15.8.15

Παναγία: η αγία των αγίων με τα 1000 ονόματα...Από τη Γέννηση ως το Θάνατο η Παναγία βρίσκεται στο προσκέφαλο όλων των ανθρώπωνΓράφει ο Παναγιώτης Καμπάνης, Δρ. Αρχαιολόγος-Ιστορικός, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
…ψυχή βασίλισσα και φιλολογωτάτη, αεί διψώσα γνώσεως και λόγου και παιδείας… 

Θεοτοκονύμια 
«Από τα ονόματα και μόνο που έδωσε η ορθοδοξία στην Παναγία, και που μ' αυτά την καταστόλισε, όχι σαν είδωλο θεατρικό, φαίνεται πόσο πνευματική αληθινά είναι η λατρεία της Παναγίας στην ελληνική ορθοδοξία. Πόση αγάπη, πόσο σέβας και... πόσα κατανυκτικά δάκρυα φανερώνουνε μοναχά αυτά τα ονόματα, που δεν ειπωθήκανε σαν τα λόγια οπού βγαίνουνε εύκολα από το στόμα, αλλά που χαραχτήκανε στις ψυχές με πόνο και με ταπείνωση και με πίστη. Αμή οι ύμνοι της πούναι αμέτρητοι σαν τάστρα τ'; ουρανού κ'; εξαίσιοι στο κάλλος, και που τους συνθέσανε οι άγιοι υμνολόγοι, «θίασον συγκροτήσαντες πνευματικόν»! Σ'; αυτό το ευωδιασμένο περιβόλι βρίσκουνται όλα τα αμάραντα άνθη και τα ευωδιασμένα βότανα του λόγου».  (Φώτης Κόντογλου) 
Η ονοματοδοσία γίνεται συνήθως ανάλογα με τον τόπο, την τεχνοτροπία του ναού της, από το όνομα του κτήτορα του ναού ή της μονής, από το μήνα που εορτάζεται, από τα θαύματα της, τον τρόπο που έχει γίνει η εικονογράφηση, εγκωμιαστικά από την έξαρση της αγάπης των πιστών, από αυτά που της έδωσαν οι υμνογράφοι της Εκκλησίας και τέλος ανάλογα με τη σχέση της με τον Χριστό.

Aπό το "ΣαντορινιόςΚριτική σκέψη σε καιρούς φοβίας"
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/2015/08/1000.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου