Powered By Blogger

5.6.15

Το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα από τη Βουλή: Ρήξη ή συμβιβασμός




Το μήνυμα με αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων που έστειλε ο πρωθυπουργός προειδοποιώντας ότι «κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού», προϊδεάζει και που θα κινηθεί και η τοποθέτηση του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή, που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 18:30.
Ο κ. Τσίπρας, προσέρχεται στη Βουλή με την εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης ότι η πρόταση που παρουσιάσθηκε από του θεσμούς κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλόντ Γιούνκερ είναι «ακραίες προτάσεις και δεν γίνονται αποδεκτές» . θα επιδιώξει ωστόσο και ισχυρή νομιμοποίηση καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατεί ανοικτή την πόρτα του διαλόγου καλώντας τους δανειστές να προσχωρήσουν σε μία ρεαλιστική λύση.

Ο πρωθυπουργός παράλληλα με την πρωτοβουλία του για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την οποία ανέλαβε λίγες ώρες μετά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες, θα ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, για το περιεχόμενο του σχεδίου που παρουσίασε η Αθήνα στους δανειστές αλλά και την πρόταση των θεσμών. Στόχος της αποψινής συζήτησης στη Βουλή είναι, επίσης, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, να δοθεί η ευκαιρία και στους άλλους πολιτικούς ηγέτες να διατυπώσουν τις θέσεις τους πάνω στις εξελίξεις.

Οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα κληθούν, ως εκ τούτου, να απαντήσουν αν αποδέχονται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συζήτησης της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους το κείμενο που προτείνει η πλευρά των δανειστών ή αν θα στηρίξουν την διαπραγματευτική προσπάθεια για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της πενταετίας, να υπάρξει πρόνοια για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να σταματήσει η αναπαραγωγή της λιτότητας, να μην υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που θα εντείνουν την ύφεση και να υπάρξει ένα ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων. Με δεδομένες δε τις εξελίξεις ως προς το κεφάλαιο της αποπληρωμής των δόσεων του ΔΝΤ, στο επίκεντρο της αποψινής συζήτησης αναμένεται να βρεθεί και η επανειλημμένη δέσμευση της κυβέρνησης ότι προτεραιότητα θα έχει η καταβολή μισθών και συντάξεων εφόσον ακόμη δεν έχει σταματήσει η χρηματοδοτική ασφυξία.

www.hitandrun.gr
http://www.logiosermis.net/2015/06/blog-post_23.html#.VXHKP2Aw9gU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου