21.7.15

Και μνημόνιο και Grexit

Ενώ η ελληνική κοινωνία εμβρόντητη παρακολουθεί την ψήφιση του πρώτου πακέτου «προαπαιτούμενων» για να ξεκινήσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση των όρων του νέου μνημονίου, και ενώ το δεύτερο πακέτο έρχεται στη Βουλή την επόμενη βδομάδα, κανείς δεν έχει συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις όσων ψηφίστηκαν στις 16/7 τόσο για την οικονομία της χώρας όσο και για την ίδια τη δημοκρατία.
Του Σπύρου Παναγιώτου


Την ίδια στιγμή, το σχέδιο της υπό γερμανική ηγεμονία Ευρώπης για τιμωρητική αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τιμωρητική αποπομπή σημαίνει ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης, με δική της ευθύνη και υπό καθεστώς χρεοκοπίας με τους όρους των δανειστών, χωρίς δηλαδή να έχει κανένα από τα πλεονεκτήματα που το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει.

Είναι κοινά ομολογημένο πια ότι το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα και των δανειστών δεν είναι βιώσιμο. Η εκτίμηση αυτή, που επαναλαμβάνεται σε όλους τους τόνους από αναλυτές και κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν πιστοποιεί ένα λάθος που σε επόμενα στάδια θα διορθωθεί. Πιστοποιεί ένα καλά προμελετημένο σχέδιο.

Η πρώτη πράξη του δράματος θα γίνει φανερή στον πρώτο έλεγχο της αποδοτικότητας των μέτρων. Οι πιθανότητες που υπάρχουν να εκπληρωθούν οι προβλέψεις των δημοσιονομικών στόχων που τέθηκαν είναι ανύπαρκτες. Η διατήρηση του τραπεζικού συστήματος στα όρια της επιβίωσης με τη μεθοδικά ελάχιστη στήριξη που παρέχει ο ELA, η διατήρηση για άγνωστο διάστημα του «ελέγχου κεφαλαίων», θα έχει αναμφισβήτητα επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία το τρέχον έτος. Ήδη οι μελέτες της ΕΚΤ κάνουν λόγο για συνέχιση της ύφεσης από 2% έως 4%. Υπό αυτούς τους όρους, η Ελλάδα θα παρουσιαστεί ανακόλουθη με τους στόχους που η ίδια παρουσίασε στη Σύνοδο Κορυφής, και άρα υπεύθυνη για την αποτυχία του προγράμματος.

Εν τω μεταξύ, και πριν φθάσουμε σε αυτό το σημείο, το ΔΝΤ μπαίνει ξανά στο παιχνίδι προβάλλοντας τη συνέχεια. Στην πρόσφατη έκθεσή του διαπιστώνει: «Η δραματική επιδείνωση στη βιωσιμότητα του χρέους δείχνει καταφανώς την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους σε μια κλίμακα που θα πρέπει να προχωρήσει πολύ περισσότερο από ό,τι έχει ήδη προβλεφθεί μέχρι σήμερα – και από ό,τι έχει προταθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)». Με αυτόν τον τρόπο, προϊδεάζει, όχι τόσο για μια δυσμενή εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά κυρίως για την αδυναμία του να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης αν δεν υπάρξει «κούρεμα» του χρέους.

Την ίδια ακριβώς παρατήρηση κάνουν και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με τη διαφορά ότι στη συμφωνία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ελάφρυνση του χρέους, πέρα από μια αναφορά ως «πιθανότητα», με την πρώτη επιτυχή επιθεώρηση του προγράμματος.

Στην πραγματικότητα, η εκτίμηση του ΔΝΤ περί μη βιωσιμότητας του χρέους δυναμιτίζει ολόκληρη τη συμφωνία. Ας θυμηθούμε ότι η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για παροχή οικονομικής βοήθειας από τον ESM προβλέπει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την αποδοχή εκ μέρους του παρόμοιου αιτήματος από την Ελλάδα.

Το καταστατικό, όμως, του ΔΝΤ δεν επιτρέπει δανεισμό στις περιπτώσεις που το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και διασταλτική ερμηνεία του καταστατικού σαν αυτή που έγινε στο παρελθόν δεν αναμένεται. Άρα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης δεν αναμένεται αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο. Κάτι που αρνείται πεισματικά η Γερμανία και η ομάδα κρατών υπό τη στενή επιρροή της, επικαλούμενες τις ευρωπαϊκές συνθήκες και τον κανονισμό του ESM που δεν επιτρέπουν κούρεμα.

Με αυτόν τον τρόπο, η συμφωνία οδηγείται σε κατάρρευση, είτε γιατί η Ελλάδα δεν θα μπορέσει από μόνη της να ανταποκριθεί στις εξωπραγματικές υποχρεώσεις που της επιβλήθηκαν και συνυπέγραψε, είτε γιατί το πρόγραμμα θα καταρρεύσει με την άρνηση του ΔΝΤ να συμμετέχει.

Και στις δύο περιπτώσεις οι ευθύνες θα ριχθούν στη ελληνική πλευρά και το γερμανικό σχέδιο Σόιμπλε θα προχωρά χωρίς το κόστος καταλογισμού ευθυνών.
http://www.logiosermis.net/2015/07/grexit_21.html#.Va5uckkw9gU
------------------------------------------------------------------------------------
Οι αυστριακοί Πράσινοι αποκαλύπτουν

"Σταδιακό Grexit τα νέα μέτρα της συμφωνίας"

ΑΘΗΝΑ 20/07/2015

Την ανησυχία τους ότι τα νέα μέτρα για την Ελλάδα δεν αποτελούν παρά μόνον μια σταδιακή έξοδο της χώρας από το ευρώ και ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που καταψήφισαν στην αυστριακή Βουλή την απόφαση για εντολή διαπραγμάτευσης ενός νέου "πακέτου βοήθειας", εκφράζουν, σε σημερινή ανακοίνωσή τους, η αρχηγός του κόμματος των Αυστριακών Πράσινων, Εύα Γκλαβίσνικ και ο αρμόδιος ευρωπαικών θεμάτων, Βέρνερ Κόγκλερ.

Σημειώνοντας πως είναι πεπεισμένοι, ότι το μεγαλύτερο μέρος του "πακέτου βοήθειας" για την Ελλάδα θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση χρέους και δεν θα φτάσει ούτε στον πληθυσμό ούτε στην οικονομία και τονίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ελάφρυνση χρέους και όχι επιπλέον χρέος, οι δύο πολιτικοί απαριθμούν, στην ανακοίνωσή τους, τους λόγους για τους οποίους το κόμμα τους ψήφισε "Όχι" κατά την ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής.

Όπως επισημαίνουν, το πακέτο "βοήθειας" παρασύρει την Ελλάδα βαθύτερα στην κρίση και αντί για επενδύσεις συνεχίζονται, όπως μέχρι τώρα, οι περικοπές και προωθείται η κατάρρευση, δημοκρατικές θεμελιώδεις αρχές υπονομεύονται και με την υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να θέτει όλα τα νομοσχέδια της προς έγκριση από τους θεσμούς της ΕΕ, αφαιρείται από τη χώρα η κυριαρχία της.

Στη συνέχεια, παραθέτοντας επεξηγήσεις στις καταγγελίες τους σημείο προς σημείο, οι Εύα Γκλαβίσνικ και ο Βέρνερ Κόγκλερ, καταγγέλουν ότι: Η αύξηση του ΦΠΑ σημαίνει υψηλότερο κόστος επιβίωσης, οι περικοπές στις συντάξεις πλήττουν τους φτωχότερους του πληθυσμού, οι αιτίες της κρίσης δεν έχουν εξαλειφθεί, οι ιδιωτικοποιήσεις προσελκύουν τα "γεράκια" από Δυτική Ευρώπη και Κίνα, το "πακέτο" είναι αποτέλεσμα ενός πολιτικού εκβιασμού.

Καταγγέλλουν, επίσης, ότι ένα πακέτο το οποίο δεν έχει ως στόχο του τα ελάχιστα κοινωνικοπολιτικά κεκτημένα στην Ευρώπη καταστρέφει την πανευρωπαϊκή ιδέα και επιπλέον ότι τα χρήματα προορίζονται για το χρέος και όχι για τον πληθυσμό και την οικονομία.

Κατά την ψηφοφορία στην αυστριακή Βουλή, την πρόταση για εξουσιοδότηση του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για στήριξη της Ελλάδας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (που τελικά εγκρίθηκε), υπερψήφισαν τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού - Σοσιαλδημοκρατικό και Συντηρητικό Λαϊκό.

Η πρόταση καταψηφίστηκε και από τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, τους Πράσινους, το Νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και την "Ομάδα Στρόναχ", του πολυεκατομμυριούχου Αυστροκαναδού, Φρανκ Στρόναχ.
http://gerontakos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου