Powered By Blogger

28.7.15

Επι κυβερνήσεως Σημίτη διαγράφηκαν χρέη ύψους 5,6 τρισεκατομμυρίων δραχμών!




Ο καταστροφέας της Ελλάδας κυκλοφορεί ελεύθερος!
Απο τον Οκτώβριο του 1996 μέχρι τον Οκτώβριο του 1997 είχαν ψηφισθεί 42 νομοσχέδια,με τα οποία διαγράφηκαν χρέη ύψους 702 δισ.δρχ.

Επιπροσθέτως διέγραψαν χρέη ύψους 
  • 600 δισ.δρχ.απο τον ΟΣΕ 
  • 1 τρισ.δρχ. απο τον ΟΑΣΑ.
  • 600 δισ.δρχ.για την Ολυμπιακή
  • 250 δισ.δρχ.για τα υποτιθέμενα χρέη αγροτικών συνεταιρισμών
  • Έκρυψαν χρέος 2,5 τρισ.δρχ.που προήρχετο απο καταπτώσεις εγγυήσεων που έδινε το Δημόσιο στις ΔΕΚΟ και που υποχρεώθηκε να πληρώσει το Δημόσιο.
Ο Σημίτης ήταν ο πρώτος που ζημίωσε τα ασφαλιστικά ταμεία “δέσμευση” των αποθεματικών των ταμείων τον Ιανουάριο του 1997 καθώς παρατηρήθηκε μείωση του ενδιαφέροντος των αποταμιευτών στην αγορά τίτλων του δημοσίου,έντοκων γραμμάτιων και ομολόγων,κυρίως για το λόγο ότι τα επιτόκια τους είχαν αρχίσει να μειώνονται. στο πρόβλημα αυτό η τότε κυβέρνηση σιμίτι σκέφτηκε να δώσει τη δίκη της λύση,η οποία όμως μάλλον θα απέβαινε επί ζημία των ασφαλιστικών φορέων και των δεκο,καθώς σκέφθηκε να “δεσμεύσει” τα διαθέσιμα τους και να τα τοποθετήσει σε τίτλους του δημοσίου.

Έτσι, πάρα την αρχική αντίθεση του τότε υπουργού εργασίας Μ.Παπαϊωάννου,τελικά κατετεθη σε νομοσχέδιο στη βουλή, τροπολογία που υπέγραφαν ο τότε υπουργός εργασίας και οικονομίας-οικονομικών κ.κ. Μ.Παπαϊωάννου και Γιάννος Παπαντωνίου,με την οποία τα αποθεματικά 236 ασφαλιστικών ταμείων και 51 ΔΕΚΟ,συνολικού ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων δρχ., που βρίσκονταν στην τράπεζα της Ελλάδος και δεν είχαν επενδυθεί,τοποθετήθηκαν σε τίτλους του δημοσίου,δηλαδή σε έντοκα γραμμάτια και σε ομόλογα.

Η σχετική τροπολογία κατετεθη στη βουλή στις 16 Φεβρουαρίου 1997 και στη συνεχεία έγινε νομός του κράτους.

Με αυτή τη διάταξη,όπως είπαν τότε πήγες των ασφαλιστικών ταμείων,περιήλθε στη δικαιοδοσία του υπουργείου οικονομικών το 81% των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων,καθώς το υπόλοιπο 19% από αυτά διαχειριζόταν το κάθε ταμείο,συμφωνά με το καθεστώς που καθιερώθηκε με νομό από το 1990.

Ήτοι το 9% του αποθεματικού του διαχειριζοταν κάθε ταμείο και το υπόλοιπο 10% ήταν “υποχρεωτική” κατάθεση στην τράπεζα της Ελλάδος.

Βέβαια δυο χρονιά αργότερα,όταν η κυβέρνηση Σημίτη ενεπλάκη στη διαδικασία στήριξης του χρηματιστηρίου,τότε άλλαξε τον σχετικό νομό και επέτρεψε στις διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να αυξήσουν τη συμμέτοχη τους στην αγορά μετοχών,με αποτέλεσμα βέβαια να υποστούν ζημίες πολλών δις.δρχ.

Επίσης στο παρελθόν υπήρξαν δημοσιεύματα που έλεγαν ότι η τράπεζα της Ελλάδος δάνειζε τα αποθεματικά των ταμείων μας σε βιομηχάνους και δεν αποπληρώθηκαν ποτέ.

Δημήτρης Καμμένος,
Βουλευτής ΑΝΕΛ
http://www.logiosermis.net/2015/07/56.html#.VbegHEkw9gU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου