Powered By Blogger

6.7.15

Το γαρ πολύ της θλίψεως, κύριε Κανέλλη



Σημαίες Η Ελλάδα με το παράδειγμά της, όπως παραδέχονται εκατοντάδες δημόσια πρόσωπα στην Ευρώπη, άνοιξε ένα δρόμο και για τους υπόλοιπους λαούς | Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 
Συντάκτης: 
 
Ο Ηλίας Κανέλλης, με άρθρο του στα ΝΕΑ, επιχειρεί να διερμηνεύσει αυθεντικά και αυθαίρετα «το ιδεολογικό στίγμα της επιλογής των πολιτών» που επέλεξαν το «όχι», καταλογίζοντάς τους όσα εδώ και δεκαετίες ισχυρίζονται οι λεγόμενοι «φωταδιστές», δηλαδή οι δήθεν κληρονόμοι του Διαφωτισμού, του Ορθολογισμού και της Λογικής. Μιλάμε για ένα ρεύμα (ιδεολογικό), το οποίο χρησιμοποιεί à la carte πτυχές των κατακτήσεων της Γαλλικής Επανάστασης και των πνευματικών κινημάτων που την τροφοδότησαν για να δικαιολογήσει την ανάγκη για «πάση θυσία» παραμονή στην Ευρώπη. Η στάση αυτή οδήγησε σήμερα στην ολοκληρωτικού χαρακτήρα «επικοινωνιακή» εκστρατεία για την επικράτηση του «ναι», στο όνομα της παραμονής μας στο «κοινό νόμισμα». Την ίδια στιγμή φυσικά οι σημαντικότεροι διανοούμενοι και πολιτικοί μεγάλου βεληνεκούς υποστηρίζουν ότι αυτή η Ευρώπη ουσιαστικά δεν έχει κανένα σημείο επαφής με τις αξίες, τις αρχές και τα οράματα ακόμα και αυτής της αστικής επανάστασης και την οικουμενικότητα του Διαφωτισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο οικονομισμός, οι ιδεολογικές εμμονές, η πολιτική τύφλωση και η προσήλωση στη δήθεν αξιοκρατία και ισότητα έχουν οδηγήσει τους εκπροσώπους αυτού του ρεύματος στην αποδοχή μιας παρωδίας δημοκρατίας, ενός καθεστώτος ακραίων ανισοτήτων και κυριαρχίας του ληστρικού χρηματοπιστωτικού συστήματος επί της κοινωνίας. 
Ο κ. Κανέλλης ισχυρίζεται ότι «το όχι ήταν μια μεθοδευμένη ερώτηση ενός ιδεολογικού ρεύματος που περιλαμβάνει δυνάμεις οι οποίες αντιστρατεύονται το ευρωπαϊκό εγχείρημα». Όμως οι χειρότεροι εχθροί του ευρωπαϊκού εγχειρήματος είναι εκείνοι οι ηγέτες που έχουν μετατρέψει την Ευρώπη σε μια άτυπη αυτοκρατορία με υποτελείς τους λαούς του Νότου και Αυτοκράτορα τις τράπεζες. Εχθροί του ευρωπαϊκού ιδεώδους της δημοκρατίας είναι οι έξωθεν παρεμβάσεις για την τρομοκράτηση, τον επηρεασμό και τον εκφοβισμό όποιου λαού θελήσει να εκφράσει την κυρίαρχη άποψή του. Η δημοκρατία στην οποία κυριαρχούν μαριονέτες τύπου Ντάισελμπλουμ, Ντρομπρόβσκις, Γιούνκερ και σία είναι μια δημοκρατία-παρωδία.
Ο κ. Κανέλλης κατηγορεί όσους διαφωνούν μαζί του (και με τους μιντιακούς ομίλους με τους οποίους ταυτίζεται) ότι επιλέγουν ιδεολογικά ότι «είμαστε έθνος ανάδελφον». Όμως η Ελλάδα με το παράδειγμά της, όπως παραδέχονται εκατοντάδες δημόσια  πρόσωπα στην Ευρώπη, άνοιξε ένα δρόμο και για τους υπόλοιπους λαούς να αμφισβητήσουν τις εμμονές, τις ιδεολογικές προκαταλήψεις, αλλά και την ταξική μεροληπτικότητα του γερμανικού σχεδίου για την ήπειρο.
Ο κ. Κανέλλης λέει ότι η νίκη του «όχι» «δεν είναι νίκη μιας πολιτικής στρατηγικής, αλλά ενός ιδιότυπου τσαμπουκά...που λέει ότι αρνείται να επιτρέψει στη Δύση να κάνει κουμάντο». Το «ναι» τίνος τη στρατηγική εξυπηρετεί; Είναι τυχαίο πως τη στήριξαν με νύχια και με δόντια τα μιντιακά συγκροτήματα, οι τράπεζες, το φθαρμένο πολιτικό προσωπικό, ακόμα και οι τηλεπερσόνες του σταρ σύστεμ; Όλοι τους en bloc. Και, φυσικά, με μια τερατώδη εκστρατεία ψεύδους, παραπληροφόρησης, απόκρυψης, απειλών και εκβιασμών (σε πλήρη συντονισμό με τους «θεσμούς»), δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν μαζί τους και ένα κομμάτι έντιμων πολιτών που αγωνιούν πραγματικά για το μέλλον τους, αλλά και της χώρας.
Κατά τον κ. Κανέλλη το «χθεσινό "όχι" είναι το αποτέλεσμα της συνωμοσιολογίας και του ανορθολογισμού». Ευτυχώς, τις τελευταίες εβδομάδες όλοι είδαν μπροστά στα μάτια τους τις συνωμοσίες, τις ίντριγκες, τους διαδρόμους και τα μυστικοσυμβούλια εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να παρακαμφθεί η νόμιμη κυβέρνηση και να αντικατασταθεί με μια άλλη, «εθνικής σωτηρίας», «τεχνοκρατών» κλπ, αρκεί να μην είναι αυτή που επέλεξε ο ελληνικός λαός και δεν αρέσει στους πιστωτές. Όσο για το τι είναι ανορθολογικό, καλύτερα ο κ. Κανέλλης ας δει τις σημερινές θέσεις της ευρωπαϊκής ελίτ. Όπως είπε ο Γιούργκεν Χάμπερμας, οδηγεί «υπνοβατώντας» την Ευρώπη στο γκρεμό, αλλά παρ' όλα αυτά συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της.
Κύριε Κανέλλη μου, η μετάθεση των δικών σας προσωπικών εμμονών, ιδεολογικών προκαταλήψεων και πολιτικής σύγχυσης στους πολιτικούς σας αντιπάλους δεν σας κάνει αυτοδικαίως ορθολογιστή, ευρωπαϊστή ή ιδεολογικό αξιολογητή. H ανεκτικότητα αποτελεί, όπως ίσως θα ξέρετε, μια από τις βασικές αξίες του ευρωπαϊσμού, τον οποίο τόσο συχνά επικαλείστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου