Powered By Blogger

8.6.15

Ν.Ρουμπινί: Για πρώτη φορά η ΕΕ να δείξει πραγματική αλληλεγγύη!




«Η Ελλάδα, ρεαλιστικά, χρειάζεται 30 με 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα χρηματοδότηση» δηλώνει ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, τονίζοντας ότι «το κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και υποστηρίζει ότι ένα τρίτο μνημόνιο θα ήταν «απαράδεκτο», «δεδομένων όλων των απωλειών κυριαρχίας που κάτι τέτοιο συνεπάγεται». Σχολιάζει επίσης τον ρόλο του κακού που αναγκαστικά έπαιξε ο Γ. Βαρουφάκης.
Τα χρήματα που απαιτούνται, θα πρέπει- σύμφωνα με τον Ν. Ρουμπινί- «να τα εγγυηθεί εν μέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμέσου διαφόρων οδών, ενώ το ΔΝΤ θα πρέπει να διατηρήσει μόνον έναν ρόλο απλής τεχνικής υποστήριξης».

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ο γνωστός οικονομολόγος του New York University, θα πρέπει να αυξηθούν να "Emergency Liquidity Agreement" (που δημιουργήθηκαν δια της ηλεκτρονικής οδού από την Τράπεζα της Ελλάδος υπό τον έλεγχο της Φρανκφούρτης) και στη συνέχεια, σε ένδειξη ελπίδας αλλά και άμεσης ανάγκης, να ξαναλειτουργήσει το λεγόμενο "waiver", η εξαίρεση που επιτρέπει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για χρηματοδότηση σε μετρητά, σε ευρώ, έστω και αν δεν διαθέτουν το "investment grade" του Μοοdy's.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Ρουμπινί, θα είναι καθοριστική η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο τρόπος, εξηγεί, είναι ο εξής: «Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης αποφασίζουν μια χρηματοδότηση-γέφυρα υπέρ της Αθήνας, πέρα από κάθε μνημόνιο. Το Ταμείο θα εκδώσει ειδικά ομόλογα που θα πρέπει να αγοραστούν και από την ΕΚΤ, η οποία έχει την δυνατότητα να το πράξει διότι προβλέπεται ότι μπορεί να αγοράσει -στα πλαίσια της ποσοτικής χαλάρωσης- και ένα ποσοστό ομολόγων που εκδίδονται από υπερεθνικούς θεσμούς, όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή, ακριβώς, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης».

Αναφερόμενος στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο Aμερικανός οικονομολόγος, υποστηρίζει ότι ο Γ. Βαρουφάκης- ο οποίος έχει «παραγκωνιστεί» και «δεν ηγείται πλέον των διαπραγματεύσεων» -χρησιμοποιήθηκε ως «πολιορκητικός κριός, προκειμένου να σπάσουν προηγούμενες ισορροπίες και αποφάσεις που ήταν ανυπόφορες για την Ελλάδα...Έπαιξε τον ρόλο του ''κακού αστυνομικού'' που εισβάλλει στον στόχο και στη συνέχεια αφήνει το πεδίο ελεύθερο σε πιο διπλωμάτες συναδέλφους».

«Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι αν ο Βαρουφάκης δεν έπαιζε αυτό τον ρόλο του κακού και υιοθετούσε μια πιο συγκαταβατική στάση, ο Τσίπρας θα έπρεπε να βρεθεί σε αντιπαράθεση με τον (Γερμανό υπουργό Οικονομικών) Β. Σόιμπλε, ενώ τώρα, τέθηκε εκ των πραγμάτων ως απευθείας συνομιλητής της Μέρκελ, με μια διαπραγμάτευση πολιτικού χαρακτήρα» καταλήγει ο Νουριέλ Ρουμπινί.

ΕΘΝΟΣ
http://www.logiosermis.net/2015/06/blog-post_34.html#.VXXQHWAw9gU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου