Η Ελλάδα δεν θα βγει από την ευρωζώνη, διότι μία τέτοια αποτυχία θα ήταν πολύ σοβαρή για την Ευρώπη, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, σε συνέντευξή του στην La Repubblica.
Ο Ρ. Πρόντι, ο οποίος υπήρξε και πρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, θεωρεί ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία με την Ελλάδα διότι ούτε η Γερμανίδα καγκελάριος, ούτε ο σημερινός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα αναλάβουν τέτοια ευθύνη.
"Θα ήθελα να δω πώς η (Άνγκελα) Μέρκελ, ο (Ζαν Κλοντ) Γιουνκέρ και η (Κριστίν) Λαγκάρντ θα αναλάβουν την ευθύνη να αφήσουν την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη", σημειώνει ο Ρ. Πρόντι. Η ιστορία κινείται σε κύκλους , "ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε εξαιτίας ενός ασήμαντου γεγονότος. Αλλά ελπίζω ότι η Αθήνα δεν θα γίνει το δικό μας Σεράγεβο", προσθέτει.
Η απουσία συμβιβασμού ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της "είναι ένα αδιανόητο γεγονός", λέει ενώ αναφέρει πως θέλει να πιστεύει στην επίτευξη συμφωνίας, διότι μία αποτυχία θα ήταν "παταγώδης". Το δυστύχημα είναι ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι σαν 'μισοψημένο ψωμί'. Για τον λόγο αυτόν δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις που μας περιμένουν, ούτε να έχουν σημαντική διεθνή παρουσία" υποστηρίζει.
Κατά τον Ρ. Πρόντι, λείπει μια πραγματική ευρωπαϊκή αρχή, την οποία τα κράτη, "όμηροι των εσωτερικών πολιτικών τους προβλημάτων", δεν θέλουν, όπως υποστηρίζει. Θεωρεί δε πως εάν υπήρχε αυτή η ευρωπαϊκή αρχή, η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη.
"Εάν η Ευρώπη θέλει να επιλύσει το θέμα, οφείλει να αντιδράσει άμεσα αποκτώντας μία αυθεντική ομοσπονδιακή αρχή", σημειώνει.