Powered By Blogger

4.6.15

Ολόκληρη η ελληνική πρόταση προς τους δανειστές




Φορο σοκ για τις μεγάλες επιχειρήσεις επιφυλάσσει η ελληνική πρόταση, η οποία περιλαμβάνει έκτακτη εισφορά 5% έως 10% στις επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Με αυτό το μέτρο το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά την είσπραξη εσόδων 1,064 δισ. ευρώ ενώ επιπλέον έσοδα 220 εκατ. ευρώ προβλέπονται από την αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα με συντελεστές που φτάνουν έως και το 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις, το υπουργείο Οικονομικών κάνει copy –paste τον νόμο 3808 του 2009, επί υπουργίας Γ. Παπακωνστίνου, προκειμένου να έχει γρήγορα έσοδα στα ταμεία. Θα επιβληθεί σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, μόνο για ένα χρόνο στα περυσινά κέρδη.

Στον φορο-λογαριασμό περιλαμβάνονται ακόμα...

1. ΦΠΑ. Επαναλαμβάνεται το ελληνικό σενάριο για συντελεστές 6%, 11% και 23%. Στο 6% μπαίνουν μόνο φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου. Στο 11% εφημερίδες και περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Στο 23% μπαίνουν όλα τα υπόλοιπα. 


Ειδικότερα, η ελληνική πρόταση, φέρνει στο 23% περίπου το 28% των τροφίμων μεταξύ των οποίων θαλασσινά (όχι ψάρια), έτοιμα γλυκίσματα και μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί και ζυμαρικά, σάντουιτς, προψημένα φαγητά, σοκολάτες, έτοιμες σάλτσες κ.α. Η απόδοση του μέτρου είναι κενή.

2. Έκτακτη εισφορά για 220 εκατ. ευρώ. Οι προτεινόμενοι συντελεστές είναι 0,7% (όσο και σήμερα) για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ , 1,4% (όσο και σήμερα) για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ, 2% (από 1,4%) για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, 4% ( από 2,1%) για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ, 6% (από 2,8%) για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και 8% (από 2,8%) για εισοδήματα από 500.001 ευρώ και πάνω.

3. Έξτρα έκτακτη εισφορά για τις μεγάλες επιχειρήσεις για 1,064 δισ. ευρώ. Η εισφορά προβλέπεται να επιβληθεί σε επιχειρήσεις με ετήσια κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ με συντελεστές οι οποίοι φτάνουν το 10%.

Συγκεκριμένα προβλέπεται συντελεστής 5% για καθαρά κέρδη από ένα έως δέκα εκατομμύρια ευρώ (εφόσον υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ), συντελεστής 7% για καθαρά κέρδη από δέκα έως 25 εκατ. ευρώ και 10% για καθαρά κέρδη άνω των 25 εκατ. ευρώ.

4. Αύξηση του Φόρου Πολυτελείας από το 10% στο 13% για ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών,αεροσκάφη, ελικόπτερα, σκάφη αναψυχής και πισίνες με στόχο πρόσθετα έσοδα 30 εκατ. ευρώ.

5. Φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις για 100 εκατ. ευρώ.

6. Έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τηλεοπτικές άδειες και επιπλέον 220 εκατ. ευρώ από «τηλεοπτικούς σταθμούς»

7. Έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τα ανασφάλιστα οχήματα ή αυτά τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Το σχέδιο, που έστειλε η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες και κρίθηκε από τους θεσμούς «ανεπαρκές», προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα (0,6% του ΑΕΠ για φέτος και 1,5% του ΑΕΠ για το 2016) .

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με τον όμιλο Κοπελούζου για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων εντός του 2015 προβλέπει η ελληνική πρόταση προς τους δανειστές. Τα συνολικά έσοδα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για τη φετινή χρονιά εκτιμώνται στα 1,56 δισ. ευρώ με τη μερίδα του λέοντος (1,23 δισ. ευρώ) να προέρχεται από τα περιφερειακά αεροδρόμια και τα υπόλοιπα από πωλήσεις / παραχωρήσεις που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια (το τίμημα καταβάλλεται σταδιακά).

Για το 2016 προβλέπονται έσοδα περί 500 εκατ. ευρώ από την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ, καθώς και μικρά έσοδα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (μόλις 50 εκατ. ευρώ), αλλά και 250 εκατ. ευρώ από πώληση ποσοστού που κατέχει το δημόσιο στην εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου Σπάτων (Αερολιμήν Αθηνών).

Προβλέπεται, επίσης, πως του χρόνου το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) θα εισπράξει το μερίδιο που του αναλογεί (95 εκατ. ευρώ) από την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, υπόθεση που δεν έχει κλείσει μετά την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το ειδικό χωροταξικό σχέδιο.

Το ίδιο ισχύει και για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, από την οποία προβλέπεται πως θα εισπραχθούν τα 188 εκατ. ευρώ που αναλογούν στο δημόσιο, αν κλείσει η συμφωνία με την αζέρικη Socar. Εσοδα περί τα 50 εκατ. ευρώ θα έχει το 2016 το ΤΑΙΠΕΔ από την Εγνατία Οδό, χωρίς να διευκρινίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα τα εισπράξει αφού η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πως δεν προχωρά ο διαγωνισμός παραχώρησης του οδικού άξονα.

Από τον πίνακα που περιλαμβάνεται στο κείμενο της ελληνικής πρότασης καθίσταται, πάντως, σαφές πως δεν προβλέπεται προώθηση του διαγωνισμού για τονΟΛΘ (βρίσκεται σε αρχικό στάδιο με 8 υποψηφίους), ενώ πενιχρές είναι οι προβλέψεις εσόδων από τα υπόλοιπα περιφερειακά λιμάνια. Σημαντικά έσοδα (300 εκατ. ευρώ το 2016 και 500 εκατ. ετησίως από το 2017 μέχρι το 2022) προβλέπονται, όμως, από την παραχώρηση ακινήτων.

Στον πίνακα περιλαμβάνεται και το Ελληνικό (με αστερίσκο για τον οποίο δεν υπάρχει επεξήγηση) χωρίς να προβλέπονται συγκεριμένα έσοδα μέχρι το 2022.

Στην ελληνική πρόταση αναφέρεται πως τμήμα των εσόδων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 2,2 δισ. μέχρι το 2019, θα κατευθύνεται για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ένα ποσοστό από το μερίδιο που θα παραμένει στο δημόσιο θα αξιοποιηθεί για τη στήριξη της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα ιδρυθεί.

Τέλη Κτηματογράφησης

Τα τέλη κτηματογράφησης που έπρεπε να έχουν πληρώσει χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε περιοχές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια το κτηματολόγιο ετοιμάζεται να εισπράξει η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στην πρόταση προς τους δανειστές.

Μέσα στον Ιούνιο το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση χρηματοδότησης του Κτηματολογίου. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ελληνική πρόταση προς τους δανειστές, εντός διμήνου ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης θα προτείνει τις αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε να εισπραχθούν τα τέλη κτηματογράφησης που δεν έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα. Για τους δασικούς χάρτες, αναφέρεται πως εκκρεμεί ο τελευταίος διαγωνισμός για ορισμένες περιοχές της χώρας, ενώ μέχρι τον Αύγουστο θα κατατεθούν οι σχετικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή τους.

Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν πως προωθείται και το έργο ηλεκτρονικής καταχώρησης των αγοραπωλησιών ακινήτων ώστε να λειτουργήσει από 21 Δεκεμβρίου 2015.

Διαβάστε εδώ την 47σέλιδη πρόταση

Euro2day.gr
http://www.logiosermis.net/2015/06/blog-post_35.html#.VXCFuGAw9gU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου