σε μόνιμη βάση, όπως αύξηση του φόρου σε αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού, κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και ανατροπή της απόφασης για μείωση 30% στην «εισφορά αλληλεγγύης».

  • 4. Τροποποιήσεις στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο που ψηφίστηκε στη βουλή, προκειμένου οι διατάξεις να ευθυγραμμιστούν με τις δεσμεύσεις του προγράμματος, τη διατήρηση της φορολογικής συνείδησης και τη μείωση του δημοσιονομικού κόστους.

  • 5. Περαιτέρω στελέχωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

  • 6. Τροποποίηση των διαδικασιών αντιμετώπισης των μη εισπράξιμων οφειλών φόρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθείται η επιβολή κατάσχεσης ποσοστού άνω του 25% για μισθούς - συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

  • 7. Απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ. Δηλαδή μείωση των διαφορών ή και ενοποίηση διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ ("narrow the VAT gap"). Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ανατιμήσεις που θα φτάνουν ακόμη και το 18% σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, βιβλία, εφημερίδες, εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου και ακόμη μία μακρά σειρά υπηρεσιών και προϊόντων. Την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Τη μείωση από 23% σε 19% ή 21% των συντελεστών ΦΠΑ σε ένδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, έπιπλα, οικοδομικά υλικά, αυτοκίνητα, τσιγάρα, ποτά, χαρτικά, απορρυπαντικά, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια κ.λπ. με αποτέλεσμα μείωση τιμών κατά 1,62% έως 3,25%.

  • 8. Επαναξιολόγηση των φορολογικών κινήτρων.

  • 9. Συσχετισμός εισφορών και παροχών σε όλα τα ταμεία ("...establishing close links between contributions and benefits in all funds"). Δηλαδή ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος» και στις κύριες συντάξεις, αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και επανεξέταση του συστήματος καταβολής του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», της βασικής σύνταξης για τους παλιούς και νέους ασφαλισμένους, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των μισθών.

  • 10. Ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης ("unification of social security funds"). Ήδη έχει προταθεί συγχώνευση όλων των Ταμείων στο ΙΚΑ, με τη δημιουργία ενός Δ.Σ., θέσπιση κοινών υπηρεσιών έως τον Δεκέμβριο του 2015 και εναρμόνιση της βάσης εισφορών έως τον Δεκέμβριο του 2016.

  • 11. Σταδιακή κατάργηση πρόωρης συνταξιοδότησης ("gradual elimination of early retirement privileges"). Η τρόικα έχει ζητήσει κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, πριν από τα 62 έτη, επιμένοντας στην αναμόρφωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για τους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

  • 12. Κατάργηση περιορισμών στις αγορές με άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και ενέργειας.

  • 13. Επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων σε σιδηρόδρομους, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες και αεροδρόμια.

  • 14. Αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης.

  • 15. Υιοθέτηση και περαιτέρω μέτρων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ

  • 16. Ιδιωτικοποιήσεις με τον στόχο μόνο για το 2014 να ήταν 1,5 δισ.

  • 17. Διατήρηση των ονομαστικών συντάξεων στο επίπεδο του 2015 για τα έτη 2016 και 2017.

  • 18. Πιστοποίηση μέσω διασταυρώσεων των οικογενειακών παροχών, που καταβάλλονται στους συνταξιούχους.

  • 19. Απόσυρση της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης του 30% για το 2015 και το 2016.

  • 20. Επιβολή φόρου πολυτελείας.

  • 21. Αύξηση των φόρων σε καπνό και αλκοόλ.

  • 22. Αύξηση στα έσοδα κλινικών δοκιμών με τη μείωση της γραφειοκρατίας και την έλλειψη εναρμόνισης διοικητικών διαδικασιών (50 εκατ. Ευρώ).

  • 23. Αύξηση στα τέλη που σχετίζονται με τις αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών άδειας κυκλοφορίας, κατάργησης ή τροποποίησης για φάρμακα κ.λπ. (15 εκατ.).

  • 24. Επιβολή τελών - τιμολογίου για την υγειονομική περίθαλψη ξένων πολιτών (25 εκατομμύρια).

  • 25. Πολιτιστική κληρονομιά: αύξηση εισιτηρίων στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (93 εκατ.).

  • 26. Σύστημα ΦΠΑ στη λαχειοφόρο αγορά.

  • 27. Κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1.1.2016 χωρίς να αποκλείεται αυτό να συμβεί και από το 2015 σε περίπτωση που οι στρόχοι του προγράμματος έπεφταν έξω.

Στο δια ταύτα: 

==========================
http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2015/05/mail.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου