Powered By Blogger

2.6.15

Οι ευρωβουλευτές έβαλαν για μια ακόμη φορά το συμφέρον των πολυεθνικών πάνω από το δημόσιο συμφέρον!




Η Επιτροπή για το Διεθνές Εμπόριο (ΙΝΤΑ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε σήμερα ότι τα εθνικά δικαστήρια των κρατών-μελών της Ευρώπης δεν μπορούν να είναι αξιόπιστα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των διεθνών επενδυτών, καθώς κάλεσε να διατηρηθεί η ιδιωτική διαιτησία στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ σχετικά με την ρήτρα για την Επίλυση Διαφορών Επενδυτή-Κράτους (ISDS) - αν και θα επαναδιατυπωθεί το όνομά της για την Υπεραντλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ). Η ρήτρα ISDS επιτρέπει σε ξένους επενδυτές να προσφεύγουν απευθείας εναντίον κυβερνήσεων όχι σε δικαστήρια, αλλά σε ιδιωτικές ομάδες διαιτησίας, με επιβραβεύσεις που θα καταβάλλονται από τους φορολογούμενους.
Η Σεσίλ Τουμπό, μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Περιβάλλοντος, δήλωσε: «Στη σύγκρουση μεταξύ ομάδων συμφερόντων και του δημόσιου συμφέροντος, οι ευρωβουλευτές της INTA επέλεξαν να σταθούν υπέρ των πρώτων με την υποστήριξη αυτής του βαθιά προβληματικού ιδιωτικού συστήματος διαιτησίας. Όχι μόνο δεν εμπιστεύονται τα δικαστήρια μας, αλλά είναι πρόθυμοι να βάλουν τους Ευρωπαίους να πληρώνουν για τους ιδιωτικούς κινδύνους των μεγάλων επιχειρήσεων, και να δέσουν τα χέρια των μελλοντικών νομοθετών της ΕΕ, παρέχοντας μια σιωπηρή αποτροπή για ρύθμιση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.»

Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση και από την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου της TTIP, επιβάλλοντας ένα πρωτοφανές καθεστώς προνομίων και ασυδοσίας - πέρα από κάθε δυνατή ρύθμιση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, ή δικαστική εποπτεία από τα εθνικά συστήματα δικαιοσύνης των κρατών μελών - υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, των πολυεθνικών και των διεθνών επενδυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 29 κεφάλαια της TTIP μόνο τα 5 αφορούν στο εμπόριο. Τα υπόλοιπα ασχολούνται με την κατοχύρωση του ιδιωτικού συμφέροντος έναντι των ευρωπαϊκών δικαστικών συστημάτων, την κοινωνικοποίηση των ιδιωτικών κινδύνων και την αποτροπή κάθε μελλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, αλλά και των κρατών μελών, για την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Τα οργανωμένα συμφέροντα δαπάνησαν και εξακολουθούν να δαπανούν πολλά δις προκειμένου να περάσει η TTIP. Κατόρθωσαν να βάλουν σαν επιτρόπους στην Κομισιόν του Γιούνκερ, τους δικούς τους ανθρώπους. Δίπλα στους επιτρόπους της Κομισιόν, οι ευρωβουλευτές είναι ότι καλύτερο το χρήμα μπορεί να εξαγοράσει προκειμένου να περάσουν τα χειρότερα για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Και μάλιστα χωρίς κανένας από δαύτους να φοβάται μήπως και λογοδοτήσει για δωροδοκία, ή εξαγορά, μιας και δεν υπάρχει καμιά αληθινά ανεξάρτητη δικαστική αρχή, ή εποπτικός μηχανισμός που να μπορεί να τους ελέγξει. Κατά τ' άλλα ζήτω η Ευρωπαϊκή Ένωση!

Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ
http://www.logiosermis.net/2015/06/blog-post_52.html#.VW3hnGAw9gU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου